Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2016

Ιδού ποιοι μας κουνούν το δάχτυλο: Οι Γερμανοί γνώριζαν τον Τυνήσιο σεσημασμένο τρομοκράτη αλλά «κοιμήθηκαν» – Όταν ξύπνησαν από την επίθεση στο Βερολίνο συνέλαβαν λάθος άνθρωπο…


Αφού πρώτα οι Γερμανοί συνέλαβαν λάθος άνθρωπο για την τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο, τώρα αποκαλύπτονται λεπτομέρειες που δείχνουν την ερασιτεχνική δράση της αντιτρομοκρατικής και των αστυνομικών δυνάμεων της Γερμανίας στον εντοπισμό και την παρακολούθηση του με βεβαρυμένο ποινικό μητρώο Τυνήσιου Ανίς Άμρι, ο οποίος φέρεται να είναι ο δράστης του μακελειού με τη νταλίκα.

Οι Γερμανοί είναι που μας κουνούν το δάκτυλο για θέματα ασφαλείας και κάθε φορά που γίνεται κάτι στην Ελλάδα σπεύδουν να μας «σταυρώσουν». Οι ίδιοι είναι που όταν συνελήφθη ο Πακιστανός πρόσφυγας, που νόμιζαν αρχικά ως δράστη, έσπευσαν να επικρίνουν την Ελλάδα γιατί μέσω αυτής πέρασε στη χώρα τους.

Αποδεικνύεται λοιπόν πώς η Γερμανία είναι «ξέφραγο αμπέλι», υπάρχουν πολλά κενά ασφαλείας και οι αστυνομικές τους δυνάμεις είναι κατώτερες των περιστάσεων. Συνέλαβαν λάθος άνθρωπο και έδωσαν χρόνο στον πραγματικό δράστη να διαφύγει.

Δεν μπαίνουμε στη διαδικασία για το πώς έγινε το τρομοκρατικό χτύπημα εν μέσω εορτών των Χριστουγέννων, που υποτίθεται ότι υπάρχουν ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας. Ούτε βέβαια θα αναλύσουμε το περιστατικό όπου ο τρομοκράτης χρησιμοποίησε νταλίκα το μακελειό, όπως έγινε και στη Νίκαια της Γαλλίας, οπότε οι αρχές θα έπρεπε να έχουν αυξημένα αντανακλαστικά.

Δεν μπαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία γιατί όλοι γνωρίζουν πώς όταν κάποιος, είτε οργανωμένα είτε ως «μοναχικός λύκος» αποφασίσει να κάνει τρομοκρατική επίθεση είναι πολύ δύσκολο να τον σταματήσουν οι αρχές ασφαλείας της κάθε χώρας.

Στην περίπτωση όμως του 24χρονου Τυνήσιου Ανίς Άμρι αποδεικνύεται πως αυτός ήταν σεσημασμένος, με βαρύ ποινικό μητρώο, είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης τεσσάρων χρόνων στην Ιταλία απ” όπου εκδιώχθηκε αντί να απελαθεί στην Τυνησία και οι Γερμανοί από την ώρα που μπήκε στα σύνορα τους τον είχαν στην λίστα με τους υπόπτους για τρομοκρατική επίθεση και τον παρακολουθούσαν.

Και τι έγινε μετά; Που πήγε; Πως έχασε τα ίχνη του η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Γερμανίας; Όπως τα έχασαν οι Γαλλικές και Βελγικές και πολλές άλλες σε παρόμοιες περιπτώσεις. Όπως θα τα έχαναν και οι Ελληνικές. Η Ελλάδα είναι όμως αυτή δέχεται τις επιθέσεις για ελλιπή μέτρα ασφαλείας και αστυνόμευσης.

Ας κοιτάξουν επί τέλους τα του οίκου τους και αν θέλουν οι Γερμανοί να μην περνάνε οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από την Ελλάδα ας φροντίσουν να πείσουν τους φίλους τους τους Τούρκους να τους κρατήσουν στα εδάφη τους και να μην τους στέλνουν καραβιές στα ελληνικά νησιά.

Μετά από το χτύπημα και αφού επικηρύχτηκε ο Ανίς Άμρι, οι αρχές της Τυνησίας διενήργησαν έρευνες στον φάκελό του καθώς και στο μητρώο της δεκαμελούς οικογένειάς του. Αποκαλύφθηκε ότι ήδη από το 2010 ο Άμρι είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση από δικαστήριο της πόλης Καϊρουάν επειδή είχε κλέψει ένα φορτηγό. Από τότε, δηλαδή 6 χρόνια πριν από την επίθεση στο Βερολίνο, ο Άμρι θεωρούνταν βίαιος και επικίνδυνος.

Το 2011, όταν ξέσπασαν οι εκτεταμένες ταραχές στην Τυνησία μετά από την πτώση του δικτάτορα Μπεν Άλι, ο Άμρι εγκατέλειψε τη χώρα μαζί με περίπου 40.000 συμπατριώτες του και αναζήτησε καταφύγιο στην Ευρώπη. Έφτασε στην Ιταλία, όπου διέμεινε για λίγο καιρό σε κέντρο υποδοχής ανήλικων προσφύγων στη νήσο Λαμπεντούζα. Σύντομα όμως συνελήφθη από την ιταλική αστυνομία στο Μπελπάσο, κοντά στην Κατάνια της Σικελίας.

