Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2016

Ποταμός με… μαιάνδρους!


Ένα εκπληκτικό θέαμα προσφέρει η ελικοειδής διαδρομή ενός ποταμού, που είναι σαν σχέδια μαιάνδρων, ανάμεσα σε απόκρημνα βράχια στη νοτιοδυτική Σερβία!

Ο ποταμός Ούβατς (Uvac), έχει μήκος πάνω από 120 χιλιόμετρα, διασχίζοντας μια κοιλάδα, μέσα από ένα τοπίο με βουνοκορφές, πανύψηλους γκρεμούς και σπηλιές.

Αυτό όμως που κάνει ξεχωριστό το θέαμα του ποταμού, είναι οι μαίανδροι που σχηματίζονται από την ελικοειδή διαδρομή του σε ασβεστολιθικά πετρώματα και φαράγγια, επί χιλιετίες.
Ο ποταμός των μαιάνδρων, όπως λέγεται ο Uvac, βρίσκεται σε μια περιοχή που χαρακτηρίσθηκε προστατευόμενη το 1971, και σήμερα καταλαμβάνει συνολικά, περίπου, 47.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Εκεί, ζουν σπάνια είδη πουλιών και ψαριών.
Η περιοχή είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε όσους λατρεύουν τους γύπες, καθώς είναι καταφύγιο για το όρνεα αυτά. Οι γύπες εμφανίζονται σε πολλά σερβικά οικόσημα και το άνοιγμα των φτερών τους, μπορεί να φτάσει τα 3 μέτρα.

Για τη διαβίωση του, έχουν δημιουργηθεί στην κοιλάδα του Uvac, μεγάλα «υπαίθρια εστιατόρια» για τους γύπες, εφοδιασμένα με ψοφίμια και απόβλητα σφαγείων. Τα μεγαλοπρεπή πουλιά συχνά διακρίνονται στα βράχια με θέα στους μαιάνδρους.


uvac
uvaca
uvacb
uvac1
uvacf
uvace
uvacv
uvac3
uvac2
uvac4
uvac5


(με πληροφορίες και εικόνες από Atlas Obscura, Wikipedia και Commons Wikimedia)


snoopit24.com 
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...