Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2016

Δέχεσαι βοήθεια από συνανθρώπους σου;

http://www.liakonews.gr/media/k2/items/cache/256f1d28767893094218dbbe12498f63_L.jpg

Ο καθένας από εμάς βρέθηκε και συνεχίζει να βρίσκεται πολλές φορές σε δύσκολες καταστάσεις.

Πάντα όμως, για κάποιον λόγο βρίσκεται κι ένα ή περισσότερα άτομα να στηρίξουν και να βοηθήσουν το άτομο που έχει ανάγκη. Και δεν μιλάω μόνο για σοβαρά προβλήματα, μιλάω ακόμα και για τα πιο απλά και καθημερινά.

Ένας φίλος ή φίλη δεν έχει χρήματα για παράδειγμα. Θέλεις να πάτε για περπάτημα ή να φάτε ή να πάρετε ένα καφέ στο χέρι, να μιλήσετε, να ξεσκάσετε και να αλλάξετε λίγο παραστάσεις. Το πιο απλό και λογικό είναι να πάρεις στο άτομο αυτό, το πράγμα που δεν μπορεί να πάρει. Αν φυσικά μπορείς, αλλιώς το μοιράζεσαι. Ο ρομαντισμός, η καλοσύνη κι η αγάπη βρίσκονται παντού και δεν χρειάζεται να τα ψάχνουμε σε πολύπλοκα γεγονότα. Εδώ όμως υπάρχει ένα θέμα, που κανείς δεν παρατηρεί και δεν κάθεται να το ψάξει. Πρέπει όλοι και όλες να βάλουμε στο μυαλό μας, πως με το να βοηθούμε με την ψυχή μας όποιον μπορούμε, μας προσφέρεται ουράνιος ''μισθός''.
Θα ήθελα λοιπόν να εκφράσω μια απορία.

Όταν δεν αφήνουμε κάποιον να μας προσφέρει βοήθεια, είτε από ντροπή είτε από εγωισμό, του κάνουμε καλό ή ''κακό''; Ίσως φοβόμαστε πως γινόμαστε βάρος και πως δεν πρέπει να δεχτούμε την προσφορά του, επειδή εμείς δεν έχουμε να του προσφέρουμε κάτι ως αντάλλαγμα. Εκεί είναι πολύ μεγάλη παγίδα και για αυτόν που προσφέρει, αλλά και για εκείνον που θα ήθελε την προσφορά. Πολλοί προσφέρουν μηχανικά και περιμένουν να πάρουν πίσω αυτό που έδωσαν. Αυτό φυσικά και το καταλαβαίνει το άτομο που βρίσκεται στην δύσκολη θέση κι έτσι του δημιουργείται μια μόνιμη ανασφάλεια ή ένας μόνιμος εγωισμός του τύπου ''Δεν χρειάζομαι κανενός την λύπηση και την βοήθεια.''. Ο ένας το μεταφέρει στον άλλον λοιπόν κι έτσι καταστρέφεται η μαγεία της προσφοράς, της καλοσύνης, της βοήθειας και των χαμογελαστών προσώπων.

Έστω και το χαμόγελό σου μπορεί να κάνει θαύματα σε ανθρώπους που είναι απογοητευμένοι και στεναχωρημένοι. Έστω κι ένα χαρούμενο τραγούδι, έστω κι ένας καφές που θα προσφέρεις. Όταν θες να προσφέρεις κάτι σε κάποιον και σου λέει ''Όχι!'' ή ''Θα στο δώσω μόλις μπορέσω.'' , νευριάζεις. Εσύ λοιπόν, γιατί το κάνεις αυτό στον άλλον και δεν του δίνεις την χαρά της προσφοράς; Απάντηση, ''Άλλο εγώ!''.. Είναι το ίδιο ακριβώς, απαντάω εγώ..

Έχεις σκεφτεί ποτέ, πως με το να σου προσφέρει κάποιος βοήθεια στα δύσκολα, εσύ στην πραγματικότητα του προσφέρεις αυτήν την ευκαιρία για να κερδίσει ουράνιο ''μισθό''; Μην ξεχνάμε πως ο Θεός λειτουργεί μέσω των πλασμάτων Του. Και μην ξεχνάμε αυτήν την τεράστια αλυσίδα που μας ενώνει όλους μαζί, αλλά συγχρόνως ο καθένας έχει την ευθύνη να κρατήσει όλους τους κρίκους σταθερούς και δυνατούς με το να κάνει δυνατό και σταθερό πρώτα τον δικό του κρίκο. Ο Θεός λοιπόν να μας δίνει δύναμη κι ευκαιρίες να δεχόμαστε βοήθεια και να προσφέρουμε βοήθεια. Γιατί αν αντικατασταθεί η ανθρωπιά με σκληροκαρδία και η καλοσύνη κι η αποδοχή καταστραφούν από τον εγωισμό, τότε θα χαθούμε όλοι μέσα στο σκοτάδι.

Ας μείνουμε στο φως λοιπόν!

ΙΧΝ
ΜΙΧΑΕΛΑ
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...