Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2012

Εξεταστική για την ΕΛΣΤΑΤ


ΜΕ ΥΠΟΜΝΗΜΑ 111 ΣΕΛΙΔΩΝ Ο Α. ΓΕΩΡΓΙΟΥ 
Με 168 ψήφους υπέρ και 76 κατά η Βουλή έκανε δεκτή την πρόταση για εξεταστική επιτροπή για τα στατιστικά στοιχεία. 

Μετά από μια πολύωρη θυελλώδη συνεδρίαση, στην διάρκεια της οποίας αντηλλάγησαν βαριές κουβέντες, σε σύνολο 256 ψηφισάντων «ναι» ψήφισαν 168 βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ, τον ΛΑΟΣ, την ΔΗΜΑΡ και άλλοι ανεξάρτητοι βουλευτές, «όχι» ψήφισαν 76 βουλευτές από τη ΝΔ και τους ανεξάρτητους, ενώ από την ψηφοφορία αποχώρησαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές που ανήκουν στην Δημοκρατική Συμμαχία Ντόρα Μπακογιάννη, Γ. Κοντογιάννης, Ελ. Αυγενάκης και Χρ. Μαρκογιαννάκης. 

Ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος πρότεινε η Επιτροπή να αποτελείται από 19 μέλη και να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της στις 23 Μαρτίου. 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Νικόλαο Δένδια. 

O κ. Bενιζέλος τάχθηκε υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής, ενώ απαντώντας στον κ. Δένδια, ο οποίος πρότεινε να γίνει αμέσως μετά τις εκλογές η πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης, ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για «αδιανόητη και τραγική απειλή». Υποστήριξε πως μια τέτοια ενέργεια «υπονομεύει την πορεία της χώρας και δημιουργεί αμφισβήτηση αν μπορεί να κυβερνηθεί η Ελλάδα. Αν θέλετε μπορούμε να συμφωνήσουμε, να μην γίνει εξεταστική ούτε τώρα ούτε στο μέλλον» πρόσθεσε. 

Από την πλευρά του, ο κ. Δένδιας, μεταξύ άλλων, κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι οδήγησε την κοινωνία σε φτώχεια και ταπείνωση. «Το γεγονός ότι στηρίζουμε την κυβέρνηση μην το εκλαμβάνετε σαν στήριξη των έργων σας» σημείωσε απευθυνόμενος στον κ. Βενιζέλο. Ο υπουργός Οικονομικών από την πλευρά του κατηγόρησε τον κ. Δένδια για απύθμενο πολιτικό θράσος που βλάπτει τη ΝΔ. «Δεν θα επιτρέψω το θράσος σας να βλάψει τη χώρα ... Λυπάμαι για τον τόπο μου αν η ΝΔ εξακολουθεί να εκπροσωπείται από αυτό το ύφος και από αυτήν την αντίληψη ... Αυτό που συμβαίνει είναι τραγικό» πρόσθεσε. 

Οι τόνοι ανέβηκαν με έντονες αντιδράσεις των βουλευτών της ΝΔ όταν ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά και τη ΝΔ ότι έκαναν στροφή 180 μοιρών. «Η ΝΔ επειδή έκανε στροφή και απώλεσε τα ουσιαστικά της επιχειρήματα αναζητεί την όξυνση. Η εξέλιξη θα είναι αρνητική αν εξελιχθεί έτσι μέχρι τις εκλογές» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Κατά τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων, ο Μανώλης Στρατάκης από το ΠΑΣΟΚ ζήτησε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, που θα καταλήξει στο συντομότερο δυνατό σε αποτέλεσμα, προκειμένου να μην αιωρούνται σκιές πάνω από τον πολιτικό κόσμο. Παράλληλα, χαρακτήρισε λανθασμένη την εκπεφρασμένη θέση της ΝΔ να αποφασίσει η Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, υποστηρίζοντας πως έτσι θα περάσει στην κοινωνία η αντίληψη ότι για άλλη μια φορά το Κοινοβούλιο δεν έπραξε το σωστό. 

