Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2016

Αγαπητοί εγωιστές,

 http://www.liakonews.gr/media/k2/items/cache/2ea2ecfd7d8ad0298f455f78b12cd28e_XL.jpg
Καλησπέρα σας κι ελπίζω να είστε καλά.

Αυτό το γράμμα είναι γενικό, αλλά συγχρόνως προσωπικό για τον καθένα από εμάς. Όλοι μας θα μπορούσαμε να το βρούμε κάτω απο την πόρτα μας ένα πρωί. Ή μάλλον, να το βρίσκουμε κάθε πρωί κάτω απο την πόρτα μας. Βλέπετε έχουμε το κακό συνήθειο να ξεχνάμε. Θα το διαβάζαμε μια φορά, θα αλλάζαμε για κάνα δύο μέρες και μετά ούτε που θα το θυμόμασταν. Ίσως ό,τι διαβάζουμε, ή ό,τι μας έχει δώσει ένα μάθημα, θα έπρεπε να το κολλάμε στον τοίχο του δωματίου μας και να το διαβάζουμε κάθε πρωί. Ίσως επιτέλους μας βοηθούσε να ρίχνουμε στις φλόγες αυτόν τον άλλο μας εαυτό, κάθε φορά που ανοίγουμε τα μάτια μας.

Αγαπητοί εγωιστές λοιπόν, όταν πέφτετε να κοιμηθείτε, έχοντας την σιγουριά της επόμενης μέρας, δεν νιώθετε τύψεις; Δεν νιώθετε, πως ίσως, κάτι έπρεπε να κάνετε διαφορετικά; Ή μήπως λέτε: '' Ντάξει μωρέ. σιγά!'' , '' Αύριο θα έχει ξεχαστεί'' , '' Αύριο θα του/της μιλήσω'' , '' Αύριο είναι μια καινούργια μέρα'' , '' Όλα μέσα στην ζωή είναι ''... Αύριο, αύριο, αύριο. Αστείο, αν σκεφτείς πως μπορεί να μην υπάρξει αύριο. ''Φτου φτου φτου!!! Έλεος!! Φυσικά και θα ζούμε αύριο!!'' , λένε οι περισσότεροι κι οι περισσότερες. Έχετε σίγουρο το αύριο;;; Έχετε σχεδόν σίγουρη την αποτυχία. Όχι την γνωστή έννοια της αποτυχίας, μην χτυπάτε ξύλο.

Πότε θα ελαφρύνετε την ψυχή σας, βοηθώντας τους άλλους;; Πότε θα μπείτε επιτέλους στην θέση του άλλου;; Πότε επιτέλους θα σταματήσετε να απαιτείτε αγάπη και βοήθεια απο τους άλλους, ενώ εσείς αφήνετε τον εγωισμό σας, να σας κάνει να πιστεύετε, πως όλα γυρίζουν γύρω απο εσάς;; Πότε θα αγαπήσετε... Όσοι κι όσες το διαβάζουν αυτό θα πουν: '' Ναι σωστά!! Τέτοια μου κάνουν κι εμένα!! Εγωισμός παντού!!'' .. Όχι μην μπερδεύεσαι.. Σε εσένα μιλάω.. Στην ψυχή και στο νου του καθενός και της καθεμίας θέλω να μιλήσω. Κι αν μπορούσα να στέλνω κάθε πρωί αυτό το γράμμα σε όλους, θα το έκανα. Θα μπορούσατε να το βρίσκετε κάθε φορά που ο εγωισμός σαν καταλαμβάνει.

Αλλά δυστυχώς σας καταλαμβάνει, απο την ώρα που ανοίγετε τα μάτια σας. Όλοι και όλες πονάτε και στεναχωριέστε. Μόνο ο Θεός κι η ψυχή σας το ξέρει. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πάντα θα έχετε κάποιον να σας νταντεύει και να σας λέει πως έχετε δίκιο. Όλοι έχουν δίκιο κι όλοι έχουν άδικο. Μέσα σε αυτούς είστε κι εσείς. Κι αυτό το γράμμα ο καθένας κι η καθεμία θα το εκλάβει διαφορετικά. Ίσως καθώς το διαβάζετε, να σας περάσουν απο το μυαλό πράξεις, λόγια και σκέψεις που σας δίνουν τις αποδείξεις του εγωισμού σας. Ένα χαμόγελό σας, έχετε συνειδητοποιήσει τι μπορεί να κάνει;; Ένας καλός σας λόγος έχετε φανταστεί τι μπορεί να κάνει σε έναν ή και πολλούς ανθρώπους;; Μια αγκαλιά σας έχετε καταλάβει τι μπορεί να κάνει;; Κι αν ναι, γιατί δεν τα κάνετε;

