Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2016

Τεχνικές για να διαβάσετε τους άλλους


Μπορείτε να διαβάσετε τους ανθρώπους, όχι μόνο τι λένε, αλλά αυτό που είναι.

Ερμηνεύοντας τα λεκτικά και μη λεκτικά συνθήματα, βλέπουμε το πραγματικό πρόσωπο. Η λογική από μόνη της δεν θα μπορέσει να πεί όλη την αλήθεια σε κανένα. Πρέπει να παραδοθείτε σε άλλες ζωτικές μορφές πληροφοριών, για να μάθετε να διαβάζετε τα σημαντικά μη-λεκτικά συνθήματα που εκπέμπουν οι άνθρωποι, διαισθητικά. Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να είστε πρόθυμοι να αφήσετε τυχόν προκαταλήψεις, ή συναισθηματικά υπολείματα δυσαρέσκειες, σύγκρουσης, και του "εγώ", που θα σας σταματήσουν να δείτε κάποιον καθαρά. Το κλειδί είναι να παραμείνετε αντικειμενικοί και να παίρνετε πληροφορίες χωρίς διαστρέβλωση κριτικής σκέψης.

Θα πρέπει να είστε πρόθυμοι να γκρεμίσετε τον τοίχο που περιορίζει την αντίληψή σας. Παρατηρήστε τη γλώσσα του σώματος.

Τα λόγια αντιπροσωπεύουν μόνο επτά τοις εκατό του τρόπου που επικοινωνούμε, ενώ η γλώσσα του σώματος το (55 τοις εκατό) και η φωνή-τόνος (30 τοις εκατό). Επικεντρωθείτε στις κινήσεις του σώματος. Μην είστε υπερβολικά έντονοι ή αναλυτικοί. Μείνετε χαλαροί άνετοι, και απλά παρατηρείστε.

1. Δώστε προσοχή στην εμφάνιση και αναρωτηθείτε

Αυτοί που φορούν κοστούμι και καλογυαλισμένα παπούτσια, είναι ντυμένοι έτσι για την επιτυχία και εξουσία;Το τζιν και ένα t-shirt, υπογραμμίζουν άνεση και απλότητα; Ένα σφιχτό πουκάμισο με ντεκολτέ, είναι μια σαγηνευτική επιλογή; Ένα κόσμημα δείχνει πνευματικές αξίες;

2. Ανακοίνωση της στάσης του σώματος

Κατά την διάρκεια της ανάγνωσης, ρωτήστε τον εαυτό σας: Όταν κρατάει το κεφάλι του ψηλά,έχει αυτοπεποίθηση; Ή μήπως τα πόδια του είναι αναποφάσιστα και τρέμουν; Είναι σημάδι χαμηλής αυτοεκτίμησης. Μήπως κομπάζει και έχει παρατεταμένο το στήθος του; Αυτό είναι ένα σημάδι εγωισμού.

3. Παρακολουθήστε σωματικές κινήσεις

*Παρατηρήστε την κλίση του σώματος και και την απόσταση. Συνήθως το σώμα κλίνει προς εκείνους που μας αρέσουν και μακριά από εκείνους που δεν συμπαθούμε.
*Σταυρωμένα χέρια και πόδια - Αυτή η στάση υποδηλώνει αμυντική στάση, θυμό, ή αυτοπροστασία. Όταν οι άνθρωποι κάθονται σταυροπόδι,έχουν την τάση να δείχνουν με τα δάχτυλα του πάνω ποδιού προς το πρόσωπο που είναι πιο εξοικειωμένοι.
*Κρύβουν τα χέρια - Όταν οι άνθρωποι τοποθετούν τα χέρια τους κατω απο τα πόδια τους, στις τσέπες τους, ή πίσω από την πλάτη τους, αυτό δείχνει ότι κρύβουν κάτι.
*Δαγκώνουν χείλη, ή τρώνε παρανυχίδες- Όταν οι άνθρωποι έχουν την τάση να δαγκώνουν ή να γλείφουν συνεχώς τα χείλη ή ακόμη να τρώνε τα νύχια τους, προσπαθούν να απαλύνουν την πίεση μιας δύσκολης κατάστασης.

4. Ερμηνεύστε την έκφραση προσώπου
Τα συναισθήματα μπορεί να μείνουν χαραγμένα στα πρόσωπά μας. Οι βαθιές γραμμές, και το συνοφρύωμα σημαίνει ανησυχία, και βαθιά σκέψη. Το "πόδι της χήνας" είναι οι γραμμές του χαμόγελου και της χαράς. Τα σφιγμένα χείλη σημαίνουν οργή, περιφρόνηση, ή πικρία. Το σφιγμένο σαγόνι και το τρίξιμο των δοντιών είναι σημάδι έντασης.
*Ακούστε τη διαίσθηση σας

Μπορείτε να συντονιστείτε με κάποιον πέρα από τη γλώσσα του σώματος και τα λόγια. Η διαίσθηση είναι αυτό που αισθάνεστε μέσα σας, και όχι η λογική του μυαλού σας. Αν θέλετε να καταλάβετε κάποιον, αυτό που μετράει περισσότερο είναι να μάθετε ποιο πρόσωπο έχετε απέναντί σας. Η διαίσθηση, σας επιτρέπει να δείτε πέρα από το προφανές και θα σας αποκαλύψει μια πιο πλούσια ιστορία.

