Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2016

Στα κρύα του λουτρού αφήνει την Ελλάδα το Ισραήλ - Στα ψιλά πέρασε, στον ελληνικό Τύπο, η σημαντική συνάντηση του Ισραηλινού υπουργού Ενέργειας, Γιουβάλ Στάινιτς, με τον Τούρκο ομόλογό του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ!

ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΔΙΑΨΕΥΔΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ

Στα ψιλά πέρασε, στον ελληνικό Τύπο, η σημαντική συνάντηση του Ισραηλινού υπουργού Ενέργειας, Γιουβάλ Στάινιτς, με τον Τούρκο ομόλογό του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ- ο οποίος, μάλιστα, τυγχάνει γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν- την Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου, στην Κωνσταντινούπολη. Η υποβάθμιση της είδησης δεν είναι τυχαία, καθώς η επαναπροσέγγιση Τουρκίας- Ισραήλ διαμηνύει τη χρεοκοπία μιας ολόκληρης στρατηγικής, που ακολούθησαν όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις της τελευταίας εξαετίας (Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά, Τσίπρα). Μια στρατηγική που πόνταρε στη συγκυριακή επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ- Τουρκίας, μετά το αιματηρό επεισόδιο του “Μαβί Μαρμαρά”, το 2010, με την προσδοκία ότι η τριμερής συνεργασία Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ θα απέφερε ωφέλη, σε βάρος της Τουρκίας, ιδιαίτερα αναφορικά με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου και τη χάραξη Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ). Ανάλογες ήταν οι προσδοκίες από την παράλληλη τριμερή Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου, με φόντο τη ρήξη μεταξύ Καίρου και Άγκυρας ύστερα από το πραξικόπημα Σίσι, που ανέτρεψε τον ισλαμιστή πρόεδρο της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι.

Η συνάντηση Στάινιτς- Αλμπαϊράκ ήταν η πρώτη, σε υψηλό επίπεδο, επαφή μεταξύ των δύο κυβερνήσεων μετά τη διακοπή των διπλωματικών τους σχέσεων, προ εξαετίας και επισημοποίησε την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο παραδοσιακών συμμάχων, την οποία είχαν δρομολογήσει οι Ερντογάν και Νετανιάχου, από τον περασμένο Ιούνιο. Το πιο απτό αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν η συμφωνία των δύο πλευρών να ανοίξουν διαπραγματεύσεις για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού που θα μεταφέρει ισραηλινό φυσικό αέριο στην Τουρκία. Αν και δεν πρόκειται ακόμη για οριστική απόφαση, ενδεχόμενη υλοποίηση του σχεδίου θα σημάνει πανηγυρικό “άδειασμα” της Αθήνας και της Λευκωσίας, που συζητούσαν, στο πλαίσιο της τριμερούς, τη μεταφορά του ισραηλινού (και του κυπριακού) φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω αγωγού που θα πέρναγε από Κύπρο και Ελλάδα. Ακόμη χειρότερα, ο τουρκοϊσραηλινός αγωγός θα περνάει από την ΑΟΖ της Κύπρου χωρίς την άδεια της Λευκωσίας, κάτι που ναι μεν δεν απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο, αλλά από πολιτική άποψη θα συνιστούσε βαρύ πλήγμα για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ψυχρολουσία για την κυβέρνηση Τσίπρα ήταν και τα μηδαμινά αποτελέσματα της τριμερούς Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη στο Κάιρο. Παρά τις ατέρμονες φλυαρίες περί χάραξης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου, δεν υπήρξε η παραμικρή, ρητή αναφορά στο θέμα ούτε στις δηλώσεις του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντελφατάχ Σίσι, ούτε στο κοινό ανακοινωθέν της συνόδου, όπου γίνεται αόριστα λόγος για “συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση των κοινών, θαλασσίων συνόρων”.

Εν ολίγοις, η επένδυση της Ελλάδας στην ακραία, σιωνισιτκή κυβέρνηση Νετανιάχου και στο απολυταρχικό, στρατοκρατικό καθεστώς του Σίσι δεν έχει αποφέρει το παραμικρό όφελος στην Ελλάδα και την Κύπρο. Το μόνο που έχει καταφέρει είναι να απογοητεύσει τους λαούς της περιοχής και να ερεθίσει την Άγκυρα, η οποία απαντά εντείνοντας τις αμφισβητήσεις της στο Αιγαίο: δηλώσεις Ερντογάν περί Λωζάνης και νησιών του Αιγαίου, σωρεία παραβιάσεων από τουρκικά υποβρύχια τον Σεπτέμβριο, τουρκική ΝΟΤΑΜ αμφισβήτησης των ελληνικών, κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Καστερόριζο, επαναφορά ζητήματος αποστρατιωτικοποίησης στο ανατολικό Αιγαίο και αμφισβήτησης του FIR Αθηνών. Τα πάντα βοούν για την ανάγκη συνολικού αναπροσανατολισμού της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή.

Α.Θ

ΠΗΓΗ

Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...