Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2016

Τα γεγονότα που σημάδεψαν το 2016


Τα γεγονότα που σημάδεψαν το 2016

Eπιμέλεια: Γιώτα Χουλιάρα
giota.houliara@gmail.com


Το 2016, η 16η χρονιά της 3ης χιλιετίας και η 6η χρονιά της δεκαετίας του 2010, ήταν μια χρονιά πολιτικών αναταράξεων, εκπλήξεων και ανατροπών. Μια χρονιά που επρόκειτο να σημαδέψει με τις αλλαγές τις επόμενες δεκαετίες. Ως κύριο χαρακτηριστικό της θα μπορούσαμε να πούμε πως ήταν η προσπάθεια των εθνών να αντισταθούν με όποιο τρόπο στην πολιτική και οικονομική κρίση, γεγονός που συνδυάζεται άμεσα με την αυξανόμενη ένταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Την ίδια ώρα τόσο η Μ.Βρετανία, μετά την απόφαση των πολιτών της να προχωρήσουν σε BREXIT, όσο και η Τουρκία, μέσα από τις προκλητικές κινήσεις Ερντογάν,φαίνεται πως απομακρύνονται από την Δύση.


Εκτός,όμως, από το BREXIT και το πραξικόπημα στην Τουρκία τον πλανήτη σημάδεψε η μεταναστευτική/προσφυγική κρίση που συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, η τρομοκρατία, ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και η Ασπίδα του Ευφράτη, το ξέσπασμα του ιού Ζίκα, η πτώση της Ρούσεφ στην Βραζιλία και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η παρατεταμένη οικονομική λιτότητα στην Βενεζουέλα, η εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ, ο θάνατος του Φιντέλ Κάστρο, η πολιτική κρίση στην Ιταλία αμέσως μετά το δημοψήφισμα περί συνταγματικής αναθεώρησης του Ρέντσι και γενικότερα η αδυναμία της Ευρώπης να αντιμετωπίσει την παρατεταμένη οικονομική κρίση αλλά και την σκληρότητα που επιζητεί και τελικά επιβάλλει η Γερμανία.

Όλα τα παραπάνω συνοδεύονται από την αυξημένη χρήση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλά και εφαρμογών με την μορφή παιχνιδιών. Χαρακτηριστική ήταν η μανία του παιχνιδιού Pokemon Go. Ένα παιχνίδι που απευθυνόταν κυρίως σε άτομα νεαρής ηλικίας και το οποίο έφερε τεράστια έσοδα στην αμερικάνικη εταιρεία software Niantic, Inc που το σχεδίασε.

Γενικότερα, το 2016 ήταν μια χρονιά άμεσα συνδεδεμένη με το διαδίκτυο. Ακόμη και ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος είχε εναντιωθεί στην χρήση του πολλές φορές με φραγή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην χώρα, το βράδυ του πραξικοπήματος εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της εφαρμογής κινητού τηλεφώνου FaceTime καλώντας τους Τούρκους να αψηφήσουν τις στρατιωτικές απαγορεύσεις και να βγουν στους δρόμους. Ενώ στις ΗΠΑ αξιωματούχοι της CIA αλλά και ο Μπάρακ Ομπάμα εξέφρασαν την άποψη ότι κατά την διάρκεια της εκλογικής αναμέτρησης υπήρξε «ρωσικός δάκτυλος» ο οποίος και ευθύνεται για τις επιθέσεις χάκινγκ στο Δημοκρατικό κόμμα και την ήττα της Χίλαρι Κλίντον.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τα γεγονότα που μας σημάδεψαν το 2016:


1. Μεταναστευτική/προσφυγική κρίσηH μεταναστευτική/προσφυγική κρίση ξεκίνησε το 2015, όταν αυξημένος αριθμός προσφύγων και μεταναστών άρχισε να μετακινείται προς την ΕΕ, ταξιδεύοντας μέσω της Μεσογείου Θάλασσας ή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, προκειμένου να ζητήσουν άσυλο κυρίως σε χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Η κρίση εντάθηκε το 2016 ενώ τον δικό της ιδιαίτερο ρόλο σ΄αυτήν έπαιξε η Γερμανία, η οποία στην αρχή υιοθέτησε την πολιτική ανοικτών συνόρων αλλά γρήγορα την εγκατέλεψε με αποτέλεσμα ο μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών και προσφύγων να στοιβάζεται στην Ελλάδα.

