Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016

Ξαναζώντας την εποχή των διωγμών των χριστιανών.

Το άρθρο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Τρίτο Μάτι τεύχος 231 που κυκλοφόρησε στις 17 Ιουνίου 2015. 

------------------------------------------------------------------------------------------
Νέες σταυροφορίες κατά των Χριστιανών στο όνομα μια νέας παγκόσμιας θρησκείας
«Αν θα φύγουν οι χριστιανοί από τη Μέση Ανατολή, δεν θα μιλάμε πλέον για αραβικό αλλά για ισλαμικό κόσμο, δεν θα μιλάμε για θρησκευτικό πλούτο, αλλά για ισλαμική θάλασσα...»
Kamal Suleiman Salibi, Λιβανέζος ιστορικός


Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα

Τόνοι μελάνι χύθηκαν, πλήθος άρθρα γράφτηκαν, στον έντυπο και διαδικτυακό Τύπο, και πολιτικές εκπομπές αφιέρωσαν παράθυρα τηλεοπτικών αντιπαραθέσεων για τον ερχομό των λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας στην Ελλάδα. Το γεγονός αποτέλεσε πεδίο διαμάχης και σε πολιτικό επίπεδο με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη να επισημαίνει στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM ότι επί των ημερών της νέας κυβέρνησης έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα δυο αρχηγοί κρατών, το «Άγιο Φως» και τα «λείψανα της Αγίας Βαρβάρας». Στη συνέχεια η σκυτάλη των δηλώσεων δόθηκε στο Ποτάμι, που σχολίασε ειρωνικά την υποδοχή για να απαντήσουν οι ΑΝ.ΕΛ. Κάπου ενδιάμεσα δημοσιοποιήθηκε και η επίσημη ανακοίνωση της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ενώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαν πάρει φωτιά. Οι μισοί χρήστες συγκρούονταν με τους άλλους μισούς, καθώς στο όνομα της ανεξιθρησκείας και της νέας τάξης πραγμάτων,οι εικόνες των πιστών Χριστιανών που περίμεναν ώρες για να προσκυνήσουν τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας δεν ήταν επιτρεπτές, ενώ,σύμφωνα με τους ορθολογιστές, η μεταφορά των λειψάνων στο Νοσοκομείο Αγ. Σάββας παρέπεμπε σε μεσαιωνικό σκοταδισμό.Εδώ να σημειώσουμε πως η Ορθόδοξη Εκκλησία και οι Χριστιανοί, από τον πρώτο κιόλας αιώνα, έχουν ευαισθησία με τα οστά των κοιμηθέντων,για τους Χριστιανούς δεν υπάρχουν πτώματα, υπάρχουν κοιμηθέντες, καθώς πιστεύουν στη μετά θάνατο ζωή αλλά και στην αξία του ανθρωπίνου σώματος, ακόμη και νεκρού

Παρόμοιες αντιδράσεις θρησκευτικής αντιπαράθεσης είχαν ξεσπάσει και παραμονές της εορτής του Πάσχα, όταν η Ένωση Αθέων, με επιστολή της προς τα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Παιδείας ζήτησε την κατάργηση της μεταφοράς και διανομής του «Αγίου Φωτός» με έξοδα του Ελληνικού κράτους, κάνοντας λόγο για μια «μη απαραίτητη πολυτέλεια» την εποχή της οικονομικής κρίσης. Μάλιστα, η ένωση ζήτησε από τα αρμόδια υπουργεία να ενημερώσουν πόσο έχει κοστίσει στο Ελληνικό κράτος η μεταφορά του Αγίου Φωτός στην Ελλάδα και η διανομή του στις ανά τη χώρα Μητροπόλεις από το 1988 μέχρι σήμερα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Γεράσιμο Μπαλαούρα όταν κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Άμυνας, Εξωτερικών, Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων σχετικά με την μεταφορά του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα καθώς και τη μεταφορά των λείψανων της Αγίας Βαρβάρας με τιμές αρχηγού κράτους, χαρακτηρίζοντας αυτές τις πρωτοβουλίες ως περιττές και προκλητικές δαπάνες. Οι οχτώ βουλευτές (πρόκειται για τους Φωτεινή Βάκη, Ιωάννα Γαϊτάνη, Αννέτα Καββαδία, Φρόσω Καρασαρλίδου, Αγλαΐα Κυρίτση, Στέφανο Σαμοΐλη, Μερόπη Τζούφη και Γεράσιμο Μπαλαούρα ) τόνισαν πως η «αεροπορική μεταφορά του Αγίου Φωτός και η μεταφορά του ιερού σκηνώματος της Αγίας Βαρβάρας με έξοδα του Ελληνικού κράτους, δεν συνιστούν ούτε θρησκευτική υποχρέωση, ούτε καν μια μακραίωνη παράδοση» επισημαίνοντας πως η μεταφορά του Αγίου Φωτός αποτελεί σύγχρονο έθιμο, ενώ η μεταφορά των λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας στα νοσοκομεία για προσκύνημα των πιστών «συνιστά ενόχληση σε ανθρώπους που είναι πιστοί άλλων δογμάτων ή άθεοι».
Κανείς, όμως, από τους παραπάνω δεν ενοχλήθηκε ούτε μίλησε για σκοταδισμό όταν το Νοέμβριο (και κάθε Νοέμβριο τα τελευταία χρόνια) εκατοντάδες σιίτες μουσουλμάνοι συγκεντρώνονται στον Πειραιά και γιορτάζουν με αίμα την Ασούρα, την ιερή για εκείνους ημέρα κατά την οποία κορυφώνεται το πένθους για το μαρτύριο του ιμάμη Χουσεΐν, εγγονού του προφήτη Μωάμεθ. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σκληρό έθιμο στο οποίο οι πιστοί αυτοτραυματίζονται, επιχειρώντας να βιώσουν το σωματικό πόνο και την αγωνία του εγγονού του Προφήτη. Σύμφωνα με την παράδοση, ο ιμάμης Χουσεΐν που σκοτώθηκε μαζί με συντρόφους του στη μάχη της Κερμπάλα, αποκεφαλίστηκε και το πτώμα του ακρωτηριάστηκε, με αποτέλεσμα πολλοί σιίτες να τιμούν την επέτειο με αυτομαστίγωση, μέχρι του σημείου να αιμορραγούν. Επίσης, κανείς δεν μίλησε για περιττή πολυτέλεια και έξοδα όταν κατατέθηκε η τροπολογία για την ανέγερση τεμένους στο Βοτανικό, το κόστος του οποίου θα αγγίξει το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η συγκεκριμένη περιοχή είχε ζητηθεί το 2006 από τον δήμο Αθηναίων για ανάπλαση/αναβάθμιση με στόχο την καλυτέρευση της ζωής των Αθηναίων πολιτών. Αλλά η τότε κυβέρνηση, με απόφαση του Αρείου Πάγου, ακύρωσε την εκποίησή της.