1. Δώστε βάση στα συναισθήματα που εκπέμπονται

Ακούστε τι σας λέει η διαίσθησή σας, ειδικά κατά τη διάρκεια των πρώτων συναντήσεων. Αυτή η αντίδραση γίνεται πριν ακόμη έχετε την ευκαιρία να σκεφτείτε οτιδήποτε. Αυτή σας πληροφορεί αν αισθάνεστε άνετα ή όχι. Η πληροφορία είναι έντονη και στιγμιαία, και σας δίνει απάντηση. Ο εσωτερικός μετρητής της αλήθεια σας πληροφορεί αμέσως , αν μπορείτε να εμπιστευθείτε τους ανθρώπους.

2. Νιώστε την ανατριχίλα

Η ανατριχίλα είναι μια θαυμάσια διαισθητική αντίδραση που μας συντονίζει με ανθρώπους που μας εμπνέουν, ή λένε κάτι που χτυπά μια χορδή. Συμβαίνει επίσης όταν βιώνουμε ένα deja-vu, ή αναγνωρίζουμε κάποιον γνωστό που στην πραγματικότητα ποτέ δεν συναντήσαμε.

3. Δώστε προσοχή στις εκλάμψεις της διορατικότητας

Στις συνομιλίες, μπορεί και ένα ανεπαίσθητο ψιθύρισμα, ή και μια λέξη, να φωτίσει ένα φλας. Να είστε σε εγρήγορση. Αλλιώς μπορεί να το χάσετε. Έχουμε την τάση να πηγαίνουμε στην επόμενη σκέψη πολύ γρήγορα, και αυτές οι κρίσιμες πληροφορίες χάνονται.

4. Παρακολουθήστε την ενσυναίσθηση

Μερικές φορές μπορείτε να νιώσετε τα σωματικά συμπτώματα και συναισθήματα των άλλων στο σώμα σας, η οποία είναι μια έντονη μορφή της ενσυναίσθησης. Για να το διαπιστώσετε, παρατηρήστε αν σας δημιουργήθηκε θλίψη, αναστάτωση, ή κάποιος περίεργος πόνος στο σώμα σας, κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης.

5. Αίσθηση συναισθηματικής ενέργειας

Τα συναισθήματα είναι μια εκπληκτική έκφραση της ενέργειας μας. Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται καλά όταν βρίσκονται γύρω απο από άλλους ανθρώπους. Βελτιώνει τη διάθεση και τη ζωτικότητά τους. Μερικές φορές όμως αισθάνονται αποστράγγιση. Ενστικτωδώς θέλετε να ξεφύγετε. Αυτή η ''λεπτή ενέργεια" μπορεί να γίνει έντονα αισθητή, αν και είναι αόρατη. Στην κινεζική ιατρική λέγεται chi, μια αίσθηση ζωντάνιας που είναι απαραίτητη στην υγεία.
Στρατηγική για να διαβάσετε τη συναισθηματική ενέργεια

1. Αισθανθείτε την παρουσία των ανθρώπων

Η συνολική ενέργεια που εκπέμπουν, όχι απαραίτητα με τις λέξεις ή τη συμπεριφορά, είναι η συναισθηματική ατμόσφαιρα που μας περιβάλλει σαν σύννεφο, βροχή ή τον ήλιο. Παρατηρήσετε: Έχουν μια φιλική παρουσία που σας ελκύει; Ή μήπως θέλετε να το βάλετε στα πόδια;

2. Παρακολουθήστε τα μάτια των ανθρώπων

Τα μάτια μεταδίδουν ισχυρή ενέργεια. Ο εγκέφαλος έχει ένα ηλεκτρομαγνητικό σήμα που εκτείνεται πέρα από το σώμα. Πάρτε το χρόνο σας και παρατηρήστε τα μάτια των ανθρώπων. Δείχνουν ενδιαφέρον; Είναι αισθησιακά, γαλήνια, αποφασιστικά θυμωμένα; Υπάρχει κάποια οικειότητα; Ή μήπως φαίνεται να κρύβουν κάτι;

3. Η αίσθηση μιας χειραψίας, αγκαλιάς, ή αφής

Μοιραζόμαστε τη συναισθηματική ενέργεια μέσω της σωματικής επαφής σαν ένα ηλεκτρικό ρεύμα. Μήπως μια χειραψία ή μια αγκαλιά σας έκανε να αισθάνεστε ζεστά, άνετα, με αυτοπεποίθηση; Ή μήπως ήταν απωθητική, κρύα, τυπική, και θέλετε να φύγετε; Ήταν τα χέρια υγρά; Αυτό σημαίνει άγχος. Η απαλή χειραψία, και άτονη υποδηλώνει ότι είναι μη δεσμευτικός και δειλός;

4. Ακούστε τον τόνο της φωνής και του γέλιου

Ο τόνος και η ένταση της φωνής μπορεί να πει πολλά για τα συναισθήματά μας. Οι ηχητικές συχνότητες δημιουργούν δονήσεις. Παρατηρήστε πώς σας επηρεάζει ο τόνος της φωνής τους.

Ρωτήστε τον εαυτό σας πώς αισθανθήκατε. Ήταν καταπραϋντική; Ή μήπως μήπως ήταν θρασύς, απότομη, και αδύναμη;

Πήρατε την απάντησή σας.


ΠΗΓΗ
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...