Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2016

"Ashura" - Tο βίαιο ισλαμικό έθιμο που θα πρέπει να ανεχόμαστε
Η Ασούρα, επέτειος του θανάτου του ιμάμη Χουσεΐν, είναι η σημαντικότερη γιορτή των σιιτών μουσουλμάνων, η οποία και γιορτάζεται σε ολόκληρο τον κόσμο, από το Ιράν, το Ιράκ, την Ινδία, τον Λίβανο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Πακιστάν, έως τη Νιγηρία, το Σουδάν, την Τανζανία, αλλά και τη Ρωσία, την Αυστραλία, τη Ρωσία και την ΕΕ. Όπου υπάρχουν σιίτες , ο ιμάμης Χουσεΐν τιμάται ως μάρτυρας κάθε χρόνο, τη 10η μέρα του μήνα Μουχαράμ, του πρώτου, δηλαδή, μήνα του ισλαμικού ημερολογίου.

Θα είχε ενδιαφέρον, εδώ, να προσθέσουμε ορισμένα ιστορικά στοιχεία για το θάνατο του Χουσεΐν ιμπν Αλί, του πλέον λατρεμένου μάρτυρα των σιιτών, που αποσαφηνίζουν και το περιεχόμενο της 10ήμερης αυτής τελετής:

Ο πατέρας του Χουσεΐν και πρώτος ξάδερφος του προφήτη Μωάμεθ, ιμάμης Αλί ιμπν Αμπί Τάλιμπ, δολοφονήθηκε το 661. Επρόκειτο για τον νόμιμο διάδοχο του Μωάμεθ. Μετά τη δολοφονία του, τον διαδέχθηκε ο χαλίφης των Ομεϋδανών. Ο Χουσεΐν ήταν εκείνος που 20 χρόνια μετά, επιχείρησε να διορθώσει την αδικία, αντιμετωπίζοντας τα στρατεύματα του χαλίφη Γιαζίντ Α’ στην Κερμπάλα. Εκεί το 680 ηττήθηκε. Ο ίδιος βασανίστηκε επί 10 ημέρες, ενώ οι γυναίκες και τα παιδιά του πουλήθηκαν από τους νικητές ως σκλάβοι. Ο θάνατος του Χουσεΐν εδραίωσε τη διαίρεση των μουσουλμάνων σε σουνίτες και σιίτες.

ΠΗΓΗ
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...