Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2016

ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΘΕΣΗ - 100 Ελληνες δημιουργοί πάνε... Ρωσία


Πρώτα ταξίδεψε η Κόρη από το Μουσείο της Ακρόπολης, ως προάγγελος, για να «εγκατασταθεί» για λίγους μήνες στο Ερμιτάζ, για να ακολουθήσει στο ίδιο μουσείο η έκθεση «Το Βυζάντιο στο πέρασμα των αιώνων» με 120 αρχαιότητες της βυζαντινής κυρίως περιόδου.


Εργα του Γιάννη Γαΐτη και του Νίκου Εγγονόπουλου από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου, του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, θα ταξιδέψουν στην Αγία Πετρούπολη για την έκθεση «Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα»

Η εμβληματική έκθεση «Θεοί και Hρωες των Αρχαίων Ελλήνων» στο Κρατικό Ιστορικό Μουσείο της Μόσχας έφερε στη Μόσχα 130 εκθέματα από την προϊστορική εποχή έως τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Η εικόνα της Ανάληψης, έργο του σημαντικού Ρώσου αγιογράφου Αντρέι Ρουμπλιόφ, ήλθε το καλοκαίρι στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και στο ίδιο μουσείο συνεχίζεται η έκθεση «Ερμιτάζ: Πύλη στην Ιστορία». Τα παραπάνω αποτελούν μερικές από τις πολύ ιδιαίτερες στιγμές του αφιερωματικού «Eτους Ελλάδας - Ρωσίας 2016», στο πλαίσιο του οποίου η ελληνική τέχνη θα ταξιδέψει στη Ρωσία.

Σημαντικές πτυχές της νεώτερης και σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την έννοια του τόπου και τη σημασία του ως πεδίου αισθητικής, καλλιτεχνικής και ευρύτερα πολιτισμικής αναζήτησης, θα παρουσιαστούν στην έκθεση «Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα», που εγκαινιάζεται στις 30 Νοεμβρίου, στο Κρατικό Μουσείο Manege της Αγίας Πετρούπολης, από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου.

Μέσα από την παρουσίαση 100 δημιουργών και την επιλογή 147 αντιπροσωπευτικών έργων της έκθεσης από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου, του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, καθώς και σημαντικές ιδιωτικές συλλογές της χώρας, η έκθεση επιχειρεί να αναδείξει τη βιωματική και πνευματική σχέση των καλλιτεχνών με τον τόπο, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο, μέσω της καλλιτεχνικής έκφρασης, ο τόπος φορτίζεται με ένα πλήθος νοημάτων και συμβόλων που προβάλλουν την ιδιαιτερότητά του και καθορίζουν το πνεύμα, τον χαρακτήρα και την ψυχή του.

Η επιλογή των εκθεμάτων έγινε με χρονολογικά, θεματολογικά και μορφολογικά κριτήρια και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικών μέσων: από τη ζωγραφική και τη γλυπτική, τη χαρακτική, το σχέδιο και τη φωτογραφία μέχρι τη βίντεο τέχνη και τις εγκαταστάσεις. Ανάμεσα στους καλλιτέχνες έργα των οποίων περιλαμβάνονται στην έκθεση είναι οι: Ακριθάκης, Βαρώτσος, Γαΐτης, Γουναρόπουλος, Δανιήλ, Εγγονόπουλος, Ζογγολόπουλος, Κανιάρης, Κουνέλης, Λάππας, Μόραλης, Μπότσογλου, Μυταράς, Παρθένης, Σαμαράς, Σόρογκας, Τάκης, Τσαρούχης, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Χρύσα, Ψυχοπαίδης.

Για την υλοποίηση της έκθεσης συγκροτήθηκε οργανωτική επιτροπή με πρόεδρο τη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, και επιστημονική επιτροπή, αποτελούμενη από την καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, την ιστορικό τέχνης-μουσειολόγο και διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Αικατερίνη Κοσκινά, την ιστορικό τέχνης και διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Μαρία Τσαντσάνογλου, και τον αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γεώργιο Τζιρτζιλάκη.

Επιμελητές της έκθεσης είναι οι ιστορικοί τέχνης Εφη Αγαθονίκου, Τίνα Πανδή, Θοδωρής Μάρκογλου και Σπύρος Μάκκας, ενώ τον αρχιτεκτονικό-μουσειογραφικό σχεδιασμό έχει αναλάβει ο αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Ξενάκης. Την ευθύνη για τη διοργάνωση της έκθεσης «Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα» έχει η Διεύθυνση Εφαρμογής Πολιτιστικής Πολιτικής / Τμήμα Εικαστικών Τεχνών, Αρχιτεκτονικής, Φωτογραφίας και Σχεδίου της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Τέλος, στις 19 Δεκεμβρίου θα εγκαινιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής έκθεση με κοστούμια και μακέτες από το Μουσείο Μπολσόι.


Αντιγόνη Καράλη - ΕΘΝΟΣ
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...