Κυριακή, 9 Οκτωβρίου 2016

Ραδίκια από τα χέρια σας!

http://www.gemma.gr/handlers/ImageResize.ashx?productId=12416&width=240
Τα ραδίκια είναι από τα πιο αγαπημένα χειμωνιάτικα χόρτα με πολυάριθμα ωφέλη για την υγεία μας. Αναπτύσσονται εύκολα ακόμα και σε περιοχές όπου δύσκολα φυτεύεται κάποιο άλλο λαχανικό.
Οι ποικιλίες του είναι πολυάριθμες και τις ξεχωρίζουμε κυρίως με βάση το χρώμα του φύλλου, τον τρόπο και την εποχή συγκομιδής. Στην οικογένεια των ραδικιών ανήκουν και τα ραντίτσια/χιχόρια τα οποία φυτεύονται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς και το περίφημο σταμναγκάθι.


Είδη και ποικιλίες

Από τις πιο γνωστές ποικιλίες που καλλιεργούνται για το φύλλο τους αναφέρουμε:

Spadona, ακέραιο πλατύ πράσινο φύλλο, κατάλληλο για συνεχείς κοπές, όρθιο φυτό, ήμερο
Catalogna Puntarelle Di Galatina, μακρόστενο πράσινο φύλλο οδοντωτό με λευκές νευρώσεις και συμπαγή βάση, ήμερο
Catalogna Del Veneto, μακρόστενο φύλλο λογχοειδές με λευκές νευρώσεις, ήμερο
Catalogna Frastagliata, μακρόστενο φύλλο οδοντωτό με ανοιχτές πράσινες νευρώσεις
Catalogna Gigante Di Chioggia, μακρόστενο γίγας πράσινο φύλλο οδοντωτό με λευκές νευρώσεις
Italiko, μακρόστενο πράσινο φύλλο με έντονα κόκκινες νευρώσεις, όρθιο φυτό
Selvatica, σκούρο πράσινο φύλλο, καθιστό φυτό
Imero, πράσινο πλατύ επιμήκες φύλλο
Agrio Red Steam, πράσινο φύλλο με κόκκινες νευρώσεις
Σταμναγκάθι, πράσινο λεπτό οδοντωτό φύλλο με λευκές νευρώσεις



Απαιτήσεις σε έδαφος και κλίμα

Το ραδίκι χρειάζεται έδαφος που να στραγγίζει καλά και να είναι πλούσιο σε οργανική ουσία. Ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες θέσεις και γενικά είναι φυτό με αντοχή. Η άριστη θερμοκρασία για την ανάπτυξη του είναι 10-20 °C. Το πολύ έντονο κρύο όπως και η ζέστη προκαλούν πρόωρη άνθιση και παραγωγή σπόρων που είναι ανεπιθύμητοι.


Προετοιμασία εδάφους

Σκαλίζουμε καλά και εμπλουτίζουμε με οργανική ουσία το χώμα στο οποίο πρόκειται να καλλιεργήσουμε όπως το DCM Vivisol. Aπομακρύνουμε τα ζιζάνια, τυχόν μεγάλες πέτρες και ισιώνουμε το έδαφος με τη βοήθεια μιας τσουγκράνας. Λίγο πριν τη σπορά ενσωματώνουμε στο χώμα με ένα ισορροπημένο λίπασμα όπως το Οργανικό Λίπασμα για Λαχανικά. Χρειαζόμαστε περίπουμε 400g για 10 τετραγωνικά μέτρα. Η λίπανση επαναλαμβάνεται κάθε 30 μέρες μέχρι το τέλος της καλλιέργειας.
Φυτεύουμε τους σπόρους σε βάθος 0,5-1,5 cm κάτω από το χώμα. Όταν τα σπορόφυτα αποκτήσουν 8-10 φύλλα, τα αραιώνουμε ώστε η τελική απόσταση μεταξύ των φυτών να είναι 30 cm.
Η άρδευση θα πρέπει να γίνεται τακτικά και επαναλαμβανόμενα τις εποχές με ζέστη και ξηρασία.


Συγκομιδή
Συγκομίζουμε τα φύλλα όταν αυτά είναι ακόμα τρυφερά στο ύψος του λαιμού του φυτού. Κατ' αυτό το τρόπο, ρίζα που παραμένει στο έδαφος ξαναβλαστάνει. Η 1η συγκομιδή γίνεται 30 περίπου μέρες μετά τη σπορά. Κατά τη διάρκεια μιας βλαστικής περιόδου μπορούμε να κάνουμε 4-5 συγκομιδές.

Καλή επιτυχία!



ΠΗΓΗ 
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...