Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2016

ΠΡΟΣΟΧΗ: Android smartphones στέλνουν πληροφορίες του ιδιοκτήτη στη Κίνα - Πως μπορείτε να προστατευτείτε


Ένας τουλάχιστον κατασκευαστής κινητών τηλεφώνων (smartphones) που κυκλοφορούν στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών έχει σοβαρά θέματα ασφάλειας, σύμφωνα με τις Αμερικάνικες Αρχές.

Η BLU Products, είναι μία από τις εταιρείες που πουλάει Android smartphones στις Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένες άλλες χώρες της Νότιας Αμερικής, και όπως φαίνεται διέθεσε στην αγορά περίπου 120.000 συσκευές που πιθανώς αποστέλλουν μηνύματα κειμένου (και όχι μόνο) στην Κίνα.

Ερευνητές ασφαλείας ανακάλυψαν πρόσφατα ένα backdoor σε μορφή προ-εγκατεστημένου λογισμικού που παρακολουθεί τη γεωγραφική θέση του χρήστη του smartphone, καθώς και όλες του τις συνομιλίες, όπως και τα μηνύματα κειμένου.

Το εν λόγω λογισμικό στέλνει στη συνέχεια όλες τις πληροφορίες στην Κίνα κάθε 72 ώρες. Το μυστικό λογισμικό έχει αναπτυχθεί από μια κινεζική εταιρεία που ονομάζεται Shangai Adups Technology και σύμφωνα με τους ερευνητές, τρέχει σε περισσότερα από 700 εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα σε όλο τον κόσμο.

Έτσι, το πρόβλημα δεν φαίνεται να περιορίζεται στα 120.000 Android smartphones που κυκλοφόρησαν από την BLU Products στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επιπλέον, η εταιρεία ασφαλείας που βρήκε το backdoor (Kryptowire) ισχυρίζεται ότι το λογισμικό της Adups διαβιβάζει τα πλήρη περιεχόμενα των μηνυμάτων κειμένου, τις λίστες επαφών, τα αρχεία καταγραφής κλήσεων, πληροφορίες για γεωγραφικό εντοπισμό και άλλων δεδομένων σε ένα ΚΙνέζικο server σύμφωνα με τους New York Times.

Σύμφωνα με προγραμματιστές της Adups, το λογισμικό έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει του Κινέζους κατασκευαστές τηλεφώνων να παρακολουθούν τη συμπεριφορά των χρηστών. Επίσης, η εταιρεία ισχυρίζεται ότι η έκδοση του λογισμικού που βρέθηκε στις κινητές συσκευές της BLU δεν προοριζόταν για την αγορά των ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, η BLU Products αφαίρεσε κρυφά το λογισμικό από το smartphone της, αμέσως μόλις ενημερώθηκαν από τους ερευνητές ασφαλείας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλή της BLU Samuel Ohev-Zion, η παρουσία του backdoor ήταν κάτι που δεν γνώριζαν, και για αυτό το αφαίρεσαν άμεσα μόλις το έμαθαν.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η Κινέζικη εταιρεία Adups παρέχει λογισμικό σε πολύ μεγαλύτερους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων, όπως η ZTE και η Huawei, οι οποίες διαθέτουν Android smartphones σε όλο τον κόσμο, και όχι μόνο στην Κίνα.


secnews.gr


Δείτε επίσης πως μπορείτε να προστατευτείτε:


Αφαιρέστε το τελευταίο backdoor από την Android συσκευή σας
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...