Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2016

Δύσκολες στιγμές για τους συγγενείς των Ελλήνων καταδρομέων του Noratlas «ΝΙΚΗ 4» - Το συγγνώμη του ΠτΔ στην τελετή παράδοσης οστών


- Χθες και σήμερα οι συγγενείς των 16 καταδρομέων του "ΝΙΚΗ 4" ζούν πολύ δύσκολες στιγμές
- Χθες μετέβησαν στο ανθρωπολογικό εργαστήριο σε βαρύ κλίμα, σήμερα η επίσημη τελετή με τα λείψανα
- Παρόντες στην τελετή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, πλήθος επισήμων και ο Έλληνας ΥΠΑΜ, Π. Καμμένος
- Οι 16 καταδρομείς επέβαιναν στο μοιραίο Νoratlas της αποστολής αυτοκτονίας "ΝΙΚΗ" της Α' Μοίρας Καταδρομών
- Λόγω καθυστερημένης ενημέρωσης της αεράμυνας ένα από τα 13 αεροσκάφη κατερρίφθη από αντιαεροπορικά
- Για 42 χρόνια οι άνδρες έμειναν θαμμένοι εκεί όπου καταρρίφθηκε το "ΝΙΚΗ 4"
- Οι συνάδελφοί τους την επόμενη μέρα κράτησαν με νύχια και με δόντια το αεροδρόμιο Λευκωσίας σε ελληνικά χέρια
- Αυτούσιος ο λόγος του Προέδρου Αναστασιάδη σε έντονα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα παρουσία των συγγενών
Στην Κύπρο σήμερα Τρίτη ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος ο οποίος συμμετείχε στην τελετή επίσημης παραλαβής λειψάνων Ελλήνων αγωνιστών, που επέβαιναν στο αεροσκάφος ΝΟΡΑΤΛΑΣ ΝΙΚΗ 4 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, που καταρρίφθηκε από φίλια πυρά την 21η Ιουλίου 1974 στη Λευκωσία.

Ο κ. Καμμένος, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία του ελληνικού ΥΠΕΘΑ καθώς και από τον Υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, αναχώρησε τα ξημερώματα της Τρίτης από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας για τη Λάρνακα. Μετά την άφιξή της, η ελληνική αντιπροσωπεία μετέβη στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο στον Τύμβο Μακεδονίτισσας όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης των λειψάνων των Ελλήνων Πεσόντων του NORATLAS.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέγνωσε λόγο σε κλίμα συγκινησιακά έντονα φορτισμένο, καθώς παρόντες ήταν οι συγγενείς των 16 νεκρών Ελλήνων ηρώων. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΕΔΩ
Στη συνέχεια, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και η ελληνική αντιπροσωπεία θα μεταβούν στη Λέσχη Αξιωματικών του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς και ακολούθως θα αναχωρήσουν από το αεροδρόμιο της Λάρνακας με προορισμό την Αεροπορική Βάση της Δεκέλειας, έξω από την Αθήνα, όπου θα πραγματοποιηθεί τελετή υποδοχής των λειψάνων. Θα τοποθετηθούν σε οστεοκιβώτια σε διασκευασμένο χώρο και θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση.
Εξάλλου, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης μεταβαίνει στην Αθήνα για να παραστεί και να απευθύνει χαιρετισμό εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης στη τελετή υποδοχής των λειψάνων των 16 Ελλαδιτών πεσόντων ηρώων που επέβαιναν στο αεροσκάφος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας ΝΟΡΑΤΛΑΣ ΝΙΚΗ 4.
Στην τελετή, θα παραστούν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και συγγενείς των πεσόντων. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στην αεροπορική βάση Τατοΐου, όπου θα προηγηθεί επιμνημόσυνη δέηση.
Κατά τη τελετή ο κ. Φωκαίδης θα απονέμει εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας το Μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς στους συγγενείς των πεσόντων που δεν έγινε κατορθωτό να ταξιδέψουν στην Κύπρο για την τελετή παράδοσης.
Χθες...
Οι στιγμές είναι πολύ δύσκολες για τους συγγενείς των 16 καταδρομέων του "ΝΙΚΗ 4", ανέφερε ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου ενώ αυτοί ανηφόριζαν προς τον πρώτο όροφο του Ανθρωπολογικού Εργαστηρίου Έγκωμης όπου πάνω σε 16 τραπέζια βρίσκονταν τα ανευρεθέντα λείψανα και τα προσωπικά αντικείμενα των 16 παλικαριών που επέβαινε στην μοιραία πτήση του αεροσκάφους της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας Νοράτλας Νίκη 4, όταν καταρρίφθηκε στο σημείο όπου βρίσκεται ο Τύμβος της Μακεδονίτισσας, το βράδυ 21ης προς τα ξημερώματα της 22ας Ιουλίου 1974.

Οι συγγενείς ενημερώθηκαν για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και το πώς εντοπίστηκαν τα οστά των αγαπημένων τους. Στο ίδιο χώρο εκτίθενται και φωτογραφίες από τη διαδικασία των εκσκαφών και των εκταφών στον Τύμβο. Αύριο Τρίτη 4 Οκτωβρίου το πρωί στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, θα γίνει η επίσημη τελετή παράδοσης των λειψάνων στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Πάνου Καμμένου και άλλων επισήμων. Τρισάγιο θα τελέσει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος Β’.

Ιδιαίτερα αυτή η στιγμή, η επίσκεψη στο εργαστήρι είναι η πιο δύσκολη για τους συγγενείς, σημείωσε ο κ. Φωτίου επαναλαμβάνοντας για ακόμη μια φορά την απολογία της πολιτείας “γιατί αυτό που γίνεται σήμερα θα μπορούσε να γίνει εδώ και χρόνια”. Ο χρόνος δυστυχώς δεν μπορεί να γυρίσει πίσω, ούτε τα λόγια οποιουδήποτε μπορούν να είναι βάλσαμο για να επουλωθούν οι πληγές των ανθρώπων, πρόσθεσε. Θα προσπαθήσουμε μέσα από την ενημέρωση να εξηγήσουμε τι έχουμε κάνει, είπε ο κ. Φωτίου σημειώνοντας ότι στόχος από την αρχή της ανασκαφής ήταν να “δώσουμε πειστικές, επιστημονικές, τεκμηριωμένες εξηγήσεις στους συγγενείς”.

Με τη βοήθεια των συνεργατών και επιστημόνων μπορούν σήμερα να δώσουν τις εξηγήσεις αυτές για το καθένα από τα 16 παλικάρια, ανέφερε ο Επίτροπος Προεδρίας. Αξίζουν αυτά τα παιδιά κάθε τιμή και να ταφούν με τις πρέπουσες τιμές και χριστιανικές παραδόσεις, σημείωσε. Ευχήθηκε κουράγιο και δύναμη στους συγγενείς και είπε πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι πάντοτε δίπλα τους. “Αυτά τα παιδιά ήρθαν εδώ για να υπερασπίσουν τα πάτρια εδάφη. Είναι εθνικοί ήρωες”, κατέληξε.


ΠΗΓΗ
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...