Το γαϊτανάκι των αντιπαραθέσεων για τα θέματα χριστιανικής πίστης δεν σταματά εδώ. Στο όνομα του ορθολογισμού και του «διαφωτισμού» της νέας εποχής, δημιουργούνται τριβές για τη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία, την πρωινή σχολική προσευχή αλλά και για το γεγονός ότι σχεδόν σε όλα τα δημόσια κτίρια της χώρας απαντώνται θρησκευτικά σύμβολα και εικόνες. Στο πλαίσιο της ανεξιθρησκείας θέλησε να κινηθεί και η νέα κυβέρνηση όταν την ημέρα της ορκωμοσίας της μόνο οι Υπουργοί που προέρχονταν από το κόμμα των ΑΝ.ΕΛ και ο κ. Κουρουμπλής από το ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν θρησκευτικό όρκο με τους υπόλοιπους να εισάγουν νέα ήθη για τα Ελληνικά δεδομένα δίνοντας πολιτικό όρκο. Το γεγονός αυτό συζητήθηκε ιδιαίτερα από μεγάλη μερίδα του Τύπου και των πολιτών οδηγώντας στη συνέχεια τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να παραστεί τη Μ.Παρασκευή στην Αγία Αικατερίνη της Πλάκας για να παρακολουθήσει την Ακολουθία του Επιταφίου. Αξιοσημείωτο πως είχε, μόλις, επιστρέψει από τη διήμερη επίσκεψη του στη Μόσχα όπου ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ.Πούτιν του έκανε δώρο την εικόνα του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Σπυρίδωνος. Μια πολιτική αλλά και γεωθρησκευτική ταυτόχρονα κίνηση από την πλευρά του Ρώσου προέδρου που δεν έχει κρύψει την επιθυμία του για μια συμμαχία των ορθόδοξων χωρών (Ελλάδα-Σερβία- Ρωσία ) ενάντια στις επιταγές της ανεξιθρησκείας και της πολιτικής ορθότητας.


Όλα τα παραπάνω λαμβάνουν χώρα σε μια χρονική στιγμή που οι Χριστιανοί ανά τον πλανήτη καλούνται να αντιμετωπίσουν διώξεις που μας παραπέμπουν στην εποχή της Πρωτοχριστιανικής περιόδου με τις σταυρώσεις, τους αποκεφαλισμούς, τους λιθοβολισμούς και τις ρωμαϊκές αρένες. Οι πληροφορίες που καταφθάνουν από τη Μέση Ανατολή, όπου επί χρόνια οι χριστιανικοί πληθυσμοί χρησιμοποιήθηκαν ως προγεφυρώματα των δυτικών συμφερόντων που επεδίωκαν την εκμετάλλευση των πετρελαίων της περιοχής, περιγράφουν δραματικές καταστάσεις.Οι περιοχές πέφτουν στο έλεος των Ισλαμιστών η μια μετά την άλλη. Αμέτρητες ζωές έχουν χαθεί σε χώρες όπως το Ιράκ, η Συρία, η Λιβύη, το Πακιστάν, η Ινδία, η Αίγυπτος, η Κένυα και η Νιγηρία. Οι αρχαιότερες χριστιανικές κοινότητες στον κόσμο, αυτές της Μέσης Ανατολής, εξαφανίζονται με το Ισλαμικό Κράτος να επιδίδεται σε φρικαλεότητες.

«Δεν πιστεύω στην δημοκρατική έκβαση της αραβικής άνοιξης» είχε δηλώσει ο Γάλλος δημοσιογράφος και συγγραφέας βιβλίων με αντικείμενο τον ολοκληρωτισμό και το Ισλάμ, Τιερύ Βολτόν. «Πολύ φοβούμαι ότι η διείσδυση του εθνικιστικού και φανατικού Ισλάμ σε κοινωνίες όπως η αιγυπτιακή, για παράδειγμα, σε βάθος χρόνου θα καταλήξει σε ένα νέο και πολύ επικίνδυνο ολοκληρωτισμό θρησκευτικού χαρακτήρα. Η αρχή της διαδικασίας αυτής έχει ήδη προχωρήσει αν δει κανείς τι συμβαίνει με τους χριστιανούς στη Μέση Ανατολή και στο μουσουλμανικό κόσμο γενικότερα» είχε σχολιάσει. Η γενικότερη εικόνα των Χριστιανών στη Μ. Ανατολή ήταν εδώ και χρόνια η σταδιακή «έξοδος» τους λόγω διώξεων, βίαιων αναταραχών και μηδενικών οικονομικών ευκαιριών.Έπειτα, όμως, από τις πρόσφατες κτηνωδίες του Ισλαμικού Χαλιφάτου, το οποίο αναδείχθηκε κυρίως μετά τις Αραβικές εξεγέρσεις, οι χριστιανικοί πληθυσμοί, όσοι, τουλάχιστον, έχουν απομείνει, μεταναστεύουν μαζικά καθώς αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Όπως αποκαλύπτει σε ρεπορτάζ της εφημερίδας Καθημερινή Χαλδαίος καθολικός, παράγοντας της ιρακινής κοινότητας στην Ελλάδα«για να μείνει κάποιος χριστιανός πρέπει να πληρώσει κεφαλικό φόρο στους τρομοκράτες, το λεγόμενο “τζίζια”, το οποίο έχουν καθορίσει σε 250 δολάρια τον μήνα ανά άτομο, όταν μια οικογένεια χρειάζεται 200 δολάρια για να ζήσει. Διαφορετικά, αν θέλει να μείνει πρέπει να αλλαξοπιστήσει, να γίνει δηλαδή μουσουλμάνος, και αν δεν κάνει τίποτε από αυτά πρέπει να φύγει αφήνοντας πίσω όλη την περιουσία του. Αν σε πιάσουν να μεταφέρεις κειμήλια, χρυσαφικά, χρήματα και τέτοια, σε εκτελούν. Υπό αυτές τις συνθήκες, η φυγή είναι μονόδρομος».

Στη Μοσούλη, πόλη κλειδί για την παρουσία του χριστιανισμού στο Ιράκ, οι Χριστιανοί ήταν 30.000 σε σύνολο 2 εκατ κατοίκων, στην πλειοψηφία τους μουσουλμάνοι, ως το βράδυ της 9ης Ιουνίου 2014, που η πόλη έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών. Ακολούθησαν εκτελέσεις, βιασμοί, απαγωγές. Αυτή ήταν η εικόνα που έδωσε ο ΟΗΕ ενώ οι τζιχαντιστές κάλεσαν τους Χριστιανούς είτε να γίνουν Μουσουλμάνοι και να πληρώσουν τον ειδικό φόρο ή να εγκαταλείψουν την πόλη, αλλιώς θα εκτελεστούν. Τα σπίτια των Χριστιανών σημαδεύτηκαν με το γράμμα Ν που σημαίνει «Ναζωραίος», υποτιμητικός όρος με τον οποίο αποκαλούν τους Χριστιανούς, ενώ έγραφαν στην πόρτα των σπιτιών «Αυτό το σπίτι ανήκει στο Ισλαμικό Κράτος».

Στο μεταξύ, ενώ οι «δυτικές δυνάμεις» συνέχισαν να ενισχύουν τη συριακή αντιπολίτευση ο μητροπολίτης Ιλαρίων και πρόεδρος του τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τους Χριστιανούς στη Συρία, μιλώντας για ένα καλά οργανωμένο σχέδιο κατά των 2,5 περίπου εκατομμυρίων Ελληνορθόδοξων και καθολικών Χριστιανών, με στόχο να μην μείνει κανείς στην αραβική χώρα. Να σημειωθεί ότι ο Χριστιανισμός στη Συρία υπάρχει ήδη από τον πρώτο αιώνα μ.Χ, ενώ ο Σύρος ηγέτης Μπασάρ Αλ Άσαντ ως Αλεβίτης δεν είναι φανατικός μουσουλμάνος και επομένως είναι ανεκτικός προς τους Χριστιανούς, με αποτέλεσμα να θεωρείται από τους Ισλαμιστές «εμπόδιο» στα σχέδια τους για την εγκαθίδρυση ενός ακόμη θρησκευτικού/φανατικού κράτους στην περιοχή. Εξάλλου, όπως αποκαλύπτουν νέα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της αμερικανικής Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών (DIA) από το 2012 οι Σαλαφιστές, η Μουσουλμανική Αδελφότητα, και η AQI (η Αλ Κάιντα του Ιράκ), τρεις φανατικές οργανώσεις που επιθυμούν την επιστροφή στον πουριτανικό τρόπο ζωής των μουσουλμάνων του 7ου αιώνα μ.Χ. είναι οι κύριες κινητήριες δυνάμεις της εξέγερσης στη Συρία με μοναδικό τους σκοπό να δημιουργήσουν ένα νέο κράτος σαλαφιστών.

