Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016

Άλλο αναδιανομή του πλούτου κι άλλο της φτώχειας!

Στον αέρα η αδιέξοδη διαπραγμάτευση - Τη Δευτέρα επιστρέφουν τα κλιμάκια

«Βόμβα» στην αδιέξοδη διαπραγμάτευση έριξε χθες βράδυ ο πρωθυπουργός εξαγγέλλοντας 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους και απαλλαγή από την αύξηση ΦΠΑ στα νησιά του βορειονατολικού Αιγαίου.

Σύμφωνα με πηγές από την ΕΕ οι ανακοινώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού αιφνιδίασαν τις Βρυξέλλες και δυσκολεύουν πάρα πολύ τη διαπραγμάτευση των Ευρωπαίων με το ΔΝΤ για το ύψος του πλεονάσματος του 2018. Την ίδια ώρα φωνές στο εσωτερικό της χώρας μιλούν για «τρικ» αφού ο Αλέξης Τσίπρας με το ένα χέρι θα δώσει και με το άλλο θα τα πάρει πίσω μέσω της προσωπικής διαφοράς με το νέο έτος.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «ενόψει εορτών 617 εκατομμύρια ευρώ, σε περίπου 1,6 εκατομμύρια συνταξιούχους που λαμβάνουν συντάξεις κάτω από 850 εκατομμύρια ευρώ και ότι η διανομή του ποσού θα γίνει αντισυμμετρικά από τα κάτω προς τα πάνω. Όσο τα περιθώρια της οικονομίας θα διευρύνονται και όσο περισσότερο η χώρα θα ανακάμπτει, τόσο ευρύτερη και ουσιαστικότερη θα είναι η κοινωνική αναδιανομή για την στήριξη αυτών που έχουν πραγματική ανάγκη», τόνισε. Και προσέθεσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της προς τους εταίρους αλλά θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο την κοινωνική συνοχή της πατρίδας μας».
Οι εξαγγελίες και η στάση των πιστωτών

Η εξαγγελία του Πρωθυπουργού βασίστηκε στην πορεία των εσόδων στο 11μηνο, που ξεπέρασαν τους στόχους. Τα έσοδα του προϋπολογισμού το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε προχθες η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, υπερέβησαν τον στόχο που είχε τεθεί για το 11μηνο του έτους κατά 2,44 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 44,585 δισ. ευρώ. Μόνο τον Νοέμβριο τα έσοδα που εισπράχθηκαν ανήλθαν στα 4,5 δισ. ευρώ, εξέλιξη που αναμένεται να συνεχισθεί και κατά τον τελευταίο μήνα του έτους.

Με βάση λοιπόν τα ανωτέρω αλλά και τις εκτιμήσεις υπηρεσιακών παραγόντων το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 θα ανέλθει όχι στο 1,1% του ΑΕΠ όπως έχει εκτιμηθεί αλλά περίπου στο 2% του ΑΕΠ και σε αυτή την υπεραπόδοση βασίστηκαν οι εξαγγελίες.
Το 2016 φαίνεται ότι εξελίχθηκε σε μια «καλή χρονιά» για το οικονομικό επιτελείο, το οποίο είχε υποσχεθεί κοινωνικό μέρισμα από το πλεόνασμα μια υπόσχεση όμως που «έπρεπε» να εγκριθεί από τους πιστωτές της χώρας, κάτι που σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν έγινε.

Μάλιστα οι εξαγγελίες αυτές έρχονται τη στιγμή που υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες εφαρμογής όσον αφορά την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup κι ενώ η δεύτερη αξιολόγηση δεν έχει κλείσει. Στο πλαίσιο αυτό το κλίμα στο οποίο θα ξεκινήσει και πάλι η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση από τη Δευτέρα , οπότε και αναμένονται τα τεχνικά κλιμάκια, θα είναι εκρηκτικό...
ΔΝΤ: Πρόσθετα μέτρα λιτότητας πιθανώς ανεπαρκή τα βραχυρπόθεσμα

Το αδιέξοδο στη συμφωνία για τη β’ αξιολόγηση έχει επέλθει από τη διαφωνία δανειστών και ΔΝΤ για το ύψος των πλεονασμάτων μετά το 2018, τα οποία οι δανειστές επιμένουν να ανέρχονται στο 3,5% του ΑΕΠ για δέκα χρόνια, κάτι που για να δεχτεί το ΔΝΤ απαιτεί πρόσθετα μέτρα, τα οποία όμως η ελληνική πλευρά διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να δεχτεί....

