Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2016

Ζαχάροβα: Υποστηρίζουμε τη λύση που θα βρεθεί από τους ίδιους τους Κύπριους.

https://4.bp.blogspot.com/-gLNI8zhh85g/V9v9OJyKPmI/AAAAAAAAvqk/Xj-ODyluwwIeXQnODGWuIl47GLs8x_AzgCLcB/s640/download.jpg
16-9-16

Όπως μας ενημέρωσε ο δημοσιογράφος Πάνος Ιγνατίου από τη Μόσχα, στην εκπρόσωπο Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Maria Zakharova τέθηκε η ακόλουθη ερώτηση για Κύπρο και συνομιλίες.


Ερώτηση: Χθες, μετά από 42 χρόνια, φαίνεται πως εμφανίστηκε «φως στο τέλος του τούνελ» στο δρόμο της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Μετά τον τακτικό γύρο των συνομιλιών μεταξύ των εκπροσώπων των δύο κοινοτήτων της Κύπρου δημοσιεύθηκε ένα ενθαρρυντικό ανακοινωθέν τύπου, το οποίο αναφέρεται στις σημαντικές συμφωνίες που θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για την ειρηνική λύση του κυπριακού. Ίσως αυτό θα είναι η μοναδική σύγκρουση στον κόσμο κατά τις τελευταίες δεκαετίες, η οποία έχει την ευκαιρία να διευθετήσει ειρηνικά και όχι με ένοπλο τρόπο. Πώς θα μπορούσε να σχολιάσετε αυτό το γεγονός;Maria Zakharova: Παρακολουθούμε προσεκτικά την πορεία των διακοινοτικών συνομιλιών στην Κύπρο. Θα ήθελα για άλλη μια φορά να επιστήσω την προσοχή σας στη δική μας θέση αρχών και την εκτίμησή μας, η οποία παραμένει αμετάβλητη. Τασσόμαστε υπέρ της επίτευξης μιας συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης διευθέτησης στο νησί, για το καλό όλων των κατοίκων του. Υποστηρίζουμε τη λύση που θα βρεθεί από τους ίδιους τους Κύπριους. Θα κρινούμε για την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις βάσει των συγκεκριμένων αποτελεσμάτων. Επαναλαμβάνω: πιστεύουμε ότι να κρίνει κανείς για την πρόοδο στην διαπραγματευτική διαδικασία πρέπει με βάση των πραγματικών αποτελεσμάτων.

Ταυτόχρονα, θεωρούμε απαράδεκτες τις επίμονες προσπάθειες από ορισμένους δυτικούς εταίρους να εντείνουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, να επιβάλουν την λύση του κυπριακού το συντομότερο δυνατό με κάθε τίμημα. Δεν είναι σωστό. Ο ολέθριος χαρακτήρας τέτοιας έξωθεν πίεσης κατέδειξε η θλιβερή τύχη του «Σχεδίου Ανάν», που όλοι μας θυμόμαστε.


geopolitics.com.gr 
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...