Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2016

Η συνειδητή μνήμη μας και ο συμβολισμός του ΙΧΘΥΣ


Η συνειδητή μνήμη μας και ο συμβολισμός του ΙΧΘΥΣ 
Γνωρίζουμε ότι τα σύμβολα μέσα από την ιστορία του ανθρώπου έχουν χρησιμοποιηθεί από τους αρχαίους προγόνους μας με την καταπληκτική τους ευφυΐα και υπέρτατη φαντασία και δυνατότητα να εξηγούν τον κώδικα της ζωής. Και από εκεί προέρχεται και ο χριστιανικός ΙΧΘΥΣ σαν ένα σύμβολο του πρώιμου χριστιανισμού. 
Ήδη από τον πρώτο αιώνα, οι χριστιανοί έκαναν μια ακροστιχίδα από τη λέξη: Ιησούς Χριστός Υιός Θεού Σωτήρ, δηλαδή ο Ιησούς Χριστός, ο Υιός του Θεού, ο Σωτήρας. Ο ιχθύς έχει πολλές επεξηγήσεις και προεκτάσεις, όπως όταν ο Χριστός φρόντισε οτι 5.000 άνθρωποι που είχαν πάει να ακούσουν την ομιλία χόρτασαν από 2 ψάρια και 5 ψωμιά, τα οποία εκ θαύματος είχαν πολλαπλασιάζει. Ο Ιησούς επίσης αποκάλεσε τους μαθητές του «ψαράδες ανθρώπων». 
Φυσικά οι αρχαίοι Έλληνες, αλλά και οι Ρωμαίοι, χρησιμοποίησαν το σύμβολο του ΙΧΘΥΣ πολύ πιο πριν από τους Χριστιανούς. Μάλιστα για τους αρχαίους Έλληνες συμβόλιζε τη γονιμότητα και την γέννηση ή πιο συγκεκριμένα, τα γυναικεία αναπαραγωγικά όργανα. Ο Σωτήρας λοιπόν είναι ο ΙΧΘΥΣ δηλαδή είναι η Ζωή ή η μήτρα… 
Η ελληνική μυθολογία μας μαθαίνει ότι ο ιχθύς ήταν ο γιος της Ατάργατης θεάς της θάλασσας, και συνδεόταν με την Αφροδίτη και το δελφίνι. Η λέξη σήμαινε επίσης «μήτρα» και «δελφίνι» σε ορισμένες γλώσσες, καθώς χρησιμοποιήθηκε και ως σύμβολο απεικόνισης της γοργόνας. 
Αν σκεφτοούμε οτι η θεά Αφροδίτη που είναι η θεά του έρωτα, της ομορφιάς, της σεξουαλικότητας της ηδονής και της τεκνοποίησης μας θυμίζει επίσης τον συμβολισμό του Ιχθύς για τους αρχαίους να συμβολίζει επίσης την γονιμότητα, αναπαραγωγή του ανθρώπινου είδους και την γέννηση!!!
Τα σύμβολα όπως ξέρουμε όμως έχουν μια περίεργη ψυχική ενέργεια στο υποσυνείδητο μας που θα μπορούσαν να πλάσουν ή έχουν πλάσει το σημερινό συλλογικό ασυνείδητο μας. Ο χριστιανικός ΙΧΘΥΣ κατάγεται από τους αρχαίους έλληνες και ίσως θα μπορούσε να είναι ακόμη πολύ παλιότερος από την συνειδητή μνήμη μας...όσο ερευνούμε  μαθαινουμε ότι τα αρχέτυπα έχουν επιδράσει μέσα απο την παγκόσμια ιστορία και είναι πολυ βαθιά ριζωμένα στον ψυχικό μας κόσμο. 
Πόσο βαθιά στην αρχαία συλλογική μνήμη  φωλιάζει ο οικείος σε εμάς ΙΧΘΥΣ;;; Δύο χιλιάδες χρόνια με την γέννηση του Χριστού ή θα μπορούσε να είναι παλιότερος; Δείτε την απεικόνιση του Βαβυλώνιου θεού Οάννες ή Ιωάννης πριν απο 7000 χρόνια και συγκρίνεται με αυτά που μας έμαθαν...

Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...