Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2016

Oι ενέργειες της Ρωσίας σε περίπτωση επίθεσης των ΗΠΑ στη Συρία.

http://svpressa.ru/p/15/158/158122/s-158122.jpg
Οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας έχουν φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα. Συμφωνώ
 απόλυτα ότι τώρα η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη και πιο επικίνδυνη από ό, τι κατά τη διάρκεια της πυραυλικής κρίσης της Κούβας.


Και οι δύο πλευρές έχουν μετακινηθεί για να εφαρμόσουν το λεγόμενο «Σχέδιο Β», το οποίο, με απλά λόγια, περιλαμβάνει, στην καλύτερη περίπτωση, μια πλήρη απουσία των διαπραγματεύσεων, και στη χειρότερη περίπτωση – έναν πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το σημείο-κλειδί για να κατανοήσουμε τη θέση της Ρωσίας για το θέμα αυτό – και άλλων -για τις πρόσφατες συγκρούσεις με τις ΗΠΑ, είναι το γεγονός ότι η Ρωσία εξακολουθεί να είναι πολύ ασθενέστερη από ό, τι οι Ηνωμένες Πολιτείες και ότι, ως εκ τούτου, δεν θέλει τον πόλεμο. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ετοιμάζεται για πόλεμο.

Στην πραγματικότητα, αυτό είναι το στρες και είναι ενεργή η προετοιμασία . Όλα αυτά σημαίνουν ότι, αν συμβεί η σύγκρουση, η Ρωσία θα προσπαθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο, να τη διατηρήσει σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα.

Στη θεωρία, και πολύ χονδρικά – ποια είναι  τα επίπεδα της αντιπαράθεσης:

  1. Η στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ του τύπου της κρίσης του Βερολίνου το 1961. Μπορεί να υποστηριχθεί ότι αυτή είναι η περίπτωση , ακόμη και σε ένα απομακρυσμένο θέατρ,ο σε μια λιγότερο ορατή μορφή.

2. Ενα ενιαίο στρατιωτικό περιστατικό – όπως αυτό που έγινε πρόσφατα, όταν η Τουρκία κατέρριψε το ρωσικό Su-24 και  η Ρωσία αποφάσισε να μην απαντήσει.

3. Μια σειρά από τοπικές συγκρούσεις, παρόμοιες με αυτές που σήμερα λαμβάνουν χώρα μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν.

4. Η σύγκρουση, περιορίζεται στο συριακό πεδίο της μάχης (όπως, ας πούμε, η σύγκρουση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αργεντινής πάνω από τα νησιά Μαλβίνες).

5. περιφερειακή ή παγκόσμια αντιπαράθεση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

6. Ένας πυρηνικός πόλεμος μεγάλης κλίμακας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας.
Όταν κάποτε σπούδαζα στρατιωτική στρατηγική,  έτυχε να λάβω μέρος σε πολλές ασκήσεις για την κλιμάκωση και αποκλιμάκωση της σύγκρουσης. Και μπορώ να βεβαιώσω ότι, αν και είναι πολύ εύκολο να προσφέρουν ένα σενάριο κλιμάκωσης, ακόμα δεν έχω δει ένα αξιόπιστο σενάριο   αποκλιμάκωσης. Είναι δυνατόν, όμως, η λεγόμενη «οριζόντια κλιμάκωση» ή «ασύμμετρη κλιμάκωση», στην οποία ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη αποφασίσει να μην αυξηθεί το ανώτατο όριο ή να προβεί σε άμεση κλιμάκωση και αντ ‘αυτού επιλέγει ένα διαφορετικό στόχο για αντίποινα.
Ο κύριος λόγος για τον οποίο θα πρέπει να αναμένουμε ότι το Κρεμλίνο θα προσπαθήσει να επιλέξετε τις επιλογές για την ασύμμετρη απάντηση στην επίθεση των ΗΠΑ, είναι ότι στο Συριακό πλαίσιο, η Ρωσία είναι απελπιστικά κατώτερη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ στα όπλα – τουλάχιστον σε ποσοτικούς όρους. 

Η λογική απάντηση της  Ρωσίας θα ήταν να τα χρησιμοποιήσει για να ψάξει για ποιοτική ανωτερότητα ή ως στόχους για μια πιθανή απάντηση σε «οριζόντιους στόχους».
Ο υποστράτηγος Ιγκόρ Konashenkov, Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Τύπου και Πληροφόρησης ,του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αναφέρει ανοιχτά μία από αυτές τις επιλογές.

Εδώ είναι τι είπε:

  Γνωρίζουμε πού και πώς, συγκεκριμένα στη Συρία, μεταξύ της οποίας στην επαρχία Χαλέπι, είναι » ειδικοί » που ασχολούνται με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και την εποπτεία των πράξεων των μαχητών.
 
