Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2016

Γ. Μπουτάρης: Με έπαιρναν τηλέφωνο και με αποκαλούσαν κωλότουρκοΓ. Μπουτάρης: Με έπαιρναν τηλέφωνο και με αποκαλούσαν κωλότουρκο

Για τις δηλώσεις που έχει κάνει κατά καιρούς για τον Κεμάλ Ατατούρκ μίλησε σε συνέντευξη του στο περιοδικό Down Town και τον Τάσο Μέργιαννη, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Μάλιστα ο κ. Μπουτάρης αποκαλύπτει πως άγνωστοι τον έπαιρναν τηλέφωνο και τον αποκαλούσαν κωλότουρκο.

«Το έχω δηλώσει αυτό σε διάφορες περιστάσεις, όχι μόνο πριν από λίγες μέρες. Στην αρχή οι αντιδράσεις ήταν έντονες. Με έπαιρναν τηλέφωνο και με αποκαλούσαν “κ…τουρκο”. Δεν με αγγίζει όμως τίποτα γιατί γνωρίζω την ιστορία. Ο Κεμάλ Ατατούρκ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και φοίτησε στη στρατιωτική σχολή, στο Μοναστήρι. Η πλατεία Ελευθερίας ονομάστηκε έτσι επειδή εκεί ξεκίνησε η Επανάσταση των Νεότουρκων στην οποία συμμετείχε ενεργά ο Κεμάλ. Αυτά τα γεγονότα δεν μπορούμε να τα αγνοήσουμε, είναι η Ιστορία της πόλης. Δεν μπορούμε να χτίσουμε το μέλλον αν δεν γνωρίζουμε το παρελθόν. Πριν αναλάβω τη δημαρχία, τα ίχνη της εβραϊκής παρουσίας στη Θεσσαλονίκη ήταν σχεδόν αόρατα. Αυτά τα αναδείξαμε, όπως και την τούρκικη παρουσία», τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης στο Down Town και πρόσθεσε:

«Αυτό είχε αποτέλεσμα ένα τεράστιο τουριστικό ρεύμα από την Τουρκία προς τη Θεσσαλονίκη με δύο πτήσεις ημερησίως. Πέρυσι την πόλη μας επισκέφτηκαν 100.000 Τούρκοι. Υπήρξαν Τούρκοι με ρίζες από τη Θεσσαλονίκη που μπήκαν στο δημαρχείο ψάχνοντας χάρτες για να βρουν το πατρικό τους σπίτι και τους έπιαναν τα κλάματα. Όπως νιώθουμε εμείς για την Αγιά Σοφιά, έτσι νιώθουν και οι Τούρκοι για τον Κεμάλ».


thestival.gr
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...