Ταυτόχρονα τον δικό του σκοτεινό ρόλο παίζει και ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος πυκνά συχνά απειλεί την Ευρώπη ότι θα αφήσει ανεξέλεγκτες τις μετακινήσεις μεταναστών/προσφύγων, γεγονός που θα επιτείνει την ήδη άσχημη κατάσταση στην Ελλάδα. Εδώ να τονίσουμε πως σύντομα θα ενεργοποιηθεί ξανά η Συνθήκη του Δουβλίνου 2 σύμφωνα με την οποία προβλέπεται η μεταφορά του αιτούντος άσυλο στο κράτος μέσω του οποίου ο αιτών άσυλο εισήλθε για πρώτη φορά στην ΕΕ. Στις περισσότερες περιπτώσεις το κράτος αυτό είναι η Ελλάδα. 


2. Τρομοκρατία 


Η φωτογραφία του Reuters όπου απεικονίζεται ένα νεκρό παιδάκι στο δρόμο, και δίπλα του μια κούκλα, προκάλεσε σοκ, οργή και θλίψη για τη νέα τρομοκρατική επίθεση που δέχτηκε η Γαλλία στις 14 Ιουλίου ανήμερα της εθνικής γιορτή της χώρας. Στη Νίκαια της Γαλλίας, ένας Γάλλος υπήκοος με καταγωγή από την Τυνησία σκόρπισε με το φορτηγό του τον θάνατο στην παραλιακή λεωφόρο της πόλης.
Μετά τις επιθέσεις στο Charlie Hebdo τον Ιανουάριο του 2015 και την πολλαπλή επίθεση στο Παρίσι το Νοέμβριο του 2015, η Γαλλία μάτωσε ξανά αμέσως μετά την διοργάνωση του Euro 2016 και παρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Είχε προηγηθεί το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες, στην καρδιά της Ευρώπης. Οι φανατικοί του Ισλαμικού Χαλιφάτου, μετανάστες δεύτερης γενιάς που ασπάστηκαν τις διδαχές του ισλαμικού φονταμενταλισμού προκάλεσαν και συνεχίζουν να προκαλούν φόβο σε ημερήσια διάταξη πλέον στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.


3. BREXIT 

Στις 23 Ιουνίου 2016 διεξήχθη δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο για την παραμονή της χώρας ή την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συμμετοχή της Βρετανίας στην Ένωση ήταν αμφιλεγόμενο ζήτημα ήδη από την ένταξή της, το 1973.

Τα περισσότερα πολιτικά κόμματα έκαναν καμπάνια υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, όπως οι Εργατικοί, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, οι Πράσινοι και το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα.

Αντιθέτως, υπέρ της αποχώρησης αγωνίστηκε κυρίως το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Νάιτζελ Φάρατζ και κάποια μικρότερα κόμματα.

Το Συντηρητικό Κόμμα κράτησε ουδετερότητα, επισήμως, ωστόσο ο τότε πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έκανε εκστρατεία υπέρ της παραμονής.Το αποτέλεσμα 51,9% υπέρ του Brexit έναντι 48,1% υπέρ του Bremain εξέπληξε την υπόλοιπη Ευρώπη, οδήγησε σε πανηγυρισμούς την Γαλλίδα αρχηγό του Εθνικού Μετώπου Μαρί Λεπέν και σε παραίτηση τον Κάμερον. Την θέση του ανέλαβε στις 13 Ιουλίου η Τερέζα Μέι.

