Κυριακή, 9 Οκτωβρίου 2016

ΧΩΡΙΣ ΕΛΕΟΣ ΤΑ ΞΕΝΑ «ΚΟΡΑΚΙΑ»: Εκτός από τη διαχείριση των δανείων ζητούν και τα ίδια τα σπίτια
katoikla-eidhseis
Εκτός από τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, τα ξένα funds πιέζουν τώρα την κυβέρνηση να τους παραδώσει και τα ακίνητα.
Όπως διαβάζουμε στο κυριακάτικο φύλλο της Real, τον έλεγχο της διαχείρισης των ακινήτων που έχουν υποθηκευτεί ως εγγυήσεις σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια απαιτούν οι ξένες εταιρείες/funds. Το συνολικό ύψος των «κόκκινων» δανείων, που προγραμματίζεται να ανατεθεί η διαχείριση τους στα ξένα funds, αγγίζει τα 30 δισ. ευρώ.

Το ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει την πολική ηγεσία του οικονομικού επιτελείου, καθώς η απαίτηση για διαχείριση των δανείων από όλη τη γκάμα χορηγήσεων, επιχειρηματικά (μεγάλα, μικρά, μεσαία), στεγαστικά, καταναλωτικά, φρενάρει τη διαδικασία αδειοδότησης των εν λόγω εταιρειών από την Τράπεζα της Ελλάδος. Ήδη έχουν κατατεθεί αιτήματα για αδειοδότηση από 6-7 εταιρείες και το χρονοδιάγραμμα, όπως αποτυπώνεται στις μνημονιακές δεσμεύσεις, δεν έχει τηρηθεί.

Με δεδομένο ότι οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί εγγράφως για δραστική μείωση των «κόκκινων» δανείων έως το τέλος του 2019, η απαίτηση των ξένων funds για τον έλεγχο της υποθήκης εγκυμονεί κινδύνους, καθώς πρόκειται για περιουσίες δισσεκατομμυρίων ευρώ.

Οι υποθήκες αποτελούνται από «φιλέτα» έως απλές πρώτες κατοικίες ιδιωτών. Τα «φιλέτα» εντοπίζονται στις περιπτώσεις των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και η αυστηρή διαχείριση τους από τα απρόσωπα ξένα funds  εντείνει περαιτέρω τις ανησυχίες για άμεσο και χωρίς σχέδιο αφελληνισμό των περιουσιακών στοιχείων των επιχειρήσεων.


crashonline.gr
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...