Τα γεγονότα που ακολούθησαν απέδειξαν πως τα λόγια του μητροπολίτη ήταν κάτι παραπάνω από προφητικά, όχι μόνο για την περιοχή της Συρίας, αλλά για όλες τις χώρες που ο ισλαμισμός ανεβαίνει. Σε ιστοσελίδες τις οποίες χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Χαλιφάτο καθώς και λογαριασμούς Τζιχαντιστών στο twitter αναρτήθηκε βίντεο που έδειχνε τον αποκεφαλισμό 21 Αιγυπτίων χριστιανών κοπτών. Το βίντεο πολύ προσεκτικά σκηνοθετημένο ξεκινούσε με τη φράση: «Ένα μήνυμα υπογεγραμμένο με αίμα για όλα τα έθνη του σταυρού». Στο κάτω μέρος της εικόνας αναγραφόταν: «Οι άνθρωποι του σταυρού, οι οπαδοί της εχθρικής αιγυπτιακής εκκλησίας» ενώ ο αρχηγός των δολοφόνων ακούγεται να απειλεί ότι το Ισλαμικό Κράτος θα κατακτήσει τη Ρώμη. Ως τοποθεσία όπου έγινε η σφαγή των χριστιανών αναφέρεται «η ακτή του Wilayat Tarabulus στη Μεσόγειο θάλασσα», υποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο ότι το βίντεο γυρίστηκε κοντά στην Τρίπολη της Λιβύης, όπου είχαν καταφύγει χιλιάδες Αιγύπτιοι Χριστιανοί μετά την εξέγερση του 2011 στην Αίγυπτο για να αναζητήσουν εργασία.
Λίγες ημέρες μετά το Πάσχα των Ορθοδόξων αναρτήθηκε και νέο βίντεο διάρκειας 29 λεπτών . Σ΄αυτό φαίνεται μια ομάδα τουλάχιστον 16 ανδρών με κομμένο το λαιμό τους σε μια παραλία και μια ομάδα 12 άλλων οι οποίοι εκτελούνται με σφαίρες σε μια ερημική περιοχή. Οι Ισλαμιστές τόνισαν πως τα θύματα ήταν Χριστιανοί από την Αιθιοπία. Ταυτόχρονα εικόνες με καταστροφές που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, από τους ίδιους τους μαχητές του Ισλαμικού Xαλιφάτου, έδειχναν τη μανία τους να ξεσπά, αυτή τη φορά, στις εκκλησίες, τις εικόνες και γενικά σε όλα τα σύμβολα της χριστιανικής πίστης έχοντας ως στόχο τους να «ξεριζώσουν » οτιδήποτε αντιβαίνει την ιδεολογία τους.


«Mε βάση τις σημερινές εξελίξεις, η εξάλειψη των Χριστιανών από τον βιβλικό χώρο είναι πλέον θέμα χρόνου…» επισημαίνει σε έκθεσή της η οργάνωση Civitas, με δεκάδες παραδείγματα για το μέγεθος των διώξεων. Συντάκτης της έκθεσης με τίτλο «Χριστιανοφοβία» είναι ο δημοσιογράφος Ρούπερτ Σορτ, ο οποίος είναι και υπότροφος του Blackfriars Hall στην Οξφόρδη. Όπως αναφέρει, η κρατική εχθρότητα εναντίον των χριστιανών παρατηρείται πιο πολύ στην Κίνα, όπου φυλακίζονται περισσότεροι χριστιανοί συγκριτικά με κάθε άλλη χώρα του πλανήτη. Η έκθεση, όμως, τονίζει ότι η «μερίδα του λέοντος» από τις διώξεις εναντίον χριστιανών παρατηρείται σε χώρες όπου η θρησκεία με τους περισσότερους πιστούς είναι το Ισλάμ. Επίσης, η έκθεση καταγράφει εκατοντάδες επιθέσεις κατά χριστιανών από φανατικούς θρησκόληπτους, δίνοντας έμφαση σε επτά χώρες: την Αίγυπτο, το Ιράκ, το Πακιστάν, την Νιγηρία, την Ινδία, την Βιρμανία και την Κίνα. Ενώ τονίζει ιδιαίτερα πως στην Ινδία οι χριστιανοί υποφέρουν επί πολλά χρόνια από τις επιθέσεις ακραίων ινδουιστών. Το 2010 πραγματοποιήθηκαν πολυάριθμες επιθέσεις κατά χριστιανών και εκκλησιαστικών περιουσιών στην Καρνατάκα, ένα κρατίδιο της νοτιοδυτικής Ινδίας. Συγχρόνως φαίνεται ότι αποδίδει κάποιες ευθύνες και στη ρητορική του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, καθώς η λέξη «σταυροφορία», την οποία χρησιμοποίησε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, μάλλον έδωσε στους μουσουλμάνους της Μέσης Ανατολής την εντύπωση μιας «χριστιανικής επίθεσης στο μουσουλμανικό κόσμο», δηλαδή μια λανθασμένη εντύπωση. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό,όμως, είναι το γεγονός πως η έκθεση επισημαίνει ότι 200.000.000 χριστιανοί, δηλαδή περίπου το 10% των χριστιανών παγκοσμίως, «αντιμετωπίζονται μειονεκτικά στην κοινωνία, παρενοχλούνται ή καταπιέζονται ενεργώς για τα πιστεύω τους».«Είναι γενικά αποδεκτό ότι πολλές ομάδες αντιμετωπίζουν σε κάποιο βαθμό διακρίσεις ή διώξεις. Αυτό όμως που είναι πολύ λιγότερο γνωστό είναι ότι οι χριστιανοί στοχοποιούνται περισσότερο από κάθε άλλο σώμα πιστών», τονίζει χαρακτηριστικά.


Είναι πλέον κραυγαλέο γεγονός ο διωγμός εναντίον 100 εκατ. χριστιανών σε όλον τον κόσμο, στις μέρες μας. Οι περισσότεροι διώκονται από μουσουλμάνους, ανεξαρτήτως φυλής, εθνικότητας, γλώσσας ή κοινωνικοπολιτικών καταστάσεων επισημαίνει ο ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής και συγγραφέας Raymond Ibrahim. Ο Ιbrahim, μάλιστα, στο τελευταίο του βιβλίο με τίτλο Crucified Again: Exposing Islam's New War on Christians (2013) αποκαλύπτει τη συγκλονιστική αλήθεια για όσα βιώνουν οι Χριστιανοί στο Μουσουλμανικό κόσμο και γεγονότα που τα mainstream μέσα μαζικής ενημέρωσης του Δυτικού κόσμου επιλέγουν να αποσιωπήσουν αδιαφορώντας.

Η «ανησυχητική αδιαφορία» των επικεφαλής των χωρών της Δύσης ενώπιον των διωγμών των Χριστιανών σε ολόκληρο τον κόσμο καταγγέλθηκε με έντονο τρόπο στην ακολουθία των Παθών κατά τη διάρκεια του Καθολικού Πάσχα από τον Πάπα Φραγκίσκο. Είχε προηγηθεί ο θάνατος 147 χριστιανών μαθητών του πανεπιστημίου της Γκαρίσα στη βορειοανατολική Κένυα, όταν Σομαλοί ισλαμιστές Σεμπάμπ εισέβαλαν στο χώρο επιλέγοντας να σφάξουν μόνο τους Χριστιανούς. «Αδέρφια μας που σας κυνηγούν βλέπουμε σε εσάς το Χριστό.Αποκεφαλιστήκατε και σταυρωθήκατε για την πίστη σας, μπροστά στα μάτια μας, πολλές φορές και με την συνένοχη σιωπή μας», ανέφερε ο Πάπας. Η σιωπή του Δυτικού πολιτισμού απέναντι στις βαρβαρότητες του Ισλάμ καταδικάστηκε και από τον ιεροκήρυκα Ρανιέρο Κανταλαμέσα, ο οποίος προειδοποίησε τις χώρες της Δύσης: «όλοι μας κινδυνεύουμε – οι θεσμοί και οι πολίτες του δυτικού κόσμου – να μετατραπούμε σε Πόντιο Πιλάτο που θα νίπτει τα χείρας του» για την τύχη των χριστιανών.