Κι ενώ η ελληνική πλευρά δεν δέχεται να λάβει νέα μέτρα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις δήλωσε χθες –για άλλη μια φορά- ότι «πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό 3,5% του ΑΕΠ θα επιφέρει πρόσθετα μέτρα λιτότητας για τον ελληνικό λαό, κάτι που δεν επιθυμούμε».

Σχετικά με τη συμφωνία στο Eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος επανέλαβε ότι «το ΔNT καλωσορίζει τα μέτρα, είναι ένα βήμα προς τα μπροστά, αλλά πιθανώς να μην είναι επαρκή για την ανάκτηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δανειστών και τις ελληνικής κυβέρνησης για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης συνεχίζονται καθημερινώς μέσω τηλεδιασκέψεων. Στο πλαίσιο αυτό, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αναπροσαρμοστεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα, λέγοντας «ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις προκειμένου να αποφασιστούν όλα αυτά που απαιτούνται, προκειμένου το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα», επαναλαμβάνοντας ότι το Ταμείο χρειάζεται αξιόπιστες προβλέψεις.
Ερωτηθείς για τις διαφωνίες που υπάρχουν με το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών, ο Τζέρι Ράις τις χαρακτήρισε φυσιολογικές και όπως είπε κρίνοντας από άλλα προγράμματα χρηματοδότησης στα οποία συμμετέχει το Ταμείο μαζί με άλλους οργανισμούς, «εν τέλει καταλήγουμε σε συμφωνία».
Ακόμη, επανέλαβε ότι η δέσμευση του ΔΝΤ στις συζητήσεις είναι πλήρης και πως επιθυμεί μία συμφωνία «το συντομότερο δυνατό».
ΔΝΤ: Το τρέχον πρόγραμμα οδηγεί σε πλεόνασμα 1,5%

Ο Τζ.Ράις επανέλαβε ότι το τρέχον πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με τον ESM και τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτό, οδηγούν σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ.

«Τον στόχο αυτό στηρίζει και το ΔΝΤ» ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση και η ΕΕ καταλήξουν σε ένα υψηλότερο και πιο φιλόδοξο στόχο για μετά το 2018, τότε το ΔΝΤ θα απαιτήσει πρόσθετα μέτρα και αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί η επίτευξη των πλέον φιλόδοξων στόχων.

Ειδικότερα, σε ερώτηση σχετικά με τα πλεονάσματα ανέφερε «έχουμε καταστήσει σαφές και δημοσίως ότι η προτίμησή μας είναι το 1,5% (...) και πως θέλουμε να δούμε μία ελάφρυνση χρέους. Δεν θα πρέπει να υπάρχει αμφιβολία για τη θέση του ΔΝΤ». Σύμφωνα με τον ίδιο ο στόχος αυτός για το πρωτογενές πλεόνασμα, είναι ρεαλιστικός και περιλαμβάνει λιγότερη λιτότητα για τον ελληνικό λαό.

«Το ΔΝΤ δεν ζητά επιπλέον λιτότητα», είπε χαρακτηριστικά. «Στηρίζουμε ένα πρόγραμμα με στόχο 1,5% πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτός είναι ο επιθυμητός στόχος μας», ωστόσο «αν οι Ευρωπαίοι και η Ελλάδα αποφασίσουν να προχωρήσουν με ένα υψηλότερο πλεόνασμα μπορούμε να το στηρίξουμε, εφόσον υποστηριχθεί από διαρθρωτικά μέτρα. Ως ΔΝΤ πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι υπάρχουν τα μέτρα για το 3,5%», σημείωσε.

Το γεγονός ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα δεν έχει ακόμη κλείσει τουλάχιστον για το ΔΝΤ, προκύπτει και από την Έκθεση Βιωσιμότητας του Δημοσίου Χρέους, την οποία θα συντάξει το ΔΝΤ. Ο Τζέρι Ράις απέφυγε να προσδιορίσει τον ακριβή χρόνο που αυτή θα δοθεί στη δημοσιότητα, καθώς όπως ανέφερε η Έκθεση θα συνταχθεί με τις παραδοχές για την ανάπτυξη και τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα επιδώσει στο ΔΝΤ η ελληνική κυβέρνηση.

 

ΠΗΓΗ
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...