Από πλευράς ΝΔ ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι η πρόταση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αναδεικνύει τον πολιτικό καιροσκοπισμό που χαρακτηρίζει την αποχωρούσα ηγεσία του κόμματος χαρακτηρίζοντάς τη «άκαιρη». Αφού ο βουλευτής ανέφερε πως η αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή για την διόγκωση του ελλείμματος του 2009 και τον τρόπο λειτουργίας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δικαιώνει τις θέσεις που έχει εκφράσει η ΝΔ, τόνισε πως η υπόθεση επιβάλλεται να διερευνηθεί, όχι όμως σε αυτή τη συγκυρία. «Θα πρέπει να γίνει όταν το σκάφος θα πλέει σε ασφαλή ύδατα. Αυτή τη στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις και οι πολίτες πένονται, τα πολιτικά παίγνια είναι περιττή πολυτέλεια. Οι πολιτικές ευθύνες δεν παραγράφονται» σημείωσε. 

Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής τώρα ζήτησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ο κ. Παπακωνσταντίνου, επέκρινε όσους του επιρρίπτουν ευθύνες και αμφισβητούν τα στοιχεία της ανεξάρτητης αρχής τα οποία, όπως είπε, επικύρωσε τότε και η Eurostat ενώ τόνισε την ανάγκη να παρατεθούν όλα τα στοιχεία στο πλαίσιο της Εξεταστικής για να διαπιστωθούν οι παραλείψεις, η αμεριμνησία και η εσκεμμένη απόκρυψη της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως υποστήριξε, αλλά και το πώς διαμορφώθηκε το έλλειμμα του 2009.
«Χαίρομαι που η ΝΔ αποδέχεται την ανάγκη να υπάρξει μια πλήρης και ουσιαστική συζήτηση για το πώς διαμορφώθηκε το έλλειμμα του 2009. Δεν άκουσα από τον εισηγητή της να αμφισβητεί ότι ήταν 15,8%. Είναι μια μεγάλη πρόοδος», σχολίασε ο κ. Παπακωνσταντίνου. 

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου νωρίτερα, ο οποίος τόνισε πως γεννήθηκε πολιτικό θέμα στην πιο ακατάλληλη στιγμή για τον τόπο, το οποίο δεν αντιμετωπίστηκε με δόκιμο τρόπο με αποτέλεσμα να αναγκάζει το ΠΑΣΟΚ να θέσει ζήτημα τιμής για τον Γ. Παπανδρέου και τον Γ. Παπακωνσταντίνου. 

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος υποστήριξε πως αποτελεί αποπροσανατολισμό ο ισχυρισμός ότι φταίει το μαγείρεμα των στοιχείων για την επιβολή του Μνημονίου και τόνισε πως ήταν μια στρατηγική επιλογή για να διασφαλιστούν τα κέρδη του κεφαλαίου σε συνθήκες κρίσης. «Και σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ ακολουθώντας τις οδηγίες τη Eurostat χρησιμοποιεί μεθόδους για να εξαγνίσει την κυρίαρχη πολιτική» ανέφερε και πρόσθεσε πως και οι δύο είναι ιδεολογικά προσανατολισμένες στη διαστρέβλωση των στοιχείων με ιδιοτελή και ταξικά κριτήρια. «Αρα και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ τις αξιοποιούν σε άγονη αντιπαράθεση για κομματικό πατριωτισμό με στόχο τον αποπροασανατολισμό και την εξαπάτηση του λαού». 

Από τον ΛΑΟΣ ο Ηλίας Πολατίδης είπε πως η Βουλή πρέπει να λάβει απόφαση για την σύσταση ή μη Εξεταστικής Επιτροπής με εξαιρετική περίσκεψη διότι - όπως ανέφερε χαρακτηριστικά - είναι «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα». Στη συνέχεια έγινε γνωστό πως οι βουλευτές του κόμματος θα ψηφίσουν υπέρ της σύστασης της επιτροπής. 

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε πως το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ είναι συνυπεύθυνοι και για τη δημιουργία του ελλείμματος του 2009 και για το μαγείρεμα -όπως ανέφερε- των στατιστικών στοιχείων, η ΝΔ για τους πρώτους εννέα μήνες το δε ΠΑΣΟΚ για τους υπόλοιπους τρεις. 