Εξάλλου, όπως είχε σημειώσει ο Γάλλος συγγραφέας Αλεξάντρ Ντελ Βαλ σε κείμενο του , η «μετά-χριστιανική» Δύση, ουδέποτε προσπάθησε να υπερασπιστεί τους χριστιανούς της Αιγύπτου, του Πακιστάν, της Συρίας και άλλων χωρών αλλά αντίθετα συμμετέχει σε πολέμους που κινούνται γύρω από συμφέροντα ισλαμικών χωρών. Η παράμετρος αυτή, σε συνδυασμό με τους εκατοντάδες μουσουλμάνους στο θρήσκευμα, μισθοφόρους που μάχονται στη Συρία αλλά έχουν ευρωπαϊκή υπηκοότητα, συνθέτουν ένα σκηνικό με επικίνδυνες προεκτάσεις για την ασφάλεια της Δύσης. Η συνολική αυτή παρακμή της δυτικής εξωτερικής πολιτικής μάλιστα, περιγράφεται ανάγλυφα έναν αιώνα πριν στο ιστορικό βιβλίο του Όσβαλντ Σπένγκλερ με τίτλο «Der Untergang Abendiangdes».

Στις περισσότερες χώρες βασική αιτία των διωγμών των χριστιανών είναι ο ισλαμικός θρησκευτικός φανατισμός. Αυτό αποκαλύπτει η οργάνωση Open Doors,ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που επικεντρώνεται στη βοήθεια των διωκόμενων χριστιανών σε περισσότερες από 60 χώρες. Η οργάνωση, η οποία εδρεύει στις ΗΠΑ, σημειώνει την αύξηση των περιστατικών βίας εναντίον των χριστιανών στην Αφρική και υπογραμμίζει ότι οι εξτρεμιστές μουσουλμάνοι είναι υπεύθυνοι για τους περισσότερους διωγμούς .

«Ο ισλαμικός εξτρεμισμός είναι ο πιο δεινός διώκτης της χριστιανικής εκκλησίας παγκοσμίως», αναφέρει χαρακτηριστικά. Σε πρόσφατη έκθεση της για το 2015 καταγράφει τα 50 έθνη που αποτελούν τους χειρότερους διώκτες των χριστιανών, παγκοσμίως. Οι 10 πρώτες χώρες του καταλόγου κατοικούνται, σε ποσοστό 90% και άνω, από μουσουλμάνους. Η Βόρεια Κορέα, αν και μη μουσουλμανική, αλλά κομμουνιστική, βρίσκεται στην πρώτη θέση του καταλόγου (μια θέση που διατηρεί εδώ και 12 χρόνια, αφότου δηλαδή άρχισε η εκπόνηση αυτής της ετήσιας έρευνας.) Σίγουρα η τυχόν ανατροπή του εκεί καθεστώτος θα σταματούσε τους διωγμούς, όπως συνέβη και μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Αντιθέτως, στον ισλαμικό κόσμο η αλλαγή καθεστώτος δεν βελτίωσε τη θέση των χριστιανών. Όπου οι δικτάτορες έπεσαν οι διώξεις κατά των χριστιανών αυξήθηκαν κατακόρυφα. Σήμερα το Ιράκ (μετά την πτώση του Σαντάμ)βρίσκεται τρίτο στον κατάλογο των χειρότερων διωκτών του χριστιανισμού, η Συρία (όπου μαίνεται ο εμφύλιος και όπως προαναφέραμε προσπαθούν να ανατρέψουν το καθεστώς Άσαντ) στη τέταρτη θέση, με τη Σομαλία (2η θέση) και το Αφγανιστάν(5η) να συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα ενώ η Λιβύη (πτώση Καντάφι ) βρίσκεται στη 13η και η Αίγυπτος στην 23η. Το μίσος κατά των χριστιανών αποτελεί μέρος της ιστορίας, του δόγματος, του κοινωνικοπολιτικού ιδεώδους του Ισλάμ. Σε Αίγυπτο και Συρία υπολογίζεται πως περί τις 30.000 εκκλησίες καταστράφηκαν τον 15ο αιώνα, ενώ οι χριστιανοί υποχρεώθηκαν, με το σπαθί, να εξισλαμισθούν. Κάτι ανάλογο φαίνεται πως συμβαίνει και σήμερα καθώς αναδύεται και ενδυναμώνει το Ισλαμικό Κράτος. Διώξεις κατά των χριστιανών λαμβάνουν χώρα σε 40 μουσουλμανικά κράτη στις μέρες μας, στα οποία διατηρείται η παράδοση των παλαιών διωγμών όπως γεννήθηκε πριν από 14 αιώνες και θέλει απλώς την εξόντωση των «απίστων».Ο Μισέλ Βαρτόν, ο διευθυντής του παραρτήματος της οργάνωσης στη Γαλλία (Portes Ouvertes), είχε δηλώσει σε συνέντευξη στο Στρασβούργο για την παρουσίαση σχετικής έρευνας του έτους 2013 ότι οι χώρες που σπαράσσονται από εμφύλιους πολέμους ή συνεχείς εσωτερικές εντάσεις είναι συχνά οι πλέον επικίνδυνες για τους χριστιανούς στις μέρες μας εξηγώντας πως στη σκιά του εμφύλιου πολέμου στη Συρία λαμβάνει ένας ακόμη πόλεμος ενάντια στην Εκκλησία.

Η οργάνωση είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου από το 2011 αμέσως μετά την εκδήλωση των Αραβικών Ανοίξεων όταν εξέφρασε την απογοήτευση της για την «’Ανοιξη» που είναι σε εξέλιξη στα ισλαμικά καθεστώτα της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.Όπως τόνισαν σε κανένα κράτος από αυτά δεν υπήρξε βελτίωση στις συνθήκες ζωής των Χριστιανών.Ανάφεραν,μάλιστα, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την Αίγυπτο όπου οι καταπιεσμένοι επί καθεστώτος Μουμπάρακ Χριστιανοί αγκάλιασαν τους εξεγερμένους της πλατείας Ταχρίρ του Καΐρου, με την ελπίδα ότι η πτώση του Μουμπάρακ θα τους φέρει καλύτερες ημέρες. Όμως ακολούθησε η απογοήτευση καθώς ο στρατός που είχε αντικαταστήσει εκείνη την περίοδο στην εξουσία τον Μουμπάρακ, προχώρησε στη σύλληψη γυναικών Χριστιανών, που διαμαρτύρονταν μαζί με Μουσουλμάνες στην πλατεία Ταχρίρ και τις οδήγησε στα κρατητήρια της Αστυνομίας, όπου υποβλήθηκαν σε εξευτελιστικό έλεγχο της παρθενίας τους.

Με βάση στοιχεία που αποκάλυψε η οργάνωση, ο Μητροπολίτης Ιλαρίων είχε προβεί σε μια συγκλονιστική δήλωση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Θρησκευτικών Ηγετών, μιλώντας για τις θρησκευτικές διώξεις τον Ιούνιο του 2011. 100 εκατομμύρια χριστιανοί διώκονται, ένα εκατομμύριο από αυτούς είναι παιδιά και η Ευρώπη αδιαφορεί είπε ο Μητροπολίτης αναφέροντας πως κάθε πέντε λεπτά ένας Χριστιανός θανατώνεται στον πλανήτη για την πίστη του.

