Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2016

Χαρμολύπη για εκατομμύρια απόμαχους της ζωής - Ουρές για το κουτσουρεμένο ΕΚΑΣ και το «επίδομα Τσίπρα»


Από το απόγευμα της Τετάρτης ξεκίνησε η πίστωση των χρημάτων - Οι 240.000 δικαιούχοι του ΕΚΑΣ χάνουν έως και 1.380 ευρώ ετησίως και τους παρηγορούν με τη «13η σύνταξη»
Τραγελαφικές σκηνές διαδραματίζονται μπροστά από τα ΑΤΜ από το απόγευμα της Τετάρτης που άρχισαν να πιστώνεται στους λογαριασμούς των συνταξιούχων το ψαλιδισμένο ΕΚΑΣ, το εφάπαξ βοήθημα καθώς και οι συντάξεις του Ιανουαρίου για το ΙΚΑ και το Δημόσιο.

Το πρωί της Πέμπτης ανάλογες σκηνές καταγράφηκαν και έξω απο αρκετές τράπεζες με συνταξιούχους να στέκονται στην ουρά από τα ξημερώματα προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι θα είναι από τους πρώτους που θα φτάσουν στο ταμείο.Οι χαμηλοσυνταξιούχοι κόντευαν να πάθουν αποπληξία όταν διαπίστωσαν ότι κόπηκε στη μέση το επίδομά τους. Ωστόσο οι περισσότεροι «παρηγορήθηκαν» με το εφάπαξ βοήθημα, καθώς τη μερίδα του λέοντος της έκτακτης ενίσχυσης θα πάρουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι που έχασαν ολοσχερώς το ΕΚΑΣ ή πήραν το μισό. Έχασαν δηλαδή 115 ευρώ και πήραν τουλάχιστον 300.
Μόνο που το βοήθημα δόθηκε μόνο μια φορά ενώ η απώλεια για τους χαμένους του επιδόματος φτάνει έως 1.380 ευρώ ετησίως.

Τα νέα ποσά του επιδόματος είναι: α) 28,75 από 57,50 ευρώ β) 57,50 από 115 ευρώ γ) 86,25 από 172,50 ευρώ και δ) 115 ευρώ από 230 ευρώ μηνιαίως.

Το εφάπαξ βοήθημα κυμαίνεται από 300 έως 700 ευρώ. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας το τελικό κονδύλι είναι υψηλότερο από 617 εκατ. και ανέρχεται σε 729 εκατ. καθώς διαπιστώθηκε ότι οι δικαιούχοι ήταν περισσότεροι ενώ συμπεριλήφθησαν και όσοι θα καταστούν συνταξιούχοι (θα εισπράξουν την πρώτη σύνταξη) τον Ιανουάριο.

Με λίγες ημέρες καθυστέρηση θα λάβουν το βοήθημα χιλιάδες δικαιούχοι, κυρίως συνταξιούχοι του ΟΓΑ που λαμβάνουν τις συντάξεις με το ταχυδρομείο (σήμερα ο αριθμός των συνταξιούχων που περιμένουν παραδοσιακά κάθε μήνα τον ταχυδρόμο ανέρχεται σε 400.000).Τρίκαλα: Στην ουρά όλο το βράδυ μέσα στο τσουχτερό κρύο


Από το βράδυ της Τετάρτης έως και τα ξημερώματα της Πέμπτης, λίγες μόνο ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, οι συνταξιούχοι στα Τρίκαλα περίμεναν μπροστά από τα ATM για να εισπράξουν τη σύνταξη και το εφάπαξ επίδομα.

Όπως αναφέρει το Trikalavoice.gr, παρά το τσουχτερό κρύο πολλοί ήταν εκείνοι που έμειναν στην ουρά όλο το βράδυ για να πάρουν τα χρήματά τους και να περάσουν τις γιορτές.Ίδια εικόνα και στη Θεσσαλονίκη


Από τις 6 το πρωί έχουν σχηματιστεί και στις τράπεζες της Θεσσαλονίκης οι πρώτες ουρές από δεκάδες συνταξιούχους προκειμένου να λάβουν σύνταξη, ΕΚΑΣ και έκτακτο βοήθημα, όσοι το δικαιούνται.

Δικαιούχοι είναι οι συνταξιούχοι όλων των ασφαλιστικών ταμείων και του δημοσίου, των οποίων το άθροισμα της κύριας και επικουρικής σύνταξης του Δεκεμβρίου 2016, μετά την παρακράτηση εισφοράς υγιεινομικής περίθαλψης, δεν ξεπερνά τα 850 ευρώ.protothema.gr
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...