Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2016

Η ΔΕΗ εκχωρείται και γίνεται «τσόντα» σε μεγάλα ξένα και εγχώρια συμφέροντα

Η ΔΕΗ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΕΖΙΚΗ CMEC ΚΑΤΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ Η ΧΩΡΑ

Σε μοιραίους ανθρώπους εξελίσσονται για τη ΔΕΗ και την ηλεκτρική ενέργεια ο Παν. Σκουρλέτης και ο Μαν. Παναγιωτάκης και η μαζί του όλη η διοίκηση της ΔΕΗ.

Σκουρλέτης και Παναγιωτάκης, παρά τις όποιες επιμέρους δευτερεύουσες διαφορές τους, έχουν αναλάβει από κοινού το εγκληματικό μνημονιακό έργο να υποβαθμίσουν, να τεμαχίσουν, να εκχωρήσουν, να χαρίσουν, να διαλύσουν και τελικά να εξαφανίσουν τη ΔΕΗ, σε όφελος πολυεθνικών συμφερόντων και εγχώριων τρωκτικών.

Σκουρλέτης και Παναγιωτάκης, αφού απέκοψαν σκανδαλωδώς, επί ζημία της ΔΕΗ και του ελληνικού Δημοσίου, τον ΑΔΜΗΕ από τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού και τον οδηγούν σε κατάπτυστο ξεπούλημα σε ξένα συμφέροντα, προχωρούν ταχύτατα σε διαδικασίες ΝΟΜΕ όπου δημοπρατούν (εκχωρούν) σταδιακά τη φτηνή ηλεκτρική ενέργεια κάτω του κόστους (!) στους ανταγωνιστές της μέχρι ποσοστού πάνω από 50%, έσπευσαν την Τετάρτη και υπέγραψαν μια άθλια αποικιακή μνημονιακή σύμβαση της ΔΕΗ με την κινέζικη κατασκευαστική εταιρεία CMEC.

Στόχος της σύστασης κοινής αυτής εταιρείας, στην οποία θα συμμετέχουν επίσης οι μη εξαιρετέες ελληνικές εταιρείες Άκτωρ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι η από κοινού ανάπτυξη του “Project Μελίτη” όπως το ονομάζουν.

Το project προβλέπει την κατασκευή στη Φλώρινα, μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση λιγνίτη ισχύος 450 MW και κόστους επένδυσης περί τα 750 εκατ. ευρώ, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από την CMEC και θα κατασκευαστεί από ελληνικές εταιρείες. Η ΔΕΗ στο νέο εταιρικό σχήμα θα εισφέρει την υφιστάμενη μονάδα Μελίτη Ι και την υποδομή που τη συνοδεύει, καθώς και την άδεια που διαθέτει για τη νέα υπό κατασκευή μονάδα. Από την πλευρά τους οι εταιρίες Άκτωρ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα συμμετάσχουν στο σχήμα μέσω των λιγνιτορυχείων που εκμεταλλεύονται στην περιοχή και τα οποία θα τροφοδοτούν το νέο σταθμό. Το ποσοστό συμμετοχής των εταίρων στο νέο σχήμα θα καθοριστεί με βάση αποτίμηση που θα γίνει από ανεξάρτητο εκτιμητή, ενώ η Ανώνυμη Εταιρία που θα κατασκευάσει και θα λειτουργήσει τον σταθμό, προβλέπεται να συσταθεί εντός του 2017 για να ακολουθήσει η κατασκευαστική περίοδος που υπολογίζεται σε 4-5 χρόνια.

Το μνημόνιο υπέγραψαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης και ο κ. Fang Yanshui, Assistant President της κινέζικης εταιρίας στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ παρουσία του υπουργού, του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργου Τσίπρα, του πρέσβη της Κίνας στην Αθήνα Zou Xiaoli και των κ. κ. Δ. Κούτρα και Γ. Περιστέρη, εκπροσώπων των εταιριών - ιδιοκτήτων των λιγνιτωρυχείων από τα οποία θα τροφοδοτείται ο στάθμης της Μελίτης.

Προοδευτικοί κύκλοι του ενεργειακού χώρου τόνιζαν ότι αυτού του είδους τα μνημόνια και συμπράξεις της ΔΕΗ με ξένα και εγχώρια ιδιωτικά συμφέροντα είναι άκρως επιζήμια για τη ΔΕΗ.

Η ΔΕΗ στο όνομα των νέων επενδύσεων θα εκχωρεί ηλεκτροπαραγωγικές της μονάδες και εγκεκριμένες αδειοδοτήσεις της σε εταιρικά σχήματα, όπως αυτό με την κινέζικη CMEC και τις άλλες εγχώριες εταιρείες, έναντι μιας ευτελούς, μειοψηφικής, μειοψηφικότατης, αν όχι και αμελητέας συμμετοχής.

Με αυτόν τον τρόπο η ΔΕΗ σταδιακά θα εκχωρεί τις μονάδες της σε τρίτες συμπράξεις και στο τέλος θα έχει διαλυθεί, τεμαχισμένη σε επιμέρους εταιρικά σχήματα, στα οποία θα έχουν το πάνω χέρι ξένα και εγχώρια συμφέροντα.

Κι αυτό παράλληλα με την εκχώρηση, όπως προανεφέρθη, της φτηνής της ηλεκτρικής ενέργειας στους ιδιώτες ανταγωνιστές της, οι οποίοι θα μπορούν να την πωλούν ακόμη και εκτός Ελλάδας!

Είναι προφανές, ότι γι' αυτά τα εγκληματικά σχέδια, που προωθούνται αδίστακτα από Σκουρλέτη – Παναγιωτάκη, με την ανοχή και κάλυψη μιας μεγάλης μερίδας της ηγεσίας της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ και τα οποία θα πληρωθούν πανάκριβα από τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ και κυρίως από τον ελληνικό λαό και την ελληνική οικονομία, υπάρχουν πελώριες όχι μόνο πολιτικές αλλά και ποινικές ευθύνες.

Πολιτικοί κύκλοι τόνιζαν ότι πολύ γρήγορα οι στιγματισμένοι υπεύθυνοι της εξελισσόμενης ενεργειακής καταστροφής στη χώρα θα πληρώσουν πανάκριβα για τα καταστροφικά έργα τους.

ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΡΠΟΔΙΝΗΣ

ΠΗΓΗ
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...