Στο συμπέρασμα ότι οι «οι Χριστιανοί παραμένουν ο θρησκευτικός πληθυσμός που διώκεται στο μέγιστο βαθμό» κατέληξε και η διεθνής καθολική οργάνωση Βοήθεια στην Εκκλησία που βρίσκεται σε κίνδυνο. Στη διετή έκθεση της , που αναφέρεται σε όλες τις θρησκείες παρά το γεγονός ότι η οργάνωση παρέχει στήριξη σε Χριστιανούς, καταγράφεται η κατάσταση κατά τη διάρκεια μιας περιόδου από τον Οκτώβριο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2014. Η οργάνωση, που είναι αναγνωρισμένη από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, υπογραμμίζει ότι στις 81 από τις 196 χώρες που εξετάσθηκαν, δηλαδή σε ποσοστό 41% μεταξύ αυτών, η θρησκευτική ελευθερία «παρεμποδίζεται» και «βρίσκεται σε υποχώρηση».
Η καταδίωξη των Χριστιανών στην Μέση Ανατολή, όμως, δεν είναι το μόνο θέμα για το οποίο η Δυτική κοινωνία και η παγκόσμια ειδησεογραφία αδιαφορεί. Στην Ευρώπη της ανεκτικότητας και της πολιτικής ορθότητας το ένστικτο της επιβίωσης των Χριστιανικών πληθυσμών ενάντια στο Ισλάμ το ονόμασαν «ισλαμοφοβία» όπως γράφει χαρακτηριστικά στο βιβλίο του «Μιναρέδες - Οι λόγχες του Ισλάμ στην Ευρώπη» ο δικαστικός λειτουργός του Δικαστικού Σώματος Ενόπλων Δυνάμεων, Χρήστος Τσιαχρής. Ενώ στις ΗΠΑ, ο Μπάρακ Ομπάμα μετά το βίντεο όπου το Ισλαμικό Χαλιφάτο καίει ζωντανό τον Ιορδανό πιλότο που κρατούσε αιχμάλωτο, έκρινε σκόπιμο να θυμίσει «τις σφαγές κατά τη διάρκεια των Σταυροφοριών και της Ιεράς Εξέτασης, όπου οι άνθρωποι διέπραξαν φοβερά δεινά στο όνομα του Χριστού» προκειμένου να δικαιολογήσει τους φανατικούς μουσουλμάνους και να εξισώσει τις αγριότητες του Ισλάμ στη συνείδηση των πολιτών.

Τα παραδείγματα, όμως, της μη ανεκτικότητας προς το Χριστιανικό στοιχείο παγκοσμίως δεν σταματούν εδώ. Η γνωστή Ισπανική ποδοσφαιρική ομάδα Ρεάλ Μαδρίτης έβγαλε το σταυρό από το σήμα της για να μην δυσαρεστηθούν οι Άραβες επενδυτές. Ο σύλλογος αφαίρεσε το μικρό σταυρό από το στέμμα στην κορυφή του λογότυπου «για να αποφευχθεί τυχόν σύγχυση ή παρερμηνεία» σε σχέση με ένα έργο που κατασκευάζεται σε ένα μεγάλο βαθμό σε μουσουλμανική περιοχή όπως δήλωσε ο πρόεδρος της. (Αναφέρεται στο “Real Madrid Resort Island”, ένα αθλητικό-τουριστικό κέντρο στο νησί Ras Al Khaimah, ένα από τα επτά νησιά που σχηματίζουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.) Η θυσία δεν υπήρξε ασήμαντη για τον ποδοσφαιρικό σύλλογο, αφού ο σταυρός πάνω στο στέμμα υπάρχει από το 1920 όταν το επέτρεψε ο βασιλιάς Αλφόνσος ο ΧΙΙΙ.

Στη Βρετανία το πολυκατάστημα Marks and Spencer πυροδότησε διαμάχη όταν αποφάσισε να απαγορεύσει τις λέξεις «Ιησούς» και «Χριστός» στο τμήμα της υπηρεσίας λουλουδιών. Σύμφωνα με το Christian Today, το κατάστημα αρχικά μπλόκαρε τις χριστιανικές λέξεις για να αποφευχθεί η «κακή χρήση» τους, με την ελπίδα να αποφευχθεί οποιαδήποτε προσβλητικότητα. Πελάτες που επιθυμούσαν να προσθέσουν ένα δωρεάν μήνυμα όταν αγόρασαν λουλούδια δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τη συναλλαγή τους, προσπαθώντας να χρησιμοποιήσουν μία από τις απαγορευμένες λέξεις.Το μπλοκάρισμα αποκαλύφθηκε από την εφημερίδα Sunday Times, αφότου η Geraldine Stockford είχε αποκλειστεί από την αγορά ανθοδέσμης για μια κηδεία επειδή στην κάρτα ήθελε να γράψει πως τα λουλούδια ήταν από μια οικογένεια που ανήκει στην "Εκκλησία του Χριστού στο Teddington."


Στο πλαίσιο της πολιτικής ορθότητας και της ανεκτικότητας προς τους μουσουλμάνους, χριστιανικό σχολείο της χώρας ενημερώθηκε ότι θα υποβαθμιστεί από «καλό» σε «επαρκές», εξαιτίας της αποτυχίας του να προωθήσει ενεργά την αρμονία μεταξύ των διαφόρων θρησκευτικών ομάδων. Αυτό συνέβη επειδή το σχολείο δεν προσκάλεσε εκπροσώπους άλλων θρησκειών να οδηγήσουν την κοινή λατρεία. Επίσης, το Ινστιτούτο για την Έρευνα Δημόσιας Πολιτικής (Institute for Public Policy Research ή IPPR) στην προσπάθεια του να μην νιώθουν μειονεκτικά οι μετανάστες που κατακλύζουν τη Μ.Βρετανία, έχει προτείνει πολλές φορές να διαφοροποιηθεί ο τρόπος που γιορτάζονται τα Χριστούγεννα. Έχει παρατηρηθεί, εξάλλου, πως τα τελευταία χρόνια στις ευχετήριες κάρτες και στις βιτρίνες των καταστημάτων αντί για «Καλά Χριστούγεννα» (Merry Christmas) χρησιμοποιείται η ευχή «Καλές γιορτές» (Season’s Greetings), σε μια προσπάθεια αποδόμησης του θρησκευτικού στοιχείου. Η εταιρεία British Airways προχώρησε στην απόλυση δυο γυναικών γιατί φορούσαν σταυρό. Ο σταυρός παραβιάζει τον κώδικα ένδυσης της εταιρείας ανέφεραν χαρακτηριστικά, κάτι που επικρότησε και ο πολιτικός κόσμος της χώρας όπως αναφέρθηκε σε σχετικό ρεπορτάζ του βρετανικού Telegraph που αρνήθηκε να πάρει ανοιχτά θέση.


Στη Γαλλία της πολυπολυτισμικότητας όπου ο χωρισμός εκκλησίας και κράτους (Laïcité) ήρθε με σκοπό τον περαιτέρω θρησκευτικό αποχρωματισμό της χώρας, αλλά δεν μπόρεσε να σταθεί εμπόδιο στο τρομοκρατικό χτύπημα στο Charlie Hebdo ούτε φαίνεται ικανός να σταματήσει το ριζοσπαστικό Ισλάμ που γιγαντώνεται στα προάστια των γαλλικών πόλεων, από το 2004 απαγορεύεται στους μαθητές να φορούν σε εμφανή σημεία σταυρούς. (Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τις μαντήλες στις μουσουλμάνες μαθήτριες).

