Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2016

ΙΣΧΥΡΟ ΜΥΝΗΜΑ ΛΑΒΡΟΦ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

https://hellasforce.files.wordpress.com/2016/11/cf80ceb1cf85cebbcebfcf80cebfcf85cebbcebfcf83-cebbceb1ceb2cf81cebfcf86.jpg
Τη δέσμευση ότι η Ρωσία θα συμβάλλει στις προσπάθειες διευθέτησης του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο Λαβρόφ υποστήριξε ότι η κύρια αιτία που δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία είναι ότι «κάποιοι δεν θέλουν την επίλυση του Κυπριακού» και πρόσθεσε: «Δεν δεχόμαστε τις προσπάθειες άσκησης πιέσεων έξωθεν ή τις προσπάθειες να οριστούν προθεσμίες».

Αναμφίβολα, συνέχισε, πρέπει να συμφωνήσουν οι ίδιοι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι και το Σ.Α. του ΟΗΕ καθορίζει το πλαίσιο της συμφωνίας που πρέπει να επιτευχθεί.

Σε ό,τι αφορά τη Συρία, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας εστίασε στο ψήφισμα του Σ.Α. του ΟΗΕ, το οποίο, όπως είπε, προβλέπει ότι η πολιτική διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει άμεσα, χωρίς εκ των προτέρων προϋποθέσεις. «Εδώ και μερικούς μήνες προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα στο Χαλέπι. Δυστυχώς ασκείται σαμποτάζ σε βάρος αυτών των προσπαθειών προς την πολιτική διευθέτηση, αντιστρόφως προς το ψήφισμα του Σ.Α. μερικοί υποστηρίζουν τους εξτρεμιστές, ο στόχος των οποίων είναι να διώξουν από την εξουσία τον Μπασάρ Αλ Άσαντ».

Από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον κ. Λαβρόφ για τη στήριξή του στο Κυπριακό.

Τόνισε ακόμη ότι η λύση που προτείνει η Ελλάδα είναι μία λύση επιβεβλημένη από το ευρωπαϊκό δίκαιο. «Είναι αδύνατο να δεχθούμε μειώσεις σε ό,τι αφορά την κυριαρχία ή να δεχθούμε εγγυήσεις ή παραμονή του στρατού κατοχής», επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε λύση που δεν σέβεται τα παραπάνω θα δημιουργήσει ένα «καταστροφικό προηγούμενο για την κυριαρχία των κρατών μελών της Ε.Ε.».

Αναφερόμενος στην κατάσταση στη Συρία υπογράμμισε στη συνέχεια ότι η συνεργασία μεταξύ Ρωσίας, ΗΠΑ και Ε..Ε. για το τέλος του πολέμου θα έδινε ένα «ηχηρό μήνυμα ότι στα μεγάλα και σημαντικά οι τρεις αυτές δυνάμεις αποτελούν εγγύηση για την εμπέδωση της ειρήνης».

«Ο πόλεμος στη Συρία πρεπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατό και μαζί με τον πόλεμο πρεπει να τελειώσει και το προσφυγικό με όρους ανθρωπισμού», ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος, σημειώνοντας ότι ο τερματισμός του πολέμου είναι ένα ζήτημα που αφορά ολόκληρη την υφήλιο.


hellasforce.com
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...