Φυσικά, μπορείτε να τους ξεχωρίσεται σε «Dzhibhat en-Nusra» * και την «αντιπολίτευση».
Ανεπίσημα υπάρχουν εμπειρογνώμονες που εκπαιδεύουν τους μαχητές.Η Ρωσία γνωρίζει ακριβώς πού βρίσκονται και πόσοι είναι από αυτούς. Φυσικά, ο Ομπάμα έχει δηλώσει επίσημα ότι στη Συρία, υπάρχουν ειδικοί σύμβουλοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες ,μερικές εκατοντάδες.
Αλλά  καλά πληροφορημένες ρωσικές πηγές ανέφεραν ότι μεταξύ των εξτρεμιστών είναι τακτικοί έως 5.000 ξένοι «σύμβουλοι», συμπεριλαμβανομένων περίπου 4.000 Αμερικανοί. Πιστεύω ότι ο πραγματικός αριθμός είναι κάπου μεταξύ αυτών των δύο.
Έτσι, η ρωσική απειλή είναι πολύ απλή – για να μας επιτεθούν και θα επιτεθούν δυνάμεις των ΗΠΑ στη Συρία. Φυσικά, η Ρωσία θα αρνηθεί παθιασμένα ότι επέλεξε ως στόχο το στρατιωτικό προσωπικότων ΗΠΑ, και θα επιμείνει ότι το κτύπημα ήταν μόνο για τους τρομοκράτες. Αλλά και οι δύο πλευρές να κατανοήσουν τι συμβαίνει.

Είναι ενδιαφέρον ότι την περασμένη εβδομάδα το Ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars ανέφερε ότι ,μια τέτοια ρωσική επίθεση έχει ήδη πραγματοποιηθεί:

30 ισραηλινοί και ξένοι από μυστικές υπηρεσίες είχαν σκοτωθεί σε μια επίθεση στο Χαλέπι,με Ρωσικούς πυραύλους κρουζ «Caliber».
Είτε αυτό συνέβη στην πραγματικότητα ή ρωσικά μέσα διαρρέουν τέτοιες ιστορίες, για να δείξουν ότι αυτό μπορεί να συμβεί, παραμένει το γεγονός ότι τα στρατεύματα των ΗΠΑ στη Συρία θα μπορούσαν να γίνουν ένας σαφής στόχος για ρωσικά αντίποινα – είτε με πυραύλους cruise,  ή άμεσες ενέργειες των ρωσικών ειδικών δυνάμεων.
Μια άλλη ενδιαφέρουσα πρόσφατη εξέλιξη ήταν το μήνυμα στο τηλεοπτικό κανάλι Fox News ότι η Ρωσία διαθέτει πυραύλους S-300V στη Συρία,και είναι σε θέση να χτυπήσει βαλλιστικούς πυραύλους, πυραύλους cruise, από αεροσκάφη»stealth» τεχνολογίας και αεροσκάφη AWACS.
Μπορεί με το σύστημα αυτό να καλύψει  μια σημαντική περιοχή της Τουρκίας, τη Κύπρο, την ανατολική Μεσόγειο και τον Λίβανο.

 Έτσι, μπορούμε να συνοψίσουμε τη ρωσική προσέγγιση ως εξής:
  1. αναβάλλει την αντιπαράθεση όσο το δυνατόν περισσότερο ( κερδίζει χρόνο).

2. Προσπαθεί να κρατήσει την αντιπαράθεση στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο  κλιμάκωσης.

3. Αν είναι δυνατόν, να πληρεί την ασύμμετρη / οριζόντια κλιμάκωση.

4. Αντί να «ξεπεράσουν» τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ,κάνουν απαγορευτικό το κόστος για επιθέσεις.

5. Προσπαθεί να ασκήσει πίεση επί των «συμμάχων» των ΗΠΑ, προκειμένου να δημιουργήσουν εντάσεις μέσα στην «αυτοκρατορία».

6. Προσπαθεί να παραλύσει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε πολιτικό επίπεδο, καθιστώντας το τίμημα για την επίθεση πάρα πολύ υψηλό.

7. Προσπαθεί να δημιουργήσει σταδιακά τις συνθήκες στο έδαφος (Χαλέπι), στο οποίο οι ΗΠΑ αν κάνουν επίθεση θα χάσουν το νόημά τους.

Τα πραγματικά καλά νέα είναι ότι η ρωσική στρατηγική λειτουργεί ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες,
σχεδόν έχουν εξαντλήσει τις επιλογές τους στη Συρία.
 


http://svpressa.ru/war21/article/158122/?rpop=1


ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ SV PRESSA : Corfiatiko.blogspot.gr
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...