Στη Γαλλία της ανεκτικότητας και των ελευθεριών, δικαστήριο στη Νάντη διέταξε την απομάκρυνση της Φάτνης κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων των Χριστουγέννων από την είσοδο του κτιρίου του δημαρχείου της δυτικής πόλης La Roche-sur-Yon , ύστερα από καταγγελία από μια ομάδα που υπερασπίζεται τις «κοσμικές αρχές», ονόματι ‘Fédération Nationale de la Libre Pensée’. Αντιθέτως κανείς δεν αντέδρασε, όπως αποκάλυψε η γαλλική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Médias-Presse-Info όταν επρόκειτο να εορταστεί η Χανουκά ή το Ραμαζάνι.

Ανεκτική υπήρξε η Γαλλική δικαιοσύνη και προς τις «ακτιβίστριες» και πολυδιαφημισμένες Femen που μπήκαν στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, κρυμμένες αρχικά ανάμεσα στο πλήθος, και στη συνέχεια έβγαλαν τα ρούχα τους και φωνάζοντας «Όχι πια Πάπας», ενώ άρχισαν να χτυπάνε με ξύλα τρεις ιστορικές καμπάνες που ήταν εκτεθειμένες προσωρινά για την 850η επέτειο της Notre-Dame de Paris, στις οποίες δημιούργησαν μικρές φθορές, σύμφωνα με την έκθεση της αστυνομίας. Ελλείψει αποδείξεων και τα εννέα μέλη των Femen αθωώθηκαν από το ποινικό δικαστήριο του Παρισιού. Ωστόσο, τρεις φύλακες του καθεδρικού ναού καταδικάστηκαν με αναστολή σε πρόστιμα ύψους τριών χιλιάδων ευρώ, πέντε χιλιάδων και χιλίων ευρώ αντίστοιχα, για διάπραξη βίας στις «ακτιβίστριες». Μια ομάδα, όμως, η οποία τοποθέτησε το κεφάλι ενός γουρουνιού έξω από ένα τζαμί στη πόλη Μαγιότ, τον Ιανουάριο που μας πέρασε, δεν είχε την ίδια αντιμετώπιση. Αντιθέτως,είδε τα μέλη της να καταδικάζονται για «υποκίνηση σε μίσος, βία και διακρίσεις λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων».


Κινήσεις θρησκευτικής βίας είχαμε και στη περίπτωση του νεκροταφείου του Saint-Laurent-de-la-Cabrerisse, όπου άγνωστοι έσπασαν και κατέστρεψαν δώδεκα σταυρούς.Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης όμως βιάστηκαν να τις υποβαθμίσουν λέγοντας πως δεν υπήρξε θρησκευτικό κίνητρο. Το ειδησεογραφικό κανάλι BFMTV ανέφερε την είδηση δημοσιεύοντας και στοιχεία σχετικά με τη βεβήλωση νεκροταφείων για όλη τη διάρκεια του έτους. (Αναφερόμαστε σε στοιχεία για το 2014.) Στην πρώτη θέση των βανδαλισμών βρέθηκαν χριστιανικά νεκροταφεία, με συνολικά 206 περιπτώσεις, στη δεύτερη θέση ήταν τα εβραϊκά νεκροταφεία με συνολικά 6 περιπτώσεις και στην τρίτη τα μουσουλμανικά με συνολικά 4 περιπτώσεις. Ενώ τις πρωϊνές ώρες η είδηση παρουσιάστηκε ως έχει από τον τηλεοπτικό σταθμό, στη συνέχεια και στα πλαίσια της πολιτικής ορθότητας για την περίπτωση των χριστιανικών νεκροταφείων η λέξη chretiens (χριστιανικά) αντικαστάθηκε από τη λέξη municipaux που σημαίνει δημοτικά αφαιρώντας τον θρησκευτικό προσδιορισμό.

Στη γειτονική μας Ιταλία μαθητής αφρικανικής καταγωγής επιτέθηκε σε ένα 12χρονο κορίτσι σε ένα σχολείο στην κεντρική Ιταλία επειδή φορούσε ένα σταυρουδάκι στο λαιμό.Όπως δήλωσαν εκπαιδευτικοί και μάρτυρες από το σχολείο, το αγόρι τρομοκρατούσε το κορίτσι κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ημερών, το πρόσβαλε και ασκούσε ψυχολογική βία, μόνο και μόνο επειδή φορούσε τον Εσταυρωμένο. Στο μικρό καθολικό εκκλησάκι του Αποστόλου Βαρνάβα στην Περούτζια της Ιταλίας μετανάστες κατέστρεψαν το άγαλμα της Παναγίας αφού χτύπησαν άνδρα που εκείνη την ώρα προσευχόταν και στη συνέχεια ούρησαν επάνω του. Η Καθολική εκκλησία προσπάθησε να μειώσει το γεγονός και ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε από τους Καθολικούς και τους Δυτικούς σε γενικές γραμμές, να απέχουν από το να προσβάλλουν τις θρησκείες των άλλων και συγκεκριμένα το Ισλάμ (είχαν προηγηθεί τα τραγικά γεγονότα στο Charlie Hebdo).


Τα περιστατικά δε σταματούν εδώ με πιο χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Γερμανού πολιτικού Mark Holleman, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το διορισμό του στο Δημοτικό Συμβούλιο του Μονάχου και την θέση του στο γραφείο για το περιβάλλον και την υγεία, λόγω της συμμετοχής του στην Διεθνή Χριστιανική Αλληλεγγύη( Christian Solidarity International - CSI, μία ομάδα που υπερασπίζεται τους διωκόμενους χριστιανούς σε όλο τον κόσμο).Ο λόγος που αναγκάστηκε να παραιτηθεί είναι γιατί η Διεθνής Χριστιανική Αλληλεγγύη χαρακτηρίστηκε ως «υπερβολικά ριζοσπαστική» για να γίνει αποδεκτή.

Στη Γερμανία του κινήματος PEGIDA λίγο πριν τα Χριστούγεννα, ένας Γερμανός μαχαιρώθηκε στην πλάτη επειδή ευχήθηκε σε μουσουλμάνους "Καλά Χριστούγεννα".Το 34χρονο θύμα δέχτηκε ξαφνικά επίθεση από πίσω στο κεφάλι και την πλάτη του. Και οι τρεις μουσουλμάνοι διέφυγαν μετά την επίθεση.

Ως ράπισμα στη πολιτική ορθότητα της Ευρώπης έρχεται η κατάσταση στα Βαλκάνια. Σκόπια και Κόσοβο βιώνουν ημέρες πολιτικής έντασης με τις ειδήσεις για μαχητές των εξτρεμιστικών ισλαμιστικών οργανώσεων αλ-Νούσρα και Ισλαμικό Κράτος να βρίσκονται ανάμεσα στους μουσουλμανικούς πληθυσμούς που εγκατέλειψαν τις δυο χώρες ή ετοιμάζονται να τις εγκαταλείψουν για να μεταβούν στη Συρία. Ταυτόχρονα, νέο βίντεο των τζιχαντιστών που δείχνει την εκτέλεση ενός νεαρού με τη χρήση αντιαρματικής ρουκέτας, σε τοποθεσία που δεν έχει εξακριβωθεί, σοκάρει. Ο γενειοφόρος τζιχαντιστής που εμφανίζεται να εκτελεί τον άτυχο αιχμάλωτο, δεν είναι άλλος από τον Κοσοβάρο αλβανικής καταγωγής Lavderim Muhaxheri που και στο παρελθόν είχε «πρωταγωνιστήσει» σε φρικτές δολοφονίες αιχμαλώτων.