Κατηγορούμενος για βιαιοπραγίες, πρόκληση υλικών ζημιών, εμπρησμούς, κλοπές και σωματικές βλάβες, ο Άμρι καταδικάστηκε σε τετραετή φυλάκιση. Ως εγκάθειρκτος συνέχισε να εκδηλώνει βίαιη συμπεριφορά, ενώ εικάζεται ότι μέσα στη φυλακή ήρθε σε επαφή με ακραία ισλαμιστικά στοιχεία και άρχισε να προετοιμάζεται πνευματικά για να αναλάβει ενεργό δράση σαν τζιχαντιστής τρομοκράτης αφού εξέτιε την ποινή του.

Οι ιταλικές αρχές ήθελαν να απαλλαγούν το ταχύτερο δυνατόν από κάποιον σαν τον Άμρι και τότε όμως η επιστροφή του στην Τυνησία ήταν πρακτικά ανέφικτη. Οι Τυνήσιοι δεν τον δέχονταν, επικαλούμενοι έλλειψη επαρκών στοιχείων, οπότε οι ιταλικές αρχές απλώς τον εξεδίωξαν από τη χώρα, μέσω του Κέντρου Απελάσεων στο Τράπανι. Και εννοείται ότι εκ των υστέρων, κατόπιν της τραγωδίας στο Βερολίνο, οι Ιταλοί ήταν απρόθυμοι να επιβεβαιώσουν ότι έτσι έγιναν τα πράγματα, αν και τελικά αναγκάστηκαν να το παραδεχτούν μόλις την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου.

Ο Ανίς Άμρι έφτασε στη Γερμανία προς το τέλος του 2015, αιτούμενος ασύλου. Διατηρούσε μια κάπως τακτική επικοινωνία με την οικογένειά του, τηλεφωνώντας 3-4 φορές το μήνα. Μέσω facebook μιλούσε με τα αδέλφια του και «έμοιαζε χαρούμενος» όπως είπαν στα ΜΜΕ που προσέγγισαν την οικογένεια μετά από το μακελειό στο Βερολίνο. Παρ” όλα αυτά, το τελευταίο διάστημα ο Άμρι είχε εξαφανιστεί, διακόπτοντας κάθε επαφή με τους οικείους του στην Τυνησία.

Παρ” όλο που ο Ανίς Άμρι καταζητείται επ” αμοιβή και με διεθνές ένταλμα σύλληψης, κάτι που δεν συνηθίζεται λόγω των εμποδίων που θέτει η προστασία προσωπικών δεδομένων, οι γερμανικές αρχές επισημαίνουν ότι ενδέχεται τελικά να μην είναι αυτός ο δράστης του φονικού χτυπήματος. Επί του παρόντος είναι απλώς ο κύριος ύποπτος, βάσει της άδειας παραμονής του. Το σχετικό έγγραφο βρέθηκε κατά την έρευνα στην καμπίνα του μοιραίου φορτηγού.

Επιπλέον ένταση στη συζήτηση για την υποτιθέμενη χαλαρότητα της πολιτικής Μέρκελ έναντι των προσφύγων προσθέτει η αποκάλυψη ότι ο Ανίς Άμρι απασχολούσε την αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Γερμανίας επί μήνες πριν από την επίθεση της Δευτέρας. Τον περασμένο Μάρτιο υπήρχε πληροφορία ότι ο Άμρι μάλλον ετοίμαζε τρομοκρατικό χτύπημα, ξεκινώντας από μια ένοπλη ληστεία ώστε να εξοικονομήσει χρήματα προκειμένου να αγοράσει αυτόματα πυροβόλα. Η αίτησή του για άσυλο απορρίφθηκε από το γερμανικό κράτος τον Ιούνιο, και πάλι όμως η απέλασή του ήταν αδύνατη, καθώς η Τυνησία δεν τον αναγνώριζε ως πολίτη της. Ο Άμρι δεν είχε κανονικό διαβατήριο και αντ” αυτού του χορηγήθηκε άδεια προσωρινής διαμονής στη Γερμανία.

Και ενώ γίνονταν χρονοβόρες συνεννοήσεις ανάμεσα στους Γερμανούς και Τυνήσιους αρμοδίους, η αντιτρομοκρατική παρακολουθούσε στενά τις κινήσεις του Άμρι, ιδιαίτερα αφού έγινε γνωστό ότι είχε επαφές με τον Αμπού Βαλάα, έναν φονταμενταλιστή κήρυκα του Ισλάμ. Οι γερμανικές αρχές είχαν θέσει τον Βαλάα υπό περιορισμό τον Νοέμβριο, καθώς φαινόταν ότι στρατολογούσε μαχητές για το ISIS. Παρόλ” αυτά, σε ό,τι αφορούσε στον Άμρι οι Γερμανοί δεν είχαν βρει τίποτε άλλο εκτός από τη δράση του ως εμπόρου μικρο-ποσοτήτων ναρκωτικών στη γειτονιά του Κρόιτσμπεργκ, στο Βερολίνο.

Τον Νοέμβριο η περίπτωση Ανίς Άμρι συζητήθηκε σε μια ευρεία σύσκεψη των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών σε τοπικό αλλά και ομοσπονδιακό επίπεδο. Μολονότι υπήρχαν υποψίες για δεσμούς του Τυνήσιου με τζιχαντιστικούς κύκλους, εφόσον δεν είχε προκύψει κάποιο άμεσα ενοχοποιητικό δεδομένο, αποφασίστηκε η παύση της συνεχούς παρακολούθησής του. Τον Δεκέμβριο ο Άνις Άμρι εξαφανίστηκε τελείως από το «ραντάρ» των γερμανικών αρχών.
pentapostagma
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...