Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2016

Καταναλωτισμός και εξαθλίωση


Η εποχή στην οποία ζούμε χαρακτηρίζεται από αυξημένα ποσοστά φτώχειας, καθώς η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει χιλιάδες συνανθρώπους μας στην οικονομική καταστροφή.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι, χτυπημένοι από τα μέτρα λιτότητας και τα οικονομικά τελεσίγραφα των δανειστών αδυνατούν να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες των ίδιων αλλά και των οικογενειών τους. Η ανεργία, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, έχει φθάσει σε σημείο πρωτόγνωρο καθώς ένας στους τρεις Έλληνες δεν έχει πρόσβαση στην αμοιβόμενη εργασία.

Η κατάσταση αυτή, σε έναν φανταστικό κόσμο, θα έπρεπε να είχε αφυπνίσει τους υπόλοιπους ανθρώπους ότι ενδέχεται σε λίγο καιρό να βρίσκονται και οι ίδιοι στην ίδια ή σε χειρότερη κατάσταση. Ωστόσο, όπως παρατηρούμε στην κοινωνία μας, ιδιαίτερα την εποχή των Χριστουγέννων, ο κόσμος τείνει να είναι πιο σπάταλος και να δίνει χρήματα με μεγαλύτερη ευκολία ακόμα και για αγαθά που δεν αποτελούν άμεση ανάγκη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να ενισχύεται ο καταναλωτισμός. Τα προϊόντα των καταστημάτων εξαφανίζονται, λόγω της αυξημένης ζήτησης, δείχνοντας προς το εξωτερικό την εικόνα μιας χώρας-καταναλωτή.

Η ενίσχυση του καταναλωτισμού, μαρτυρεί πως η συγκεκριμένη κοινωνία έχει αρκετά μεγάλο εισόδημα καθώς τα αγαθά των καταστημάτων ''εξαφανίζονται'' μέσα σε λίγες εβδομάδες, ιδίως την εποχή των μεγάλων εορτών. Όμως, αυτό δε σημαίνει πως η συγκεκριμένη διαπίστωση ισχύει. Οι δανειστές, βλέποντας αυτές τις πρακτικές, ενισχύουν το επιχείρημά τους ότι πρέπει να περικοπούν περισσότερο μισθοί και συντάξεις καθώς οι πολίτες δείχνουν να έχουν χρήματα για κατανάλωση.

Έτσι,οδηγούμαστε σε περαιτέρω μείωση των μισθών και των συντάξεων,αύξηση της ανεργίας και δημιουργία ενός οικονομικού φαύλου κύκλου. Όλο και περισσότεροι συνάνθρωποι μας θα οδηγηθούν στην φτώχεια και στην εξαθλίωση. Αυτή η κατάσταση όμως, θα έχει προκληθεί από τους ίδιους μας τους εαυτούς καθώς βάζουμε βούτυρο στο ψωμί των δανειστών-δυναστών που επιθυμούν την πλήρη καταστροφή της Ελλάδας.

Γι'αυτό,λοιπόν,πρέπει να πράττουμε με λογική και σύνεση και να μην γινόμαστε θύματα του καταναλωτισμού και της παγκοσμιοποίησης. Οι άνθρωποι οφείλουν να ικανοποιούν όλες τις ανάγκες τους, που είναι απαραίτητες για την διαβίωση και την ψυχαγωγία τους, αλλά με βάση το μέτρο. Η ασυδοσία οδηγεί στη σπατάλη και η σπατάλη στη χρεοκοπία και την εξαθλίωση. Μια υγιής οικονομία χαρακτηρίζεται από χαρούμενους πολίτες. Οι χαρούμενοι πολίτες είναι αποτέλεσμα υγιούς κατανάλωσης και η υγιής κατανάλωση προκύπτει από την ωριμότητα ιδίως στην κατανομή των οικονομικών πόρων.
Την επόμενη φορά που θα γίνετε μάρτυρες καταστάσεων όπως η λεγόμενη ''Black Friday''και θα θελήσετε να εκμεταλλευτείτε τις δήθεν προσφορές, σκεφτείτε όσους συνανθρώπους μας δεν έχουν χρήματα για να αγοράσουν μια μερίδα φαγητό ή καινούργια ρούχα.
Γιώργος Κωστόπουλος
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...