Καθώς σε Μέση Ανατολή αλλά και Ευρώπη ο Χριστιανισμός διώκεται, ενώ στις ΗΠΑ νέες αποκρυφιστικές παραθρησκευτικές οργανώσεις προωθούνται, μια νέα τάση ξεπροβάλλει στα πλαίσια της θρησκευτικής απελευθέρωσης του ανθρώπου και του απεγκλωβισμού του από τις όποιες θρησκευτικές πεποιθήσεις.Μια τάση που ίσως να δίνει απάντηση στο ερώτημα για ποιο λόγο διώκεται ο χριστιανισμός με τόση μανία. Πρόκειται για την εναρμόνιση των θρησκειών που οδηγεί στην πανθρησκεία. Αυτή η εξίσωση/ισοπέδωση των θρησκειών, των αξιών και των πολιτισμών παρουσιάζεται πλέον και σε νομικά κείμενα και διεθνείς συμβάσεις και τείνει να κατοχυρωθεί ως «διεθνές δίκαιο». Επίλεκτα στελέχη του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών προωθούν την ιδέα της πανθρησκείας και του παν-πολιτισμού με ποικίλους τρόπους στα πλαίσια του ενδιαφέροντος για την ειρήνη και την οικολογία. Από όλους αυτούς τους κύκλους καταβάλλεται συντονισμένη προσπάθεια να καθοριστούν ενιαία και για ολόκληρη την ανθρωπότητα οι σκοποί της παιδείας («νέα παγκόσμια εκπαίδευση») για να δημιουργηθεί, όπως διακηρύττουν, ένας «νέος παγκόσμιος πολιτισμός», μία «νέα παγκόσμια ηθική» και μία «νέα παγκόσμια κοσμική πνευματικότητα»!

Η αρχή έγινε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012 όπου απαγορεύτηκαν τα θρησκευτικά σύμβολα. Η επίσημη δικαιολογία για την απαγόρευση ήταν ο «σεβασμός για τους διαφορετικούς θρησκευόμενους λαούς». Για το λόγο αυτό σχεδιάστηκε μια καρφίτσα πέτου με τη λέξη «πίστη», μια υδρόγειο και τα λογότυπα των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων την οποία θα έφεραν οι θρησκευτικοί ηγέτες. Αν και υπήρχε πρόταση για ένα σήμα με τα εννέα σύμβολα – ανάμεσά τους το σταυρό και την ημισέληνο - οι διοργανωτές υποστήριξαν πως θα είχε «περιορισμένη» απήχηση στους θρησκευόμενους αθλητές και θεατές.Η επιτροπή για να καταλήξει στο οικουμενικό -παγκοσμιοποιημένο Faith απέρριψε και άλλες προτάσεις για το σχεδιασμό, συμπεριλαμβανομένης μιας εικόνας με χέρια σε στάση προσευχής και μίας με ένα αναμμένο κερί.

Στα πλαίσια της πανθρησκείας, επίσης, το Βερολίνο ετοιμάζει την ανέγερση ενός ναού που θα στεγάζει χώρους προσευχής Χριστιανών, Μουσουλμάνων και Εβραίων. Το κτίριο θα είναι χωρισμένο σε εκκλησία, συναγωγή και τζαμί και έτσι για πρώτη φορά πιστοί από τρεις διαφορετικές θρησκείες θα μπορούν να προσεύχονται μαζί σε μια προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος. Το κτίριο θα ονομαστεί «Οίκος του Ενός», δεν θα έχει θρησκευτικά σύμβολα στο εσωτερικό του, ενώ σε μία από τις αίθουσες θα μπορούν να προσεύχονται μαζί οι πιστοί και των τριών θρησκειών. Σκοπός των εμπνευστών του εγχειρήματος είναι ο χώρος, ως σημείο συνάντησης Χριστιανών, Μουσουλμάνων και Εβραίων, να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ τους, βοηθώντας τους πιστούς να ανακαλύψουν τις ομοιότητές τους (στα πλαίσια της εξίσωσης των θρησκειών ). Το Βερολίνο φαίνεται πως ευελπιστεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αστάνα, πρωτεύουσας του Καζακστάν όπου ο επί πολλά έτη προέδρος Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ έχει μετατρέψει την πόλη στην πρωτεύουσα της πανθρησκείας.


Σε κοινή προσευχή προχώρησε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο επονομαζόμενος και πράσινος Πατριάρχης λόγω του ενδιαφέροντος του για την οικολογία, όταν βρέθηκε σε επιστημονικό συμπόσιο στη Γροιλανδία το 2007 όπου συμπροσευχήθηκε μπροστά σε ομοίωμα της γαίας μαζί με άλλους 11 θρησκευτικούς ηγέτες. «Ο κάθε ένας προσευχήθηκε στο δικό του θεό», δήλωσε αργότερα. Ενώ θέμα και αίτημα της κοινής προσευχής ήταν ο κίνδυνος της κλιματικής αλλαγής. Με το πρόσχημα του ενδιαφέροντος για την κλιματική αλλαγή αλλά και για την παγκόσμια ειρήνη, τον Αύγουστο του 2000 στο Συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη ο τότε γενικός γραμματέας Kofi Annan δεν δίστασε να καλέσει εκπροσώπους όλων των θρησκειών στο βήμα κάνοντας την πρώτη επίσημη προσπάθεια για ένα πνευματικό σώμα που θα περιλαμβάνει όλες τις θρησκείες ώστε να επιτευχθούν ειρηνικά οι παγκόσμιοι στόχοι του ΟΗΕ. Επίτιμος πρόεδρος,μάλιστα, στο συγκεκριμένο συνέδριο των θρησκειών ήταν ο δισεκατομυριούχος ιδρυτής του CNN Ted Turner ο οποίος δε δίστασε να επιτεθεί στη Χριστιανική θρησκεία λέγοντας ότι τον ενοχλούσε λόγω της ανεκτικότητας της.

Η αλήθεια είναι πως οι Έλληνες είναι ανεκτικοί απέναντι σε άλλες θρησκείες, την ώρα που τα Ορθόδοξα κράτη στον πλανήτη φαίνεται να έχουν μπει στο στόχαστρο. Η Ελλάδα με τα προβλήματα της οικονομικής κρίσης και της μνημονιακής πολιτικής που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια, η Ρωσία ως στόχος των κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί από ΗΠΑ και ΕΕ ως αντίποινα για την κατάσταση στην Ουκρανία και η Σερβία που από την πτώση της Γιουγκοσλαβίας καλείται να βρει το δικό της βηματισμό στην αναταρχή που υποβόσκει στα Βαλκάνια.

