Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2016

Με «πλούσια» ατζέντα στην Αθήνα ο Λαβρόφ

http://s.nbst.gr/files/1/2016/10/2016-10-18T091425Z_686236064_D1BEUHQQWFAC_RTRMADP_3_RUSSIA-PARAGUAY.jpg

Στην Αθήνα θα βρίσκεται την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, έχοντας κρίσιμης σημασίας συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και τον Έλληνα ομόλογό του.

Στην «ατζέντα» θα βρίσκεται, μεταξύ άλλων, η πορείατων διμερών σχέσεων, το Κυπριακό και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού πραγματοποιείται λίγους μήνες, μετά την αντίστοιχη του προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Μάιο του 2016.

Πρόκειται για μία συνάντηση, η οποία αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να επιβεβαιωθούν οι μακραίωνοι πολιτικοί, οικονομικοί και πολιτιστικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Λαβρόφ θα γίνει αρχικά, δεκτός από τον Προκόπη Παυλόπουλο, και από τον Αλέξη Τσίπρα. Στη συνέχεια, θα έχει συνομιλίες με τον κ. Κοτζιά στο υπουργείο Εξωτερικών, με τον οποίο θα συνυπογράψει το Πρόγραμμα Διαβουλεύσεων των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας - Ρωσίας για την τριετία 2017-2019.

Οι δύο υπουργοί θα συμμετάσχουν παράλληλα, στο 4ο Ελληνορωσικό Κοινωνικό Forum στο Ζάππειο Μέγαρο, ενώ θα παραστούν και στα εγκαίνια της έκθεσης «Ερμιτάζ - Πύλη στην Ιστορία» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού θα ολοκληρωθεί με την αναγόρευσή του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Σχετικά με το Κυπριακό, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η Ελλάδα προσδοκά από τη Ρωσία να επιβεβαιώσει τη θέση της για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση, η οποία θα είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και θα λαμβάνει υπόψη της αποκλειστικά τα συμφέροντα των Κυπρίων.

Ένα από τα μηνύματα που επιθυμεί να εκπέμψει η ελληνική πλευρά, με αφορμή την επίσκεψη του κ. Λαβρόφ στην Αθήνα, είναι η αναγκαιότητα να διατηρούνται ανοικτά τα κανάλια επικοινωνίας με τη Ρωσία εκτιμώντας ότι θα ήταν αντιπαραγωγικό σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία για τις διεθνείς πολιτικές ισορροπίες να παγιωθεί μία νέα, ψυχροπολεμικού τύπου, αντιπαράθεση Δύσης- Ρωσίας. Η ελληνική θέση είναι ότι η Ρωσία αποτελεί εγγενές μέλος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας και δεν πρέπει να αποκλείεται με οιονδήποτε τρόπο από αυτήν, αλλά να προτάσσεται ο διάλογος και να αναπτύσσονται δίαυλοι επικοινωνίας δια μέσου όλων των πιθανών σχημάτων συνεργασίας. Βασική αρχή πάνω στη οποία βασίζονται οι διμερείς σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία: ο διάλογος και ο αμοιβαίος σεβασμός.


ΠΗΓΗ
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...