Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016

«Μαγικές» εικόνες από τον Βόρειο Πόλο και το εντυπωσιακό εξάγωνο του Κρόνου έστειλε το «Κασίνι»


Το διαστημικό σκάφος «Κασίνι» (Cassini) της NASA έστειλε τις πρώτες φωτογραφίες από την ατμόσφαιρα του Κρόνου μετά την έναρξη της τελευταίας φάσης της αποστολής του. Οι νέες εικόνες δείχνουν σκηνές από το βόρειο ημισφαίριο του Κρόνου, συμπεριλαμβανομένου και του εντυπωσιακού εξαγώνου.


Το ρομποτικό διαστημικό σκάφος «Κασίνι» ξεκίνησε στις 30 Νοεμβρίου μια σειρά από διαδοχικές προσεγγίσεις σχεδόν ξυστά στους εξωτερικούς δακτυλίους του Κρόνου. Σε κάθε μία από αυτές τις τροχιές – 20 στο σύνολο – το διαστημικό σκάφος θα περνά ψηλά πάνω από το βόρειο ημισφαίριο του «Άρχοντα των δακτυλιδιών».

Στις 2 και 3 Δεκεμβρίου, το σκάφος κατέγραψε εντυπωσιακές εικόνες από τον Βόρειο πόλο του αέριου γίγαντα μόλις δύο ημέρες πριν από την πρώτη προσέγγιση στον πλανήτη. Στα νεότερα περάσματα που θα κάνει το σκάφος οι επιστήμονες της NASA ευελπιστούν ότι θα έχουν εικόνες από πλησιέστερη προσέγγιση στους δακτυλίους, που θα συμπεριλαμβάνει ορισμένες από τις πιο κοντινές από ποτέ εικόνες των εξωτερικών δακτυλίων και των μικρών φεγγαριών που περιστρέφονται εκεί.

pia21052-1045

«Αυτή είναι η αρχή του τέλους της ιστορικής εξερεύνησης του Κρόνου. Αυτές οι εικόνες – και οι επερχόμενες- θα μας υπενθυμίζουν ότι ζήσαμε μια υπέροχη και τολμηρή περιπέτεια γύρω από τον πιο μεγαλειώδη πλανήτη του ηλιακού συστήματος», δήλωσε η Carolyn Porco, επικεφαλής της ομάδας απεικόνισης του «Κασίνι» στο Διαστημικό Επιστημονικό Ινστιτούτο, Boulder, του Κολοράντο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της NASA.

pia21053


Το επόμενο πέρασμα στα εξωτερικά άκρα των δακτυλίων έχει προγραμματιστεί για τις 11 Δεκεμβρίου. Οι «βουτιές» του σκάφους θα συνεχιστούν μέχρι τις 22 Απριλίου, όπου το σκάφος θα αλλάξει και πάλι πορεία. Τότε θα ξεκινήσει το «Μεγάλο Τέλος» του, όπου περνώντας πάνω από τους δακτυλίους θα περάσει ανάμεσα στον Κρόνο και τον εσωτερικό δακτύλιο του στις 26 Απριλίου.
Στις 15 Σεπτεμβρίου, προγραμματίζεται να είναι η τελική βουτιά στην ατμόσφαιρα του Κρόνου. Κατά τη διάρκεια της, το «Κασίνι» θα μεταδώσει δεδομένα σχετικά με τη σύνθεση της ατμόσφαιρας του γιγάντιου πλανήτη μέχρι να χαθεί τελείως το σήμα του.Ηλίας Σιατούνης


ΠΗΓΗ
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...