Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2016

Οδηγός παρατήρησης νυκτερινού ουρανού – Νοέμβριος 2016


Νοέμβριος 2016 – Για τους λάτρεις της παρατήρησης του νυκτερινού ουρανού, το ELLO.gr προσφέρει έναν οδηγό, καθώς και αντίστοιχο video προς ενημέρωση για τον μήνα Νοέμβριο. 5 ορατοί πλανήτες του ηλικιακού μας συστήματος, φάσεις της σελήνης, καθώς και πολλά άλλα …
από την επίσημη σελίδα του Hubble Space Telescope

Οδηγός παρατήρησης νυκτερινού ουρανού – Νοέμβριος 2016

Ο Ερμής αρχίζει να γίνεται ορατός μετά την δύση του ήλιου από την αρχή του μήνα χαμηλά στο νοτιοδυτικό ορίζοντα, αλλά από την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου και μετά θα τον δούμε ποιο ψηλά καθώς πλησιάζει τη μέγιστη απομάκρυνσή του από τον ήλιο, μια θέση που θα φθάσει τελικά κατά τα μέσα του Δεκεμβρίου.
Για τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου του 2016, ο νυκτερινός ουρανός θα μας παρουσιάσει την Αφροδίτη και τον Κρόνο, χαμηλά στον ορίζοντα τις πρώτες βραδινές ώρες, ενώ ο Άρης λίγο ψηλότερα θα εμφανίζεται στα Νοτιοδυτικά και λίγο αργότερα, περίπου από τις 7 μ.μ.
Αυτός ο Νοέμβριος δεν είναι τόσο καλός μήνας για την παρατήρηση του Άρη. Αν και θα είναι ορατός στην ξαστεριά, όχι και τόσο χαμηλά στο νότιο ορίζοντα όλο το μήνα, θα είναι λίγο δύσκολη η παρατήρησή του για οποιονδήποτε θα αναζητήσει λεπτομέρειες μέσω τηλεσκοπίου.
Στην αρχή του Νοεμβρίου, ο βασιλιάς των πλανητών Δίας, θα βρίσκεται περίπου 20 μοίρες πάνω από τον νότιο-ανατολικό ορίζοντα, αλλά θα κερδίσει σταδιακά περίπου 10 μοίρες προς τα επάνω κατά τη διάρκεια του μήνα.
Ο Κρόνος παραμένει δύσκολος στόχος καθ’ όλη την διάρκεια Νοεμβρίου και δεν θα μεταβάλλεται η θέασή του περισσότερο από 10 μοίρες πάνω από τον νοτιοδυτικό ορίζοντα. Δυστυχώς, ο Κρόνος βυθίζεται τώρα προς την εκλειπτική, πράγμα που σημαίνει για τους παρατηρητές στο βόρειο ημισφαίριο, πως θα παραμείνει ορατός μεν, χαμηλά ωστόσο στον ορίζοντα και για τα επόμενα χρόνια.
Επίσης οι παρατηρητές του νυκτερινού ουρανού για τον μήνα Νοέμβριο του 2016 θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν 2 βροχές μετεωριτών. Την πρώτη με αποκορύφωμα στις 10 του μήνα και τη δεύτερη με αποκορύφωμα στις 17 με 18 του μηνός.

Φάσεις Σελήνης για το Νοέμβριο 2016

Νέα Σελήνη Πρώτο τέταρτο Πανσέληνος Τελευταίο τέταρτο
29 Νοεμβρίου 7 Νοεμβρίου 14 Νοεμβρίου 21 Νοεμβρίου

Περισσότερες λεπτομέρειες στο video που ακολουθεί:

https://youtu.be/6mGnK_Lv4R0


ello.gr
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...