Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2016

Αίμα, πόνος, δάκρυα! Μαζική κινητοποίηση της Eurobank κατόπιν εντολής της ΕΚΤ: «Ανοχή τέλος – Nα στριμωχτούν χωρίς έλεος οι πελάτες»

http://cdn-pentapostagma.pressidium.com/wp-content/uploads/2016/09/eurobank.png

Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) της ΕΚΤ έδωσε εντολή στην Eurobank να αντιμετωπίσει άμεσα το πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Στο στόχαστρο μπαίνουν εκατοντάδες πελάτες που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση και έχουν υποστεί μεγάλες φοροεπιδρομές.

Ο SSM έχει επιβάλει σε καθεμία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες συγκεκριμένους στόχους προκειμένου μέχρι το τέλος του 2019 να μειώσουν κατά 41 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια είτε με αναδιαρθρώσεις, είτε με πωλήσεις ή ρευστοποιήσεις εγγυήσεων, είτε με πωλήσεις δανειακών χαρτοφυλακίων. Οι στόχοι που έχει θέσει ο SSM είναι ιδιαίτερα αυστηροί και η παρακολούθησή τους θα γίνεται σε τριμηνιαία βάση

Με υπηρεσιακό σημείωμα, η Eurobank ζητά από τους υπαλλήλους της να ενημερώνουν τους μη συνεργάσιμους πελάτες ότι η ανοχή τελείωσε και πλέον αν συνεχίσουν να μην πληρώνουν θα εφαρμόζονται άμεσα τα προβλεπόμενα από τον νόμο με καταγγελίες συμβάσεων και πλειστηριασμούς

«ώστε να εξαντλήσουμε τα περιθώρια που μας παρέχει ο νόμος για την προστασία της τράπεζας και των καταθετών της, καθώς και για τη διασφάλιση της δίκαιης αντιμετώπισης των συνεπών πελατών μας» αναφέρει το υπηρεσιακό σημείωμα της τράπεζας.

Πρόκειται για μείζονα απόφαση, καθώς για πρώτη φορά μια συστημική τράπεζα επιχειρεί να κινητοποιήσει μαζικά το δίκτυό της για να αντιμετωπίσει, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που της δίνει ο νόμος, τους πελάτες που «συνειδητά εμπαίζουν την τράπεζα».

Σύμφωνα με το protothema.gr η Eurobank ζητά από τους υπαλλήλους της που έχουν άμεση σχέση με την πελατεία και γνωρίζουν μέσω της συναλλακτικής τους συμπεριφοράς την πραγματική οικονομική τους κατάσταση να αξιοποιήσουν αυτή τη γνώση ώστε να χρησιμοποιηθεί σε βάρος τους το νομικό οπλοστάσιο «με αυστηρότητα και αποφασιστικότητα», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα η Eurobank ζητά από τους υπαλλήλους της να διαχωρίσουν και να βοηθήσουν τους πελάτες που «συνεργάζονται και επικοινωνούν μαζί μας» και να τους προσφέρουν ικανοποιητικές λύσεις. Επίσης τους ενημερώνει ότι σχεδιάζονται και «νέες λύσεις προσαρμοσμένες στην αντιμετώπιση ειδικών περιπτώσεων ή ομάδων δανειοληπτών που μέχρι σήμερα δεν είχαμε την ευχέρεια να καλύψουμε».

Το πλήρες κείμενο του υπηρεσιακού σημειώματος που στάλθηκε στο προσωπικό των υποκαταστημάτων της Eurobank έχει ως εξής:

«Η τράπεζά μας, από την αρχή της κρίσης έως σήμερα, έχει αναπτύξει σειρά προτάσεων προς τους δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πληρωμή του δανείου τους. Λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής δυσπραγίας, η τράπεζά μας προχώρησε και στην εφαρμογή λύσεων που προβλέπουν κατά περίπτωση και μερική άφεση χρέους. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε ότι εφόσον οι πελάτες μας συνεργάζονται και επικοινωνούν μαζί μας, είμαστε σε θέση να προσφέρουμε ικανοποιητική για τους δανειολήπτες λύση στις περισσότερες των περιπτώσεων. Παράλληλα, λαμβάνοντας υπόψη και τις δικές σας προτάσεις, σχεδιάζουμε και νέες λύσεις προσαρμοσμένες στην αντιμετώπιση ειδικών περιπτώσεων ή ομάδων δανειοληπτών που μέχρι σήμερα δεν είχαμε την ευχέρεια να καλύψουμε.

Δυστυχώς, παραμένει υπαρκτό το πρόβλημα των μη συνεργάσιμων δανειοληπτών καθώς και των “στρατηγικών” κακοπληρωτών. Γι’ αυτές τις κατηγορίες των πελατών μας, που είτε έχουν εξαφανιστεί, είτε αρνούνται οποιαδήποτε επικοινωνία μαζί μας, είτε ακόμα σε ορισμένες περιπτώσεις συνειδητά εμπαίζουν την τράπεζα, αρνούμενοι την αποπληρωμή του δανείου τους ενώ διαθέτουν και πολλές φορές επιδεικνύουν την οικονομική τους δυνατότητα, οφείλουμε να είμαστε αυστηροί και αποφασιστικοί. Σε συνεργασία με την πρώτη γραμμή, μαζί σας και, όπως επανειλημμένα μας έχετε ζητήσει, πρέπει να τους εντοπίσουμε και να εξαντλήσουμε τα περιθώρια που μας παρέχει ο νόμος για την προστασία της τράπεζας και των καταθετών της, καθώς και για τη διασφάλιση της δίκαιης αντιμετώπισης των συνεπών πελατών μας.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητούμε να μας ενημερώνετε για δανειολήπτες του καταστήματός σας που όντας μη συνεργάσιμοι ή κατ’ επιλογή κακοπληρωτές θέτουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα της τράπεζας, των εργαζομένων της και των συνεπών πελατών της. Για τις περιπτώσεις αυτές, αφού τις εξετάσουμε και βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει περιθώριο συμφωνίας, θα προχωρήσουμε στις ενδεδειγμένες νομικές ενέργειες, σε καταγγελία σύμβασης και εκεί που επιτρέπει η νομοθεσία και σε πλειστηριασμούς ακίνητης περιουσίας. Οφείλουμε να επισημάνουμε, και θα πρέπει να είναι σαφές, ότι πρόθεση της τράπεζας δεν είναι να στραφεί κατά των αδυνάμων, ως προς τους οποίους θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες ανεύρεσης μιας λύσης συναινετικής, αλλά αποκλειστικά κατά όσων εκμεταλλεύονται τη συγκυρία και προσπαθούν να αποφύγουν τις ανειλημμένες υποχρεώσεις τους προς την τράπεζα και την εξυπηρέτηση των δανείων τους. Σας ευχαριστούμε για τη συνεργασία και θα σας κρατούμε ενήμερους για τις περαιτέρω ενέργειές μας».


pentapostagma.gr
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...