Παράλληλα μια νέα σταυροφορία μοιάζει να βρίσκεται ante portas, ο πρέσβης του Βατικανού στη Γενεύη δήλωσε ότι η χρήση στρατιωτικής βίας ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος είναι αναγκαία ώστε να προστατευθούν οι μειονότητες στο Ιράκ και τη Συρία και ότι πολιτική λύση είναι αδύνατο να επιτευχθεί. Μια δήλωσε που ξύπνησε από την εποχή των σταυροφοριών και την άλωση της Πόλης το 1204 από τους Φράγκους, η οποία άνοιξε τον δρόμο για την άλωση του 1453 και την πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Καλό θα είναι να γνωρίζουμε από την ιστορία ότι μελετητές και ιστορικοί αντιμετώπισαν τις Σταυροφορίες ως τμήμα μιας μακροχρόνιας σύγκρουσης στα σύνορα της Ευρώπης και άλλοι ως επιθετικές απόπειρες, υπό την ηγεσία του Πάπα, με μοναδικό σκοπό την επέκταση της Δυτικής Χριστιανοσύνης. Σε γενικές γραμμές πίσω από τον ενθουσιασμό και τα ιδανικά που υπερασπίζονταν οι σταυροφόροι υπήρχαν βαθύτεροι και λιγότερο ευγενείς σκοποί. Οι σταυροφορίες ξεκίνησαν υποκινούμενες, κυρίως, από την Καθολική εκκλησία, με σκοπό να επεκτείνει την εξουσία της στην Ανατολή, και να καταφέρει να υποτάξει την εκκλησία της Κωνσταντινούπολης.Ας μη λησμονούμε πως από την εποχή του Καρλομάγνου ο διακαής πόθος ήταν η κατάκτηση και υποταγή της Ορθοδοξίας. Παράλληλα πολλοί ηγεμόνες των Φράγκων ονειρεύονταν πλούτη, δόξα και περιπέτειες. Ακόμη και οι απλοί άνθρωποι και στρατιώτες που ακολούθησαν είχαν τα δικά τους όνειρα για πλούτη,αναγνώριση και μια καλύτερη ζωή. Οι βυζαντινοί αυτοκράτορες, από την πλευρά τους, είχαν τα δικά τους σχέδια και προσπάθησαν να στρέψουν τους Σταυροφόρους στη Μικρά Ασία χωρίς μεγάλη επιτυχία. Όλοι όσοι πήραν μέρος άμεσα ή έμμεσα ήθελαν να κερδίσουν κάτι αλλά τα αποτελέσματα των σταυροφοριών άλλαξαν εντελώς διαφορετικά την Ευρώπη από αυτό που περίμεναν.

Το ερώτημα είναι αν σήμερα θα αλλάξουν την Ευρώπη αλλά και τον κόσμο χρησιμοποιώντας τον τρόμο του ισλαμικού φανατισμού ως το τέλειο άλλοθι καθυπόταξης και ενσωμάτωσης όλων των υπολοίπων θρησκείων.Μια ενσωμάτωση που θα βρει σύμφωνους και τους κουρασμένους/κατατρεγμένους από τις διώξεις Χριστιανών που τελικώς θα υποκύψουν στη νέα παγκόσμια θρησκεία.Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:
-http://www.tovima.gr/society (13-5-15)
-http://union.atheia.gr/
-http://www.skai.gr/news/politics (18-5-15)
-http://www.star.gr/Pages/Ellada.aspx (4-11-14)
-http://www.antenna.gr/news/society (10-5-15)
-http://www.protothema.gr/politics/ (10-4-15)
-http://edition.cnn.com/2015/04/03/living/last-easter-iraq/
-http://www.europeanbusiness.gr/page.asp?pid=843
-http://www.kathimerini.gr/777876/article/epikairothta/kosmos/islamikh-8alassa-h-mesh-anatolh
-http://www.washingtonsblog.com/2015/05/dia-docs-west-wants-a-salafist-principality-in-eastern-syria.html
-http://levantreport.com/2015/05/19/2012-defense-intelligence-agency-document-west-will-facilitate-rise-of-islamic-state-in-order-to-isolate-the-syrian-regime/
-http://www.nbcnews.com/storyline/isis-terror/u-s-condemns-heinous-beheading-21-egyptian-christians-isis-n306721
-http://www.dailymail.co.uk/news/article-2997577/Replacing-Christian-crosses-black-flag-ISIS-Chilling-photographs-reveal-Islamic-State-thugs-ravaged-religious-sites-Nineveh.html
-http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/isis-video-shows-beheadings-and-execution-at-gunpoint-of-30-ethiopian-christians-and-destruction-of-churches-in-libya-10187749.html
-http://www.civitas.org.uk/press/prChristianophobia.htm
-http://www.raymondibrahim.com/muslim-persecution-of-christians/muslim-persecution-of-christians-a-centuries-old-phenomenon/
-http://www.telegraph.co.uk/news/religion/9762745/Christianity-close-to-extinction-in-Middle-East.html
-http://www.christianitytoday.com/gleanings/2015/april/terrorists-target-christians-kenya-college-shabaab-garissa.html
-http://www.topontiki.gr/article/124482/i-stayrosi-ton-hristianon
-http://www.thetoc.gr/diethni/article/o-diwgmos-twn-xristianwn-kurio-thema-stin-omilia-tou-papa
-http://www.atlantico.fr/decryptage/syrie-face-solution-russe-ou-retour-case-depart-alexandre-del-valle-731987.html
-https://www.opendoorsusa.org/christian-persecution/world-watch-list/
-https://mospat.ru/en/2011/06/22/news43602/
-http://www.acnuk.org/
-http://www.theblaze.com/contributions/obama-demonizes-christians-to-exonerate-islamic-state-atrocities/
-http://www.marca.com/2012/03/30/futbol/equipos/real_madrid/1333103798.html?a=PRC03e843ac172249acba88c349dd9276b5&t=1333228136
-http://mobile.wnd.com/2015/03/store-bans-jesus-but-ok-with-allah/#pMiARZlRJLwvepUz.99
-http://www.telegraph.co.uk/news/religion/11173102/Christian-school-downgraded-for-failing-to-invite-an-imam-to-lead-assembly.html
-http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/1568053/Scrap-Christmas-says-New-Labour-think-tank.html
-http://www.telegraph.co.uk/news/religion/9136191/Christians-have-no-right-to-wear-cross-at-work-says-Government.html
-http://en.wikipedia.org/wiki/La%C3%AFcit%C3%A9
-http://www.intoleranceagainstchristians.eu/case/vandalism-against-christians-sites-concealingly-called-municipal-sites.html
-http://www.theguardian.com/world/2014/dec/07/nativity-scene-ban-france-court-la-roche-sur-yon
-http://www.medias-presse.info/la-laicite-republicaine-et-la-libre-pensee-combattent-la-creche-de-noel-pas-hanouccah-ou-le-ramadan/20323
-http://www.intoleranceagainstchristians.eu/case/vandalism-against-christians-sites-concealingly-called-municipal-sites.html
-http://rt.com/news/196096-femen-church-mosque-islamophobia/
-http://www.ansa.it/english/news/2015/05/15/girl-12-beaten-by-classmate-for-wearing-crucifix-update_600d65d8-3046-4cf7-afcd-8e77686b13e6.html
-http://www.raymondibrahim.com/muslim-persecution-of-christians/italy-muslims-destroy-and-urinate-on-virgin-mary-statue/
-http://www.intoleranceagainstchristians.eu/case/politician-forced-to-resign-due-to-christian-engagement.html
-https://www.netzplanet.net/blutige-attacke-in-koeln-mann-ruft-froehliche-weihnachten-und-wird-niedergestochen/18372/
-https://www.youtube.com/watch?v=5jAOTHA83fo
-Πανθρησκεία: Η εναρμόνιση των Θρησκειών του π. Αντωνίου Αλεβιζοπούλου (ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ» ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2003 )
-Το Διάταγμα της Ανεξιθρησκείας και η Πανθρησκεία της Νέας Τάξης του Του Ηλία Γ. Σχορετσανίτη (https://schoretsanitis.wordpress.com/)
-http://www.telegraph.co.uk/sport/olympics/london-2012/9248071/Religious-symbols-banned-from-London-Olympics-faith-badge.html
-http://www.huffingtonpost.com/2014/06/14/house-of-one-berlin-interfaith_n_5489444.html?ncid=fcbklnkushpmg00000051
-http://house-of-one.org/en
-http://www.kathimerini.gr/294864/article/epikairothta/kosmos/synedrio-gia-thn-arktikh-ypo-thn-aigida-k-var8olomaioy
-http://www.deceptioninthechurch.com/tedturner.html
-http://www.aparchive.com/metadata/USA-UN-MILLENNIUM-WORLD-PEACE-SUMMIT-RELIGION


geopolitics.com.gr


*Πρώτη δημοσίευση  12/04/2016.
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...