Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2016

Έχουν τρελλαθεί τελείως οι τούρκοι ή...;

Ξέφυγαν τελείως στην Άγκυρα! Για όποιον στην Ελλάδα θεωρεί ότι στόχος της Τουρκίας είναι η κατάληψη μόνο των 16 νησιών και νησίδων στο Αιγαίο που διεκδικούν, έρχεται ο δήμαρχος της Αγκυρας, Μελίχ Γκιοτσέκ, κορυφαίο στέλεχος του κυβερνώντος AKP και πιθανός διάδοχος του Ερντογάν, και δηλώνει ότι ΟΛΑ τα νησιά του Αιγαίου είναι υπό διαπραγμάτευση! Ακόμα και οι Κυκλάδες και η Εύβοια, ακόμη και Σπέτσες και Ύδρα (!!!) που απελευθερώθηκαν το 1821 και εδαφικά περιελήφθησαν στο πρώτο νεοελληνικό κράτος το 1830! Και οι Σποράδες που εντάχθηκαν στο ελληνικό κράτος με την ένταξη της Θεσσαλίας σε αυτό το 1881!

Το κείμενο του Γκιοτσέκ που συνοδεύει το χάρτη που βλέπετε,με όλα τα ελληνικά νησιά σε έντονο μπλε χρώμα, λέει: «Εξαιτίας της Συνθήκης της Λωζάνης, τα μπλε νησιά που φαίνονται παρακάτω δόθηκαν στην Ελλάδα. Και υπάρχουν κάποιοι που ξεδιάντροπα λένε πως επρόκειτο για επιτυχία...». Εκτός από βλαξ και αλαζονικός, είναι και ανιστόρητος, δηλαδή.

Πριν από το εμπρηστικό tweet του Γκιοτσέκ, που, ούτε λίγο ούτε πολύ, εγείρει αξιώσεις για το... σύνολο των ελληνικών νησιών και μέχρι τα Κύθηρα (!!!), είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για το ζήτημα ‘γκρίζων ζωνών’ στο Αιγαίο.

Το ζήτημα είναι ότι από αύριο εκκινούν στην πράξη οι αμφισβητήσεις με τις δύο ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Αγκυρα. Τα Επιτελεία στο Πεντάγωνο θα βγάλουν, πάντως, περισσότερα μέσα κια προσωπικό στις ελληνικές ασκήσεις που προκάλεσαν τις τουρκικές ΝΟΤΑΜ σε μια επίδειξη δύναμης. Σε συννενόηση, πάντως με την πολιτική ηγεσία. Συγκεκριμένα με τις ΝΟΤΑΜ Α4233/16 και Α 4232/16) που εκδόθηκαν σε απάντηση των δυο ελληνικών αναγγελιών Α 2088/16 και Α2077/16 για πραγματοποίηση ασκήσεων στο Αιγαίο από 2 έως 7 Οκτωβρίου από την Πολεμική Αεροπορία σε περιοχές που εμπίπτουν είτε σε ελληνικό εναέριο χώρο είτε στο FIR Αθηνών, τονίζουν ότι οι περιοχές αυτές δεν είναι ελληνικής κυριαρχίας! Σύμφωνα με την τουρκική ΝΟΤΑΜ Α4233/16 η πρώτη ελληνική αναγγελία από την ΥΠΑ ,παραβιάζει την υποχρέωση της Ελλάδας για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου βάσει της «Απόφασης των Έξι το 1914», της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης ( με το Παράρτημα της που συνδέεται με το καθεστώς των Στενών) και της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων το 1947

Σύμφωνα με την Τουρκία, η Χίος και η Ρόδος (που όπως όλα τα ελληνικά νησιά αναφέρονται παρατύπως και με το τούρκικο όνομα τους -Sakiz και Rodos- αντί για Chios και Rhodes) δεν θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται σε κανένα σχέδιο οιασδήποτε στρατιωτικής άσκησης η εκπαίδευσης.

Με την δεύτερη ΝΟΤΑΜ A4232/16 οι τουρκικές αρχές επανέφεραν και πάλι το ζήτημα της υποχρέωσης της Ελλάδας να μην συμπεριλαμβάνει στον σχεδιασμό ασκήσεων μιας σειράς νησιών λόγω της υποτιθέμενης υποχρέωσης αποστρατιωτικοποίησης τους. Τα νησιά αυτά είναι η Σαμοθράκη, τα Ψαρά, η Χίος, η Ικαρία, η Κάρπαθος και η Αστυπάλαια. Είναι χαρακτηριστικό ότι και στις δυο τουρκικές ΝΟΤΑΜ επισημαίνεται ότι όχι μόνο το έδαφος των νησιών αλλά και όλες οι συνδεδεμένες με αυτά ζώνες (and/or her territory) πρέπει να αποκλεισθούν από τις ελληνικές ασκήσεις.

Αυτή την ώρα, όπως επισημαίνει το Defencenet.Pronews, πάνω από είκοσι πλοία του τουρκικού Ναυτικού (φρεγάτες, πυραυλάκατοι, υποβρύχια κλπ) ετοιμάζονται στους ναυστάθμους για να εξέλθουν στο Αιγαίο προς συνάντηση του ελληνικού Στόλου. 

 
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...