Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2016

Ποτάμια, λίμνες και υπόγεια ύδατα καταλήγουν σε ιδιώτες, σε επιχειρήσεις και κερδοσκόπους που θεωρούν το νερό επένδυση με σκοπό το κέρδος.


Ποτάμια, λίμνες και υπόγεια ύδατα καταλήγουν σε ιδιώτες, σε επιχειρήσεις και κερδοσκόπους που θεωρούν το νερό επένδυση με σκοπό το κέρδος. 

Το κείμενο που ακολουθεί το έχει γράψει ο φίλος Σίμος:

Όλα τα νερά της Χιλής εκτός από τη θάλασσα, έχουν «κοπεί» σε μερίδια που ονομάζονται «δικαιώματα νερού». Τα «δικαιώματα νερού» είναι τίτλοι ιδιοκτησίας ισόβιοι, ξέχωροι από τη γη και έχουν εμπορική αξία, όπως ακριβώς ένα σπίτι, ή ένα κτήμα. Μπορείς να το νοικιάσεις, να το χρησιμοποιήσεις, ή να το κρατήσεις χωρίς να το κάνεις τίποτα περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή, για να το πουλήσεις ακριβά.

Στη χώρα, που θεωρείται πρωτοπόρος στις εφαρμογές του νεοφιλελευθερισμού και των ιδιωτικοποιήσεων, όλα τα νερά πωλούνται. Ποτάμια, λίμνες και υπόγεια ύδατα καταλήγουν σε ιδιώτες, σε επιχειρήσεις και κερδοσκόπους που θεωρούν το νερό επένδυση με σκοπό το κέρδος.


Στη Χιλή το νερό δεν θεωρείται πια αναφαίρετο δικαίωμα, αλλά εμπορεύσιμο προϊόν.

Με άλλα λόγια αυτό σημαίνει, πως αν είσαι αγρότης δεν μπορείς να ποτίσεις το χωράφι σου ακόμα και αν αυτό βρίσκεται στις όχθες του ποταμού διότι το ποτάμι μπορεί να ανήκει σε άλλους. Αντιστοίχως, δεν μπορείς να πάρεις νερό αν δεν έχεις «δικαίωμα» και συλλαμβάνεσαι αν πιαστείς επ' αυτοφώρω.

Όλα ξεκίνησαν το 1981, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Πινοσέτ όταν δημιουργήθηκε ο Κώδικας του Νερού (Codigo de Aguas), ένα πακέτο νόμων οι οποίοι θεμελιώνουν ότι το νερό δεν είναι δημόσιο αγαθό, αλλά ιδιωτικό προϊόν

ΦΙΛΕ ΖΑΧΑΡΙΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΟ ΕΧΕΙΣ ΔΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΜΕΝΩ ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ Η ΟΠΟΙΑ ΤΡΟΦΟΔΟΤΕΙ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΜΟΡΝΟΥ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΔΛΔ ΤΗΝ ΜΙΣΗ ΕΛΛΑΔΑ ΑΣ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΚΟΚΚΙΝΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΕΥΔΑΠ ΣΤΟ ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ ΔΛΔ ΣΤΑ ΚΟΡΑΚΙΑ ΠΑΝΤΟΣ ΕΙΔΟΥΣ ΤΟ ΤΙ ΕΓΚΛΗΜΑ ΔΙΕΠΡΑΞΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ...

ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΤΟ ΑΝΕΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΟΛΟΥΣ ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΝ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ,ΙΣΩΣ ΤΟΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΥΝΤΕΛΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΝΤΟΠΙΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΤΗΣ Ν.Τ.Π
e-koutsobola.gr
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...