Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2016

Τζιχαντιστές στην Ελλάδα. Πρώτες αποδείξεις ύπαρξης ασύμμετρης απειλής κατά της χώρας.


Παγκράτι, Αθήνα. Διαμέρισμα Τζιχαντιστών με τα σχέδια για επιθέσεις σε Βρυξέλες.


16.10.2016

Ενώ στην Ελλάδα επικρατεί η αντίληψη της άγνοιας και της εξιδανίκευσης της ανοχής απέναντι στο διαφορετικό , με την διατήρηση των ανοιχτών συνόρων, το πρώτο μεγάλο κρούσμα διεθνούς τρομοκρατίας έκανε την εμφάνιση του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΉ, πυρήνας διακίνησης πληροφοριών αλλά και μελών του DAESH λειτουργούσε στην Ελλάδα και μάλιστα είχε ενεργή συμμετοχή στις επιθέσεις σε Παρίσι και Βρυξέλες.

Άλλη μια είδηση του αστυνομικού δελτίου που πέρασε στα ψιλά, ήταν πώς υπήρξε εξάρθρωση σπείρας που έκλεβε Ι.Χ. και έκοβε σε ανταλλακτικά που τα έστελνε στις περιοχές της Συρίας που κυριαρχεί το DAESH.

Τι μπορεί να σημαίνει όμως αυτό για την Ελλάδα; Τα όσα θα αναφέρω εδώ είναι συμπεράσματα που προκύπτουν από τα δεδομένα μέχρι σήμερα αλλά και με διδάγματα από χώρες όπως η Γαλλία και η Μ.Βρετανία που πρώτες αντιμετωπίσαν το πρόβλημα της εισερχόμενης τρομοκρατίας των τζιχαντιστών.

1. Η περίπτωση να υπάρχει ήδη δίκτυο πληροφοριών και συνεργασίων με εγκληματικές οργανώσεις στην χώρα μας πρέπει να θεωρείται πάρα πολύ πιθανή. Ήδη άλλωστε όπως εμφανίστηκε , υπήρξε και σειρά συλλήψεων.

2. Η περίπτωση στρατολόγησης από μετανάστες εντός της χώρας στους κόλπους τζιχαντιστών ακόμα και μέσα σε χώρους υποδοχής επίσης είναι δεδομένη. Θυμίζω εδώ την απόδραση Ιρακινού με προφίλ τρομοκράτη από το χώρο υποδοχής της Χίου λίγο πριν το καλοκαίρι.

3. Η δράση των τζιχαντιστών εντός της χώρας , ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ, θεωρώ πώς δεν έχει , ΑΚΟΜΑ, μεγάλες πιθανότητες κυρίως επειδή δεν θέλουν να προκαλέσουν βλέμματα. Αυτό όμως δεν μπορεί να ληφθεί ως "καλώς έχειν" κατάσταση. Ειδικά μετά την ανέγερση του Τεμένους θεωρώ πώς θα υπάρξει 100% κλιμάκωση για διάφορους λόγους , κυρίως μεταξύ των αραβόφωνων κοινοτήτων στην Ελλάδα που βρίσκονται ΠΑΡΑΝΟΜΑ εδώ.

4. Η ραγδαία κλιμάκωση από υπηρεσίες του εξωτερικού επί του θέματος , πρέπει να θεωρηθεί παραπάνω από δεδομένη. Υπενθυμίζω πώς μόλις προ ενός μηνός η EUROPOL έστειλε 200 περίπου αξιωματικούς στα νησιά μας για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

5. Η ΕΥΠ, Αντιτρομοκρατική, ΕΛ.ΑΣ, .. η κοινωνία μας.. είναι ανέτοιμη εώς και με πλήρη άγνοια για το θέμα. Φοβάμαι πώς θα υπάρξει τρομερή ψυχρολουσία στο πρώτο ηχητικό/βίντεο με τζιχαντιστή που θα απειλεί ευθέως στόχους στην Ελλάδα. Χρειάζεται επιτάχυνση της αλλαγής μορφής των υπηρεσιών αλλά και των λειτουργιών τους.

6. Πρέπει να προφυλαχθεί ο τουρισμός μας ΑΜΕΣΑ.. η είδηση πώς υπάρχει κέντρο διαχείρισης τζιχαντιστών στην Ελλάδα θα κάνει το γύρο του κόσμου και θα μπεί σε πινακίδες "νέον" θα έλεγα από Τουρκία για να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα κατά της στο θέμα αυτό. Η κυβέρνηση πρέπει να δράσει τώρα... ΑΜΕΣΑ.

7. Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί ανάμεσα σε πρόβλημα διαχείρισης μιας στοχευμένης επίθεσης φανατικών μουσουλμάνων προς άλλους μουσουλμάνους , όπου θα μεταφέρουν τα προβλήματα τους μέσα στην χώρα μας, όπως είχε γίνει με τον ΛΙΒΑΝΟ.

Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό και δεν αποτελεί μόνο στοιχείο αστυνομικού δελτίου, αλλά θέμα υψίστης εθνικής σημασίας.


Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας.


geopolitics.com.gr 
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...