Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016

Η σκληρή πραγματικότητα των πλειστηριασμών - Είναι προετοιμασμένη η κοινωνία και το πολιτικό σύστημα για το κύμα των πλειστηριασμών που θα ξεκινήσει από 1.1.17;

https://taneadiasporadotnet.files.wordpress.com/2016/06/shutterstock_92569951-752x501.jpg?w=760

Είναι προετοιμασμένη η κοινωνία και το πολιτικό σύστημα για το κύμα των πλειστηριασμών που θα ξεκινήσει από 1.1.17; Οι πλειστηριασμοί που πραγματοποιούνται σήμερα είναι αυτοί που οι τράπεζες είχαν συμπεριλάβει από το τελευταίο τρίμηνο του 2015, στο επιχειρησιακό πλάνο του 2016.
Πρόκειται ως επί το πλείστον για «εύκολες» περιπτώσεις που οι τράπεζες έχουν περάσει από ένα «κοινωνικό φίλτρο» και θεωρούν ότι οι δανειολήπτες ανήκουν στην κατηγορία των εχόντων. Συνήθως αυτοί οι πλειστηριασμοί δεν αφορούν πρώτη κατοικία ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις το ύψος των δάνειων υπερβαίνει τον μέσο όρο.

Αυτό που συμβαίνει σήμερα δεν είναι παρά μόνον μια πρόγευση του κοντινού μέλλοντος. Το νομοθετικό πλαίσιο ολοκληρώνεται τις επόμενες εβδομάδες και θα υπάρχουν όλα τα «εργαλεία» για να διαχειριστούν αποτελεσματικά οι τράπεζες το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.

Από 1.1.17 οι τραπεζίτες θα είναι υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουν δυναμικά τα κόκκινα δάνεια. Πρέπει να ανταποκριθούν στους ποσοτικούς στόχους που έθεσε η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα και προβλέπουν τη μείωση κατά 40% των προβληματικών δανείων κατά την επόμενη τριετία. Οι στόχοι αναλύονται ανά τρίμηνο, οι επιδόσεις των τραπεζών παρακολουθούνται στενά από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) και οι διοικήσεις τους θα αξιολογούνται επί αυτών.

Το πρώτο τρίμηνο του νέου χρόνου θα δούμε τις πρώτες πωλήσεις κόκκινων δανείων, τη δραστηριοποίηση των εταιριών διαχείρισης απαιτήσεων κλπ. Ακόμη κι αν το πρώτο τρίμηνο οι τράπεζες εστιάσουν μόνον σε στρατηγικούς κακοπληρωτές ή θεωρηθεί από τον SSM χρόνος προσαρμογής και δικαιολογηθούν τυχόν αποκλίσεις, η πίεση προς τις τράπεζες από τον SSM θα εντείνεται συνεχώς. Η κατάσταση θα γίνει πολύ χειρότερη από 31.12.17 καθώς λήγει και η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Οι πλειστηριασμοί κάθε είδους ενυπόθηκων περιουσιακών στοιχείων θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά προβλήματα της χώρας κατά την επόμενη τριετία.


protothema
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...