Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2016

Απλοί τρόποι για να αφαιρέσετε φυτοφάρμακα από φρούτα και λαχανικά


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας σε 48 φρούτα και λαχανικά, το 65% των δειγμάτων βρέθηκαν θετικά σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
Είναι γνωστό ότι τα φυτοφάρμακα έχουν συνδεθεί με αναπτυξιακά προβλήματα στα παιδιά και μπορούν να ενεργούν ως καρκινογόνα ή να θέσουν εκτός λειτουργίας το ενδοκρινικό σύστημα. Μήλα, φράουλες, σταφύλια, ροδάκινα, νεκταρίνια, κεράσια, σέλινο, σπανάκι,πιπεριές, αρακάς και πατάτες είναι τα πιο μολυσμένα τρόφιμα με φυτοφάρμακα σύμφωνα με την Αμερικάνικη Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος.
Τα «καθαρά» φρούτα και λαχανικά, τα οποία είναι λιγότερο πιθανό να συγκρατήσουν τα φυτοφάρμακα είναι το καλαμπόκι, ο ανανάς, το λάχανο, τα κατεψυγμένα μπιζέλια, τα κρεμμύδια, τα σπαράγγια, το μάνγκο, το αβοκάντο, τα ακτινίδια, η μελιτζάνα, το γκρέιπφρουτ, το πεπόνι, το κουνουπίδι και οι γλυκοπατάτες.
Υπάρχει όμως ένα απλό και οικονομικό κόλπο που μπορεί να μας βοηθήσει να απαλλαγούμε από αυτά τα βλαβερά χημικά. Διατροφολόγοι και χημικοί ερευνητές προτείνουν να πλένουμε τα φρέσκα αυτά προϊόντα σε ένα διάλυμα νερού και ξυδιού. Συνιστούν το μούλιασμα των φρούτων και λαχανικών σε αυτό το διάλυμα με αναλογία 10%ξύδι και 90% νερό για περίπου 15 με 20 λεπτά. Θα παρατηρήσετε ότι το νερό που έχει απομείνει στο μπολ είναι βρώμικο και μπορεί να περιέχει υπολείμματα. Ξεπλύνετε τα φρούτα και τα λαχανικά σε φρέσκο νερό, και στη συνέχεια είσαστε έτοιμοι να τα απολαύσετε. Η μέθοδος αυτή δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε φρούτα και λαχανικά με πορώδη επιφάνεια όπως τα σταφύλια, τα μούρα, οι φράουλες κτλ. διότι μπορεί να απορροφήσουν πολύ ξύδι και να χαλάσουν. Αν θέλετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εναλλακτικά αντί για ξύδι, χυμό λεμονιού.
Αυτή η μέθοδος απομακρύνει το μεγαλύτερο μέρος των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκωνεπαφής που εμφανίζονται συνήθως στην επιφάνεια. Αν και υπάρχουν ορισμένα γεωργικά φάρμακα που απορροφώνται αυτούσια από το φυτό και δεν φεύγουν 100% με το πλύσιμο, τα περισσότερα σύγχρονα φάρμακα (αν αυτά χρησιμοποιούνται) δεν εισχωρούν στο εσωτερικό τους και επομένως είναι εύκολο να απομακρυνθούν. Επίσης ένα πολύ καλό πλύσιμο με άφθονο τρεχούμενο νερό (πόσιμο) απομακρύνει τη «μηχανική» μόλυνση, εξουδετερώνοντας έτσι μεγάλο αριθμό μικροβίων και βακτηρίων.
Όλα αυτά βέβαια, συμβαίνουν όταν και το νερό της βρύσης μας είναι και αυτό καθαρό και απαλλαγμένο από μικρόβια, βακτήρια, βαρέα μέταλλα και ένα σωρό ακόμη επιβαρυντικά και βλαβερά στοιχεία που ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΈΝΑ φέρει.
Για να μην πούμε και για το χλώριο ή και το φθόριο που όλοι γνωρίζουμε πως προστίθενται στο νεράκι μας, που αντί τελικά να μας αποτοξινώνει, όπως και είναι σκοπός του, μας δημιουργεί προβλήματα.
Εμείς σας δίνουμε δύο συνταγές για να φτιάξετε το δικό σας σπιτικό, φυσικό σπρέι που μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τα φυτοφάρμακα:
Σπρέι με λεμόνι
Συστατικά:
  • 1 κουταλιά της σούπας. χυμό λεμονιού
  • 2 κουταλιές της σούπας σόδα σε σκόνη
  • 1 φλιτζάνι νερό
Εκτέλεση:
  • Ανακατέψτε όλα τα υλικά μέχρι να διαλυθεί η σόδα.
  • Βάλτε το σε ένα μπουκάλι ψεκασμού.
  • Ψεκάστε τα φρούτα και τα λαχανικά και αφήστε τα για 15 λεπτά.
  • Πλένετε τα χέρια σας με νερό και ξεπλύντε φρούτα και λαχανικά πριν το μαγείρεμα, την αποθήκευση ή την κατανάλωσή τους
Σπρέι με ξύδι
Συστατικά:
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 1 φλιτζάνι λευκό ξίδι
  • 2 κουταλιές της σούπας σόδα σε σκόνη
  • Λίγες σταγόνες εκχύλισμα σπόρων γκρέιπφρουτ
Χρήση:
  • Ανακατέψτε όλα τα συστατικά.
  • Βάλτε το μείγμα σε ένα μπουκάλι ψεκασμού.
  • Ψεκάστε τα φρούτα και τα λαχανικά και αφήστε τα για 15 λεπτά.
  • Πλένετε τα χέρια σας με νερό και ξεπλύντε φρούτα και λαχανικά πριν το μαγείρεμα, την αποθήκευση ή την κατανάλωσή τους
Το ξύδι μπορεί να εξουδετερώσει τα περισσότερα από τα βακτήρια και τα φυτοφάρμακα που υπάρχουν σε νωπά τρόφιμα.
Γενικά ο κανόνας είναι ότι πρέπει να επενδύσετε κάποιο χρόνο στην προετοιμασία του φαγητού σας για να προστατεύσετε την υγεία της οικογένειάς σας, εκτός και αν χρησιμοποιείτε αποκλειστικά πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα.
Tips
– Μην επιτρέπετε στα παιδιά να πιάνουν άπλυτα φρούτα και λαχανικά, γιατί μπορεί να έχουν φυτοφάρμακα.
– Κρατήστε τα φρούτα και τα λαχανικά εκτός ψυγείου για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, διαδικασία που υποβοηθά τη διάσπαση του φυτοφαρμάκου.
– Προτιμήστε φρούτα και λαχανικά εποχής γιατί στα εκτός εποχής έχει γίνει κατά τεκμήριο μεγαλύτερη χρήση φυτοφαρμάκων.
– Μην τρώτε και μη μαγειρεύετε άπλυτα φρούτα, όσπρια και λαχανικά και μην τα αποθηκεύετε άπλυτα στο ψυγείο.

spiritual-lab.gr
  www.ekriti.gr
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...