Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2016

Βίντεο-ντοκουμέντο: Κρίση Ιμίων Νο 2 – Σκόπιμη η προσάραξη του τουρκικού πλοίου στη Κω


Ανήσυχο είναι το ΓΕΕΘΑ με το σημερινό περιστατικό στη Κω. Όπως αναφέραμε και πιο πριν το τουρκικό σκάφος μεταφέρει αντιπυραυλικό σύστημα που προορίζεται για το τουρκικό ΠΝ.
Η καχυποψία είναι έκδηλη για το ποια είναι η πραγματική αποστολή του πλοίου και ταυτόχρονα για ποιο λόγο προσάραξε στη Κω ενώ η πορεία του ήταν στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας.
Από τους χάρτες φαίνεται ότι το πλοίο κατευθύνθηκε εσκεμμένα κατευθείαν πάνω στη Κω! 

maritime1
maritime2

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες το πλοίο επιχείρησε να αποκολληθεί με ίδιες δυνάμεις χωρίς αποτέλεσμα, ενώ μετά τις 10 το πρωί ζητήθηκε η συνδρομή ρυμουλκού και έσπευσε από το λιμάνι της Κω το ρυμουλκό «Παναγία Φανερωμένη» (φωτό), όμως και οι νέες προσπάθειες αποκόλλησης  απέβησαν άκαρπες λόγω και του ισχυρού ανέμου.
Το πλοίο παραμένει στο ίδιο σημείο έχοντας υποστεί βλάβη στο πηδάλιο (και μικρή εισροή υδάτων η οποία και αντιμετωπίστηκε). Οι νέες προσπάθειες αποκόλλησης θα συνεχιστούν αύριο, αναμένοντας να κοπάσουν οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι.


 

 


 dsc_0124prosaraksi-tourkikou-kos
picture_000000003w22y015zxc0235q03c0c939r55
picture_000000016w22y015zxc0235q03c0c939r55-1-1


Το πλοίο παρουσιάζει εισοροή υδάτων γύρω στα 50 εκατοστά (μέχρι στιγμής) και έχει ζητηθεί η συνδρομή εθελοντών για την απάντλησή τους με αντλίες.
Το πλοίο ακινητοποιήθηκε σε απόσταση μόλις 40 μέτρων από την ακτή ενώ στο σημείο βρίσκονται Λιμενικό , η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και πολύς κόσμος.
Ο καπετάνιος ισχυρίζεται ότι το πλοίο μεταφέρει σκάλες και άλλα υλικά, ενώ συνεργάζεται με τις ελληνικές Αρχές. Αρχικά είχε ζητήσει να έρθει ρυμουλκό από την Τουρκία, όμως κάτι τέτοιο απαγορεύεται από τους διεθνείς κανονισμούς. Τέλος σημειώνεται ότι τα μέλη του πληρώματος του πλοίου παραμένουν στο εσωτερικό του και αν κριθεί απαραίτητο θα το εγκαταλείψουν με σχοινί.
 Δείτε το βίντεο του ANT1:
Τι είχε γίνει με το «Γιαβούζ» το 1996

Τουρκική φρεγάτα προσάραξε στην Κω
Εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και σε απόσταση 500 μέτρων από τις βορειοανατολικές ακτές της Κω, στα αβαθή της άκρας Αμμόγλωσσα, προσάραξε την Τρίτη το βράδυ στις 11.15 η τουρκική φρεγάτα «Γιαβούζ», που διέπλεε υπό συνθήκες αβλαβούς διέλευσης το στενό Κω – Τουρκίας μαζί με ένα τουρκικό αντιτορπιλικό. Τελικά χτες λίγο πριν το μεσημέρι στις 12, η φρεγάτα αποκολλήθηκε με τη βοήθεια μέσων του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και στη συνέχεια έπλευσε στον τουρκικό ναύσταθμο του Αξάζ, απέναντι από τη Ρόδο για επισκευές.
Η «αβλαβής διέλευση» είναι δικαίωμα που προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο, αρκεί βέβαια να τηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για πολεμικά πλοία, όπως ο ευθύς πλους και χωρίς αποκλίσεις, η μη ταυτόχρονη πραγματοποίηση ασκήσεων κλπ. Η διέλευση από το συγκεκριμένο δίαυλο εμπορικών και πολεμικών είναι καθημερινή, καθώς το στενό Κω – Τουρκίας στο σημείο εκείνο είναι περίπου 2,5 μίλια, αλλά τα πλοία περνάνε από την πλευρά της Κω γιατί εκεί υπάρχει μεγαλύτερο βάθος.
Μόλις έγινε γνωστό το συμβάν υπήρξε κινητοποίηση στο υπουργείο Αμυνας και στην περιοχή έπλευσαν σκάφη του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος και την επιχείρηση αποκόλλησης ανέλαβε το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Προηγήθηκε χτες το πρωί επικοινωνία του Ελληνα αρχηγού ΓΕΝ με τον Τούρκο ομόλογό του, προηγουμένως οι Τούρκοι είχαν ζητήσει να γίνει η αποκόλληση με δικά τους μέσα. Το ατύχημα θεωρείται πλήγμα για το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, ενώ ταυτόχρονα εκτιμάται ότι προσφέρεται για αξιοποίηση από την ελληνική πλευρά.

pentapostagma.gr
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...