Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2016

Δέκα websites για να πάρετε δωρεάν, υψηλής ποιότητας φωτογραφίες


pixabay website website
Η αναζήτηση υψηλής ποιότητας φωτογραφιών από τα διάφορα websites αφενός είναι μία επίπονη διαδικασία και αφετέρου η άδεια χρήσης αυτών κοστίζει αρκετά χρήματα.
Όσοι από εσάς ασχολείστε με κατασκευή ιστοσελίδων ή προγραμμάτων γνωρίζεται ότι η χρήση φωτογραφιών στην ουσία δεν είναι δωρεάν, αν και στην Ελληνική πραγματικότητα τα διάφορα μικρά websites χρησιμοποιούν φωτογραφίες που βρίσκουν στο διαδίκτυο χωρίς όμως ποτέ να αγοράζουν κάποια άδεια χρήσης. Αυτό όμως εγκλείει κινδύνους καθώς όταν η ιστοσελίδα αρχίσει να ανεβαίνει σε επισκεψιμότητα τότε οι κάτοχοι των πνευματικών δικαιωμάτων των φωτογραφιών αυτών μπορεί να ζητήσουν ένα υπέρογκο ποσό για κλοπή και διαφυγόντα κέρδη.
Όμως υπάρχουν στο διαδίκτυο διάφορα websites που προσφέρουν δωρεάν, υψηλής ποιότητας φωτογραφίες. Σήμερα θα σας δώσουμε τις 10 καλύτερες ιστοσελίδες για δωρεάν φωτογραφίες όπου μπορείτε να επισκεφτείτε και να δείτε τι προσφέρουν.
Ωστόσο, πριν ξεκινήσετε τη λήψη και τη χρήση των δωρεάν φωτογραφιών που μπορείτε να βρείτε, ελέγξτε τις άδειες τους. Το γεγονός ότι είναι δωρεάν δεν σημαίνει ότι μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε με οποιοδήποτε τρόπο. Μερικές από αυτές τις φωτογραφίες είναι δημόσιες με δωρεάν άδεια, και άλλες είναι απλώς ελεύθερες αλλά η χρήση τους ενδεχομένως να είναι περιορισμένη (π.χ. να μην επιτρέπεται η εμπορική χρήση κλπ). Είναι καλύτερα να καταλάβετε πρώτα τις διάφορες άδειες πνευματικών δικαιωμάτων έτσι ώστε να ξέρετε ακριβώς τι μπορείτε να κάνετε με μια εικόνα.

1. Morguefile
 
Η ιστοσελίδα Morguefile είναι μία από τα παλαιότερες με, δωρεάν, υψηλής ποιότητας, φωτογραφίες και όπως δηλώνει έχει αποθηκευμένα πάνω από 350.000 κομμάτια. Δεδομένου ότι είναι μια παλιά ιστοσελίδα, ορισμένες φωτογραφίες είναι πάρα πολύ παλιές, (π.χ. δέκα ή και περισσότερων χρόνων), που ίσως δεν είναι πλέον τις μόδας αλλά παρόλα αυτά είναι ακόμα καλές. Θα βρείτε όμως και πολλές πρόσφατες εικόνες για διάφορα θέματα.


01-morguefile website

2. Pixabay
 
Το website Pixabay προσφέρει πάνω από 740.000 φωτογραφίες σε στοκ, διανύσματα, εικόνες τέχνης και βίντεο, και το καλύτερο είναι όλες τους έχουν λάβει άδεια σύμφωνα με την Creative Commons CC0. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να τις κατεβάσετε, να τις τροποποιήσετε, να τις διανέμετε και να τις χρησιμοποιήσετε ατελώς σε οποιοδήποτε εμπορική ή μη δραστηριότητα. Η αναφορά προς την ιστοσελίδα τους δεν είναι απαραίτητη, αλλά είναι μια μικρή χειρονομία σε αντάλλαγμα της δωρεάν χρήσης.


pixabay website

3. Pexels
 
Το Pexels, που το όνομα του μοιάζει λίγο με το pixels, είναι ένα άλλο μεγάλο website με εκατοντάδες χιλιάδες δωρεάν φωτογραφίες σε στοκ. Κάθε μέρα προστίθενται 100 νέες φωτογραφίες υψηλής ποιότητας και έτσι η συλλογή συνεχώς αυξάνεται. Όσο για τις άδειες, είναι και πάλι CC0, πράγμα που σημαίνει ότι τις φωτογραφίες αυτές είστε ελεύθεροι να τις χρησιμοποιήσετε για οποιοδήποτε νόμιμο σκοπό χωρίς να χρειάζεται να ζητήσετε άδεια από το δημιουργό. Ένα από τα ωραία χαρακτηριστικά του site είναι ότι μπορείτε να αναζητήσετε εικόνες με βάση το χρώμα.


