Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2016

ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ – Τι προβλέπουν οι Financial Times αν χάσει ο Ρέντσι στο δημοψήφισμαΜέχρι αι οκτώ προβληματικές τράπεζες θα κινδυνεύσουν με κατάρρευση, σε περίπτωση που επικρατήσει το «Όχι» στην πρόταση Ρέντσι για τη συνταγματική αναθεώρηση

Εντείνεται η ανησυχία για την τύχη του ιταλικού τραπεζικού συστήματος, εν όψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος της 4ης Δεκεμβρίου στην Ιταλία.

Σύμφωνα με τους Financial Times, μέχρι κι οκτώ προβληματικές τράπεζες θα κινδυνεύσουν με κατάρρευση, σε περίπτωση που επικρατήσει το «Όχι» στην πρόταση του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Τραπεζίτες και αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι ενδεχόμενη παραίτηση Renzi θα προκαλέσει αναταραχή στην αγορά και θα αποτρέψει τους επενδυτές από τον να συμμετάσχουν στις ανακεφαλαιοποιήσεις των προβληματικών ιταλικών τραπεζών. Πρόκειται για τις Monte dei Paschi di Siena,Popolare di Vicenza, Veneto Banca and Carige, Banca Etruria, CariChieti, Banca delle Marche και CariFerrara.

O Ρέντσι έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί αν χάσει το δημοψήφισμα.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός έχει στηρίξει τη λύσης μέσω της αγοράς για τα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος, ύψους 4 τρισ. ευρώ, ώστε να αποφύγει μια λύση «εκκαθάρισης» των ιταλικών τραπεζών με βάση τους νέους κανόνες της ΕΕ που θα κόστιζε σε ψήφους.

Ο νέος μηχανισμός, που αναδιαρθρώνει και αν χρειάζεται, εκκαθαρίζει τις τράπεζες επιβάλλοντας ζημιές τόσο στους μετόχους, όσο και στους κατόχους χρέους, είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενος στην Ιταλία όπου εκατομμύρια επενδυτές έχουν αγοράσει τραπεζικά ομόλογα.

Η κατάσταση παρακολουθείται στενά από οικονομολόγους και πολιτικούς ανά την Ευρώπη και πέρα από αυτή, καθώς ανησυχούν ότι μια μαζική «αποτυχία» ιταλικών τραπεζών θα πυροδοτήσει πανικό σε όλο το τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης.

Σε περίπτωση επικράτησης του «όχι» και παραίτησης Ρέντσι οι τραπεζίτες φοβούνται παρατεταμένη αβεβαιότητα κατά τη δημιουργία τεχνοκρατικής κυβέρνησης. Η έλλειψη ορατότητας για το νέο υπουργό Οικονομικών μπορεί να παρατείνει θανάσιμα τον πανικό της αγοράς για τις ιταλικές τράπεζες.

Οι ιταλικές τράπεζες έχουν χάσει πάνω από το 50% της αξίας τους το 2016 λόγω της ανησυχίας για τα κόκκινα δάνεια.Πηγή: bankingnews.gr
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...