Όλοι θα θέλατε ένα φιλί και μια καλημέρα απο αγαπημένα σας άτομα. Όλοι θα ήθελαν μια αγκαλιά κι έναν καλό λόγο. Σας λείπει, το χρειάζεστε. Αλλά κανείς δεν έχει το δικαίωμα να το απαιτεί απο τους άλλους, ειδικά αν ο ίδιος δεν το κάνει. Κάποιοι απο εσάς, ίσως το κάνετε, αλλά δεν βρίσκετε ανταπόκριση. Άλλοι το έκαναν και το σταμάτησαν, γιατί δεν τους το έκαναν οι άλλοι.. Δηλαδή, ποια είναι η λογική σε όλο αυτό;; Γι' αυτό λέω πως όλοι έχουν και δίκιο κι άδικο. Η πιο γελοία δικαιολογία είναι η εξής : '' Ο καθένας εκτιμάει κι αγαπάει με τον δικό του τρόπο!''. Εδώ γελάμε.. Αυτή την φράση ας την ονομάσουμε '' φόβο'' , ''ανασφάλεια''. Δεν γίνεται να αγαπάει κανένας θεωρητικά, μόνο μέσα στο μυαλό του, κι απ' έξω να δείχνει τα χειρότερα προς τους άλλους, επειδή απλά φοβάται την εκμετάλλευση και ότι θα θιχτεί ο εγωισμός του. Ή να απαιτεί να τον/την αγαπούν μόνο με τους τρόπους που θέλει. Η απόλυτη και πιο γελοία παγίδα που οδηγεί στην καταστροφή της ανθρωπιάς.

Στο πληκτρολόγιο σας υπάρχει ένα πλήκτρο που λέγεται '' delete'', δηλαδή διαγραφή. Κρίμα που δεν μπορείτε να το πατήσετε και να σβηστεί το παρελθόν σας. Αν γινόταν θα το κάνατε; Με τι μαθήματα θα μένατε αν το κάνατε; Δεν γίνεται λοιπόν αυτό. Υπάρχει όμως κάτι άλλο, πιο μαγικό, που το παρελθόν σας μπορεί να μην το σβήνει, αλλά μέσα σας, κρατάει όλες τις εμπειρίες και την δύναμη που αποκτήσατε μέχρι και σήμερα. Αυτό το μαγικό λέγεται και: '' Να φέρεσαι έτσι όπως δεν σου φέρθηκαν στο παρελθόν'' , ''Δώσε την αγάπη που ίσως δεν πήρες'' , ''Χαμογέλα έτσι όπως δεν σου χαμογέλασαν'' , ''Αγκάλιασε έτσι όπως δεν σε αγκάλιασαν''..

Πριν απο 5 χρόνια, 2 χρόνια, 1 μήνα, 2 βδομάδες, μπορεί να περάσατε δύσκολα. Χωρίς αγάπη, χωρίς στήριξη. Έχετε μείνει σε εκείνο το μακρινό παρελθόν και ξεχνάτε πως το ''σήμερα'' αύριο θα είναι παρελθόν αν ζούμε. Αφού λοιπόν δεν μπορείτε να το αλλάξετε, να το κάνετε καλύτερο. Ζοριστείτε, δεν θα πάθετε τίποτα. Αυτό το γράμμα δεν απευθύνεται σε εκείνους που βολεύονται και δεν θέλουν να αλλάξουν.. Όποιος το άνοιξε να το διαβάσει, για εμένα θεωρείται εξ-υπνος. Εκτός ύπνου κι εκτός βολέματος.
Εύχομαι να το θυμόμαστε όλες κι όλοι κάθε πρωί, κάθε βράδυ, κάθε φορά που κάνουμε τον σταυρό μας και κάθε φορά που προσευχόμαστε σε Εκείνον, που ποτέ δεν έδειξε ούτε δείγμα εγωισμού. Αντιθέτως, πήγαινε στους πιο αμαρτωλούς κι έδινε ελπίδα, χαμόγελο κι αγάπη, όπως και τώρα. Ποιός θυσιάζεται για αμαρτωλούς, ψεύτες και φονιάδες και θεωρείται εγωιστής;; Κανείς! Γι' αυτό και την δύναμη θα σας την δώσει ο Θεός. Αρκεί να είστε μάγκες κι έτοιμοι να την χρησιμοποιήσετε.

Το γράμμα αυτό ανοίγει και θα ανοίγει πάντα με την φράση: '' Αγαπητοί εγωιστές'', αλλά πάντα θα τελειώνει με την φράση: '' Αγαπητοί μαχητές και μαχήτριες''. Γιατί μετά την ανάγνωσή του, διώχνεις έστω και λίγο-λίγο τον εγωισμό σου.


ΙΧΝ
ΜΙΧΑΕΛΑ

ΠΗΓΗ
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...