03-pexels website

4. Flickr
 
Υποθέτουμε ότι γνωρίζετε ήδη το Flickr ως ένα μέρος για να ανεβάσετε τις φωτογραφίες σας, αλλά ίσως να μην ξέρετε ότι είναι επίσης μία από τις μεγαλύτερες αποθήκες των ελεύθερων φωτογραφιών υψηλής ποιότητας. Πολλοί χρήστες επιλέγουν να διαθέσουν τις προσωπικές τους φωτογραφίες με ελεύθερη άδεια χρήσης. Ωστόσο, να είστε προσεκτικοί, διότι δεν είναι όλα στο Flickr ελεύθερα πνευματικών δικαιωμάτων. Ελέγξτε προσεκτικά την άδεια χρήσης για κάθε φωτογραφία που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε.


04-flickr website

5. Free Images
 
Όπως μπορείτε να μαντέψετε από το όνομά του, το Free Images είναι μια ιστοσελίδα με δωρεάν εικόνες. Αυτή η περιοχή περιέχει περίπου 4000.000 εικόνες χωρίς να είναι όλες οι φωτογραφίες υψηλής ποιότητας. Επιπλέον, υπάρχουν μερικές από τις φωτογραφίες που περιορίζονται από άδεια και έτσι ελέγξτε προτού χρησιμοποιήσετε μια φωτογραφία, ειδικά αν πρόκειται για εμπορική χρήση.


05-freeimages website

6. Wikimedia Commons
 

Το website Wikimedia Common, με 33 εκατομμύρια εικόνες, είναι ίσως η μεγαλύτερη αποθήκη ελεύθερων εικόνων. Ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζεται χρήματα. Έχουν εικόνες για οποιαδήποτε θέμα μπορεί να φανταστεί κανείς, αλλά δεν είναι όλες τους υψηλής ποιότητας. Υπάρχουν, επίσης, πολλές εικόνες μικρού μεγέθους με κάπως περιορισμένη πρακτική χρήση.

06-wikimedia-commons website

7. Unsplash
 
To Unsplash είναι ένα άλλο πολύ δημοφιλές site για δωρεάν φωτογραφίες υψηλής ποιότητας. Οι εικόνες του έχουν λάβει άδεια σύμφωνα με την άδεια CC0. Αυτό που μας αρέσει πραγματικά σε αυτό το website είναι το μιλιμαλιστικό και καθαρό περιβάλλον του.


07-unsplash website

8. Free Digital Photos
 
Το Free Digital Photos είναι ένα παλιό και καθιερωμένο site με ελεύθερες και επί αμοιβή εικόνες. Δυστυχώς όμως, γενικά μόνο τα μικρά μεγέθη είναι ελεύθερα, και μερικά από αυτά απαιτούν χρήματα.


08-free-digital-photos website

9. New Old Stock
 

Αυτή η ιστοσελίδα είναι διαφορετικό από τις υπόλοιπες γιατί είναι αρκετά εξειδικευμένη. Η New Old Stock ειδικεύεται στις ελεύθερες, υψηλής ποιότητας φωτογραφίες παλιάς εποχής. Εάν ενδιαφέρεστε για παλιά πράγματα, μπορείτε να βρείτε πραγματικά στολίδια εδώ μέσα. Δεν έχει λειτουργία αναζήτησης, και οι φωτογραφίες της φιλοξενούνται και σε άλλους δικτυακούς τόπους, αλλά εξακολουθεί να είναι μια ωραία συλλογή από μοναδικές vintage φωτογραφίες από όλο το Web.

09-new-old-stock website

10. Picjumbo
 
Το website Picjumbo προσφέρει ένα λογαριασμό χρήστη και δωρεάν και επί πληρωμή. Όπως είναι φυσικό, ο επί πληρωμή λογαριασμός χρήστη προσφέρει περισσότερα, αλλά και ο δωρεάν λογαριασμός τους είναι αρκετά καλός. Υπάρχουν εικόνες σε πολλές κατηγορίες και προστίθενται τακτικά νέες δωρεάν φωτογραφίες. Ένα από τα μοναδικά χαρακτηριστικά του Picjumbo είναι ότι έχει ένα Photoshop plugin και ένα plugin για σκίτσο ($7,99).


10-picjumbo website

Γενικότερα
 
Υπάρχουν δεκάδες websites περιοχές με δωρεάν φωτογραφιών υψηλής ποιότητας, γι ‘αυτό δεν είναι σωστό να πούμε ότι αυτή η λίστα τα περιέχει όλα. Οι περισσότερες από τις περιοχές που περιλαμβάνονται στον κατάλογο δεν έχουν τα εκατομμύρια των φωτογραφιών που περιέχουν τα κορυφαία εμπορικά websites με φωτογραφίες, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα μειονέκτημα – αν έχετε την υπομονή να ψάξετε. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε μια συγκεκριμένη εικόνα από αυτά τα sites με δωρεάν φωτογραφίες τότε μπορείτε πάντα να δοκιμάσετε την τύχη σας με μια αντίστροφη μηχανή αναζήτησης εικόνων, όπως του Google.
iguru.gr
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...