Αιτιολογώντας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ την απόφαση του κόμματος να ψηφίσει «παρών», ο βουλευτής είπε πως δεν θα υπερψηφίσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ γιατί θέλει να μετατρέψει την Βουλή, όσο ακόμη έχει την πλειοψηφία, σε πλυντήριο των δικών του ευθυνών, κάτι που θα κάνει και για την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας.

Τροπολογία για την ΕΛΣΤΑΤ 

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε την κατάθεση τροπολογίας αύριο Πέμπτη με την οποία θα παρασχεθεί εξουσιοδότηση στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο να υπογράφει ότι η χώρα δεσμεύεται στην τήρηση των στατιστικών στοιχείων με βάση τα πρότυπα της Eurostat και θα διασφαλίζει πλήρως την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ, στην οποία μαζί με τον επικεφαλής της Αρχής θα συμμετέχουν σύμβουλοι και εμπειρογνώμονες. Όπως ανέφερε, ο κ. Βενιζέλος η πρόβλεψη αυτή αποτελεί μέρος της δανειακής συμφωνίας της χώρας μας και «συνιστά σοβαρή προαπαιτούμενη ενέργεια και ουσιώδη υποχρέωση την οποία πρέπει να εκπληρώσει».

Με υπόμνημα ο Γεωργίου
Με υπόμνημα κατέθεσε τελικά στον οικονομικό εισαγγελέα ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Α. Γεωργίου. 

Αφού επανειλημμένα είχε το προηγούμενο διάστημα ζητήσει να εξεταστεί ως μάρτυρας, δηλώνοντας πως αν είχε καταθέσει πρώτος το θέμα θα… πήγαινε κατευθείαν στο αρχείο, τελικά προτίμησε την οδό των έγγραφων εξηγήσεων δια των συνηγόρων του. 

Για την υπόθεση των κατηγοριών περί διόγκωσης του ελλείμματος του 2009, που εν μέσω αντεγκλήσεων συζητήθηκε χθες στη Βουλή μετά από πρόταση 111 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (αλλά με διαφορετικό περιεχόμενο σε σχέση με την ουσία της υπόθεσης), οι συνήγοροι του κ. Γεωργίου, που έχει κληθεί με την ιδιότητα του υπόπτου, παρέδωσαν στον εισαγγελέα υπόμνημα 111 σελίδων και επιπλέον στοιχεία 1000 σελίδων που αφορούν στις επαφές που είχε η ΕΛΣΤΑΤ με τη Eurostat για τον προσδιορισμό του δημοσίου ελλείμματος του 2009. 

Επιπλέον, πρότειναν να κληθούν ως μάρτυρες ο γενικός διευθυντής της Eurostat και ο επικεφαλής της υπηρεσίας ελέγχου υπερβολικού ελλείμματος της ευρωπαϊκής αρχής! 

Ο κ. Γεωργίου υποστηρίζει ότι η κατηγορία που του αποδίδεται είναι αβάσιμη και τονίζει ότι η Eurostat δεν εξέφρασε επιφυλάξεις για τα στοιχεία και το αποτέλεσμα της μέτρησης του ελλείμματος. 

Υποστηρίζει ότι ο ίδιος ανέλαβε επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ τον Αύγουστο του 2010, όταν ήδη η χώρα είχε μπει από τον Μάιο στο μηχανισμό στήριξης, με έλλειμμα 13,6%. 

Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα του εισαγγελέα αφορά τις καταγγελίες της καθηγήτριας Ζωής Γεωργαντά, πρώην μέλους του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, περί τεχνητής και με την προτροπή της Eurostat διόγκωσης του αναθεωρημένου ελλείμματος προκειμένου να ληφθούν επιπλέον δυσμενέστερα οικονομικά μέτρα στη χώρα. 

Οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν αποστείλει τη σχετική δικογραφία στη Βουλή για την αναζήτηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών μελών της προηγούμενης κυβέρνησης. 



Πηγη
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...