Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2016

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΖΑΡΙ! ΕΝΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ ΜΟΛΙΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ!

deutsche-716964
Το πρόστιμο των 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Deutsche Bank, είναι απαρχή του νέου πολεμικού κλίματος μεταξύ του τραπεζικού κολοσσού και των ΗΠΑ.

Η Deutsche Bank προσπαθεί απεγνωσμένα να παζαρέψει το πρόστιμο, το οποίο οι επενδυτές φοβούνται θα μπορούσε να βυθίσει την εταιρεία και σε μεγάλο βαθμό να βλάψει την οικονομία της Γερμανίας και κατ’ επέκταση της Ευρωζώνης… Παράλληλα, η τράπεζα πρέπει επειγόντως να εξασφαλίσει ένα σημαντικά χαμηλότερο πρόστιμο πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ να έχει οποιαδήποτε ελπίδα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην αγορά.

Η απειλή του προστίμου ώθησε τις μετοχές της τράπεζας σε χαμηλά επίπεδα (ρεκόρ) τις τελευταίες εβδομάδες, τη στγμή που οι υπάλληλοι της Deutsche αγωνίζονται νυχθημερόν για την επίτευξη λύσης μετά το σκάνδαλο των στεγαστικών δανείων, με το χρονοδιάγραμμα να φτάνει το πολύ μέχρι το Νοέμβριο. Οι Γερμανοί πολιτικοί κατηγόρησαν τις ΗΠΑ ότι ξεκινάει ένα «οικονομικό πόλεμο» με την τράπεζα.

Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος επέκρινε την Deutsche Bank για περιστατικά κερδοσκοπίας. «Δεν ήξερα αν πρέπει να γελάσω ή να γίνω έξαλλος με το ότι μια τράπεζα που μετέτρεψε την κερδοσκοπία σε ένα επιχειρηματικό μοντέλο, δηλώνει ότι είναι πλέον το θύμα των κερδοσκόπων», είπε κατά τη διάρκεια πτήσης του προς το Ιράν, το οποίο επισκέπτεται μαζί με επιχειρηματική αντιπροσωπεία.

Την ίδια στιγμή η τράπεζα επιμένει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να πληρώσει τα 14 δισεκατομμύρια, ανακοινώνοντας μάλιστα ότι οι διαπραγματεύσεις για το πρόστιμο «μόλις άρχισαν». Ο Erik F. Nielsen επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit, δήλωσε: «Είναι σαφές ότι, εφ ‘όσον το πρόστιμο τέτοιου μεγέθους είναι ακόμη πιθανό να εφαρμοστεί, οι αγορές ανησυχούν.»

Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, φημολογήθηκε ότι η τράπεζα είχε σχεδόν συμφωνήσει σε διακανονισμό 5,4 δισεκατομμυρίων, εντούτοις η είδηση δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ από επίσημα χείλη. Οι αξιολογήσεις του οίκου Moody’s αναφέρουν ότι αν πληρωθεί ένα ποσό κοντά στα 6 δισεκατομμύρια, τότε θα υπάρξει μία σημαντική μείωση των κερδών, αλλά δεν θα περιοριστεί η κεφαλαιακή θέση της τράπεζας.

Ωστόσο, σε κάθε άλλη περίπτωση οι συνέπειες θα είναι πολλές και καταστροφικές…


hellasforce.com
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...