Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2016

Μια καλή και μια κακή είδηση...

http://www.capital.gr/Content/ImagesDatabase/96/9628cddbff1e40c594556f1a5512604a.PNG?v=0&maxwidth=610&&watermark=magnify
Του Κώστα Στούπα
 
Η πλέον ενθαρρυντική είδηση των τελευταίων ημερών δεν ήταν η θετική μεταβολή του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο όπως έτρεξε να πανηγυρίσει η κυβέρνηση αλλά μια είδηση που πέρασε περίπου στα μονόστηλα και αφορά τα κόκκινα δάνεια. Δεν πέρασε όμως απαρατήρητη στη χρηματιστήριο χθες…
Κατά το χθεσινό ρεπορτάζ του Capital: "Παρουσιάζοντας χθες τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου της Τράπεζας Πειραιώς στους ξένους αναλυτές, η διοίκηση της τράπεζας ανέφερε ότι ο δείκτης των ρυθμισμένων δανείων που ξαναγίνονται "κόκκινα" έχει υποχωρήσει στο 17%-18% έναντι των επιπέδων του 40% προς διετίας…"

Αν κάτι ανάλογο πιστοποιηθεί και από τις άλλες τράπεζες, θα πρόκειται για την πρώτη αμυδρή ελπίδα φωτός στο βάθος του τούνελ.
Η κοινή λογική λέει πως θα πρέπει να βελτιωθεί αισθητά το κλίμα στην οικονομία για να αρχίσουν τα "κόκκινα" δάνεια να εξυπηρετούνται κανονικά και κυρίως να μην δημιουργούνται καινούργια.
Από πέρυσι το Σεπτέμβρη παρατηρήθηκε μια αύξηση της προθυμίας των δανειοληπτών να πηγαίνουν στις τράπεζες και να ρυθμίζουν τα δάνειά τους. Αυτό ίσως μπορεί να αποδοθεί στην μνημονιακή προσγείωση της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα.
Είναι προφανές πως μερίδα των "κόκκινων" δανειοληπτών μεταξύ άλλων είχε πιστέψει τα περί "κουρέματος" των τραπεζικών δανείων και τα κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη και είχε κηρύξει στάση πληρωμών ενώ μπορούσε να τακτοποιήσει ή να ρυθμίσει τις υποχρεώσεις της.
Ένας δεύτερος λόγος που ενδεχομένως βοηθάει στη βελτίωση της κατάστασης είναι το κίνημα εναντίον των πλειστηριασμών καθώς με τη δημοσιότητα που δημιουργείται περί το γεγονός πως όποιος δεν μπορεί ή δεν θέλει να πληρώσει χάνει το σπίτι του, πολλοί από αυτούς που μπορούν, τρέχουν να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις και προσπαθούν να φανούν συνεπείς στις ρυθμίσεις τους.
Καθώς το τραπεζικό σύστημα συνεχίζει να βρίσκεται μετά από τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις στον "αέρα" και μαζί μ’ αυτό και η χώρα,  μπορεί κάποιος να καταλάβει την ζημιά που έκαναν οι νόμοι Κατσέλη  και οι δημαγωγικές υποσχέσεις του κ. Τσίπρα πως μπορεί κάποιος να μην  πληρώσει τις υποχρεώσεις στις τράπεζες και οι μόνοι που θα ζημιωθούν να είναι οι τραπεζίτες.
Η κοινή λογική της οικονομίας λέει πως είναι προτιμότερο κάποιος να έχει εργασία και να μπορεί έστω και με δυσκολίες σε κάποιες περιπτώσεις να πληρώνει τα δάνειά του, παρά να μην έχει εργασία και να κατέχει ένα ακίνητο στο 1/10 της αξίας του το οποίο δεν θα μπορεί να θερμάνει, ηλεκτροδοτήσει και υδροδοτήσει.
Για να έχει εργασία όμως θα πρέπει οι τράπεζες να έχουν καταθέσεις τις οποίες θα δανείζουν σε αυτούς που δημιουργούν θέσεις εργασίας.
Τα στοιχεία της Πειραιώς σε σχέση με την διατήρηση των ρυθμίσεων των "κόκκινων δανείων" στο βαθμό που επιβεβαιωθούν και από άλλες τράπεζες θα είναι μια θετική εξέλιξη.
Από την άλλη πλευρά, είναι νωρίς για πανηγυρισμούς λόγω της θετικής μεταβολής του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο έναντι του προηγούμενου τριμήνου και κυρίως έναντι του τρίτου τριμήνου του 2015.
Το τρίτο τρίμηνο του 2015 ήταν το τρίμηνο των capital controls και του κλεισίματος των τραπεζών. Η φετινή άνοδος κατά 1,5% είναι διόρθωση της περσινής πτώσης κατά 2% και πλέον. Αν παρατηρήσει κάποιος τις τριμηνιαίες μεταβολές του ΑΕΠ μετά το 2013 θα παρατηρήσει μικρές διακυμάνσεις πέριξ του μηδενός με εναλλαγές θετικών και αρνητικών προσήμων.

ΑΕΠ-Στούπας

Η εικόνα αυτή επιβεβαιώνει περισσότερο τη εκτίμηση πως η οικονομία έχει πέσει σε μια κατάσταση χαμηλής πτήσης, σχηματισμού L.

Υπάρχουν τρεις σχηματισμοί που περιγράφουν την αντίδραση μιας αγοράς ή μιας οικονομίας μετά από μακροπρόθεσμη πτωτική πορεία.

Είναι ο σχηματισμός V που υποδηλώνει πως η οικονομία μόλις ακουμπάει πυθμένα αντιδρά δυναμικά και απότομα όπως το σχήμα του γράμματος.

Είναι ο σχηματισμός W που υποδηλώνει πως η αγορά ή οικονομία χτυπάει δυο φορές στο πυθμένα και μετά αντιστρέφει πορεία δυναμικά και απότομα.

Και είναι και ο σχηματισμός L που υποδηλώνει πως η αγορά η οικονομία χτυπάει στο πυθμένα και δεν αντιδρά θετικά αλλά σέρνεται εκεί επί μακρόν.

ΣΤΟΥπ

Στις ελεύθερες οικονομίες όπου λειτουργούν οι κανόνες της αγοράς, συνήθως οι υφέσεις ξεπερνούνται με τους δυο πρώτους σχηματισμούς. Όσο πιο ελεύθερη είναι μια οικονομία (ελεύθερες απολύσεις κλπ) τόσο πιο μικρή διάρκεια έχουν οι υφέσεις και κατά συνέπεια τόσο μικρό είναι το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων.

Στις οικονομίες με βαριά φορολογία και πολλές ρυθμίσεις όπως και στις σοβιετικού τύπου οικονομίες παρατηρείται ο τρίτος σχηματισμός. Αυτά όμως για την ελληνική καθομιλουμένη μοιάζουν με "αλαμπουρνέζικα" γι’ αυτό είμαστε καταδικασμένοι με τους φτωχούς της Δύσης. Η γεωγραφία μας σώσει απ’ το να είμαστε και με τους φτωχούς του κόσμου και από υλικής άποψης.


ΠΗΓΗ
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...