4. Πραξικόπημα στην Τουρκία Η απόπειρα πραξικοπήματος  στην Τουρκία, που έμεινε στην Ιστορία ως το Ορφανό Πραξικόπημα  συνέβη κατά τις βραδυνές ώρες της 15ης Ιουλίου και πρώτες πρωινές της 16ης Ιουλίου του 2016, και διήρκεσε για αρκετές ώρες έως ότου πριν το μεσημέρι της 16ης Ιουλίου είχε πλέον διαπιστωθεί πως είχε αποτύχει οριστικά. Η ενέργεια φέρεται σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση να είχε ενορχηστρωθεί από ομάδα στρατιωτικών εντός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η απόπειρα προκάλεσε υλικές ζημιές, 265 νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Μια εκτεταμένη εκκαθάριση της τουρκικής δημόσιας υπηρεσίας ξεκίνησε στον απόηχο της απόπειρας πραξικοπήματος, με τον Πρόεδρο Ερντογάν να προειδοποιεί τους αντιπάλους του ότι «θα πληρώσουν βαρύ τίμημα γι' αυτό». Οι The New York Times και ο βρετανικός The Economist, περιέγραψαν τις εκκαθαρίσεις ως «αντιπραξικόπημα», με τους Times να τονίζουν πως  ο Τούρκος πρόεδρος θα «γίνει πιο εκδικητικός και εμμονικός με τον έλεγχο από ποτέ, αξιοποιώντας την κρίση, όχι μόνο για να τιμωρήσει αντάρτες στρατιώτες, αλλά για την περαιτέρω καταστολή σε όποια διαφωνία υπάρχει στην Τουρκία».

 Από την 20η Ιουλίου του 2016, η κάθαρση περιελάμβανε πάνω από 45.000 στρατιωτικούς αξιωματούχους, αστυνομικούς, δικαστές, διοικητές και οι δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι συνελήφθησαν ή παύθηκαν, συμπεριλαμβανομένων 2.700 δικαστών, 15.000 καθηγητών όπως και κάθε πανεπιστημιακός κοσμήτορας της χώρας.163 στρατηγοί και ναύαρχοι τέθηκαν υπό κράτηση, περίπου το 45% του συνόλου του τουρκικού στρατού.
Για να ανυψώσει το καταρρακωμένο ηθικό του τουρκικού στρατού ο Ερντογάν, αλλά και σε μια προσπάθεια να χτυπήσει το κουρδικό στοιχείο οργάνωσε την Επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη. 


5. Εκλογή Τραμπ


Mε το σύνθημα Make America Great Again ο Τραμπ επικράτησε της Κλίντον στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου δημιουργώντας νέα έκπληξη στον πλανήτη και σε όσους είχαν επενδύσει στη νίκη της υποψήφιας των Δημοκρατικών. Ο Ντόναλντ Τζον Τραμπ είναι επιχειρηματίας, τηλεπαρουσιαστής, κτηματομεσίτης, ηθοποιός, συγγραφέας και 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ.. Είναι πρόεδρος του Οργανισμού Τραμπ και ιδρυτής της αλυσίδας ξενοδοχείων-καζίνο Trump Entertainment Resorts.Παρουσίασε επίσης το τηλεπαιχνίδι-ριάλιτι του NBC The Apprentice από το 2004 μέχρι το 2015.
Θεωρείται αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, αντισυμβατικός και απρόβλεπτος. Στην Ευρώπη η νίκη Τραμπ θορύβησε Βρυξέλλες και Βερολίνο καθώς η γηραιά ήπειρος φαίνεται πως αφήνει αδιάφορο το νέο πλανητάρχη, ο οποίος θα ρίξει το βάρος των επαφών του στην επανασύνδεση με την Ρωσία αλλά και στο εσωτερικό της Αμερικής. Παράλληλα, εμφανίζεται επιθετικός έναντι της Κίνας. Έχει μάλιστα απειλήσει το Πεκίνο με υψηλούς δασμούς στα κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ. Οι αναλυτές πιστεύουν πως η νίκη του οφείλεται στην οργή των πολιτών απέναντι στους εκφραστές της παγκοσμιοποίησης όπως ήταν η Χίλαρι Κλίντον.

Η ίδια αντίδραση  πιστεύουν ότι εμφανίστηκε και στο αποτέλεσμα του Ιταλικού δημοψηφίσματος. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε πως το 2017 είναι χρονιά εκλογών για την Ευρώπη. Ήδη στην Γαλλία βρίσκονται σε προεκλογική τροχιά, οι εκλογές θα γίνουν τον Απρίλιο. Εκλογές την άνοιξη αναμένουμε επίσης στην Ολλανδία και την Ιταλία ενώ τον ερχόμενο φθινόπωρο η Άνγκελα Μέρκελ αναμένει την γερμανική κρίση των πολιτών όπως αυτή θα εκφραστεί μέσα από την κάλπη. 
 
 
 
 
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...