Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016

Υπόγειοι κάδοι στο ιστορικό κέντρο από την καινούργια χρονιά


Της Βαρβάρας Ζούκα

Στις αρχές της καινούργιας χρονιάς αναμένεται να αρχίσει η υλοποίηση του σχεδιασμού του δήμου Θεσσαλονίκης για την υπογειοποίηση των κάδων απορριμμάτων στην περιοχή του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της πόλης.

Οι πρώτες συστοιχίες υπόγειων κάδων σχεδιάζεται να τοποθετηθούν στον αναπλασμένο πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας και στην ανακαινισμένη περιοχή της πλατείας Χρηματιστηρίου. Εξάλλου η διεύθυνση Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων του δήμου Θεσσαλονίκης προχώρησε στον καθορισμό 40 σημείων στο κέντρο της πόλης, όπου θα τοποθετηθούν οι καινούργιοι υπόγειοι κάδοι.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάση Παππά μέσα στο επόμενο διάστημα η οικονομική επιτροπή του δήμου Θεσσαλονίκης θα προχωρήσει στην κατακύρωση του διαγωνισμού που προκηρύχθηκε για την προμήθεια των πρώτων 80 συστημάτων υπόγειων κάδων. Ο σχετικός διαγωνισμός, που είχε προκηρυχθεί από πλευράς δήμου Θεσσαλονίκης, ήταν συνολικού ύψους 984.000 ευρώ. Την Τρίτη άλλωστε η επιτροπή ποιότητας ζωής θα κληθεί να δώσει την έγκρισή της για τα 40 σημεία που έχουν υποδειχθεί ως καταλληλότερα για την τοποθέτηση των πρώτων υπόγειων κάδων.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες της διεύθυνσης Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων η πιλοτική εφαρμογή του νέου συστήματος αποκομιδής με τους υπόγειους κάδους αποφασίστηκε να ξεκινήσει από την περιοχή του ιστορικού και εμπορικού κέντρου για λόγους τουριστικής ανάδειξής της και περιβαλλοντικής αναβάθμισης, όπως και λόγω της ανάγκης να αποσυμφορηθούν τα πολυσύχναστα πεζοδρόμια. Με το καινούργιο σύστημα εκτιμάται ότι θα επιτευχθούν ταχύτερη αποκομιδή και εξοικονόμηση πόρων.

Που θα τοποθετηθούν οι υπόγειοι κάδοι

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Θεσσαλονίκης εννέα συστοιχίες υπόγειων κάδων θα τοποθετηθούν στην πλατεία Ελευθερίας, εκ των οποίων τέσσερις στην Ίωνος Δραγούμη και πέντε στη Βενιζέλου.

Είκοσι πέντε ανάλογα συστήματα θα εγκατασταθούν στη ζώνη της Αριστοτέλους, τέσσερα στην πλατεία Άθωνος, επτά στην οδό Ερμού και οκτώ στην Κομνηνών. Στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Χρηματιστηρίου έχει προγραμματιστεί να τοποθετηθούν δώδεκα συστοιχίες, εκ των οποίων τέσσερις στη Βαλαωρίτου και από δύο στη Συγγρού, στη Δωδεκανήσου, στη Λέοντος Σοφού και στην Ολυμπίου Διαμαντή.
Ακόμη είκοσι συστοιχίες υπόγειων κάδων προβλέπεται να τοποθετηθούν στην περιοχή των Λαδάδικων, εκ των οποίων έξι στη Σαλαμίνος, δύο στην Κατούνη, πέντε στην Πολυτεχνείου και επτά στην Τσιμισκή. Στην Καρόλου Ντηλ θα τοποθετηθούν πέντε συστήματα υπόγειων κάδων και στην Αλεξάνδρου Σβώλου τέσσερα, ενώ στην Τσιμισκή, στην Κούσκουρα και στην Ίωνος Δραγούμη από δύο.

Όπως προβλέπεται από τη μελέτη του έργου, τα υπόγεια συστήματα προσωρινής αποθήκευσης απορριμμάτων, όπου αυτό είναι εφικτό, θα εγκατασταθούν σε συστοιχίες των τριών κάδων, εκ των οποίων ο πρώτος για την απόρριψη σύμμεικτων απορριμμάτων, ο δεύτερος για την απόρριψη υλικών συσκευασιών και ο τρίτος για την απόρριψη χαρτιού. «Θα υπάρχει παράλληλα η πρόβλεψη χώρου, ώστε στο μέλλον να μπορούν να εγκατασταθούν και επιπλέον συστήματα κάδων για τη συλλογή και άλλων υλικών, όπως γυαλί, οργανικά κ.λπ.», επισημαίνεται στη σχετική μελέτη.


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία» το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016


thesspress.gr 
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...