Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2016

Wikileaks: " Οι Τούρκοι είναι έτοιμοι να συγχωρήσουν τα εγκλήματα των Ελλήνων"


Wikileaks: Berat’s box. Ηλεκτρονικά μηνύματα που εμφανίστηκαν την 1/12 με περιεχόμενο για Τούρκια και τις πολιτικές της για διάφορα θέματα.

Πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το τηλεγράφημα του υπουργού ενέργειας Μπεράτ, όπως παρουσιάστηκε από το wikileaks όπου παρουσιάζονται οι σχέσεις της Ελλάδος με την Τουρκία.

Υπάρχουν σαφείς αναφορές για την εχθρικότητα που βλέπει η Τουρκία την Ελλάδα ως «επαναστάτρια χώρα», τους Έλληνες «ως χωριάτες που καλοπέρασαν» και φυσικά ορίζει την χώρα μας ως σύμμαχο του ΡΚΚ. Υπάρχει επίσης αναφορά για την «διπλωματία-συρτάκι» (βήματα μπρός πίσω σαν τον χορό. ) , κοπλιμέντα για την πρώην υπουργό «Όλγα Μπακογιάννη» (σ.σ. μάλλον εννοούν την Κεφαλογιάννη καθώς οι ημερομηνίες και οι αναφορές του δείχνουν προς την πρώην υπουργό Τουρισμού), και άλλα.

Τα κύρια σημεία αναφοράς φυσικά είναι τα Ίμια, η Κύπρος, το «άνοιγμα γεφυρώματος» στο Αιγαίο, ο ρόλος του ΓΑΠ που ώθησε συμφέροντα πιο πολύ για την ΤουρκοΚυπριακή πλευρά κτλ.

Έχει σημασία όμως να μείνουμε σε μερικές φράσεις που τις βάζουμε στα Αγγλικά μεταφρασμένες.

«the Turks are prepared to forgive their neighbors and forget their crimes» » The US does not recognize the TRNC, but the economic isolation of the TRNC must be abolished. The urgent Greek side is not willing to see the Turkish side.»

» To conclude, South Cyprus and Greece’s political blackmail will no longer function. Turkey has more urgent issues to deal with.»

» The Greek government must understand something; Turkey’s problem is that the EU modernization project can not continue. The debate in Turkey focuses on this. There is a question with the question: what camp will win, EU opposition, EU will be wrong? The AKP government still supports the EU project because its mandates require the EU’s political values.»

Όλα τα παραπάνω δείχνουν την διπλωματία εχθρικότητας που παρουσιάζει η Τουρκική πλευρά που από τον καιρό της προηγούμενης κυβέρνησης είχε χαράξει ειδική πολιτική για να αντιμετωπίσει την «παραπαίουσα οικονομικά και πολιτικά Ελλάδα» όπως χαρακτηριστικά περιγράφεται στο μήνυμα του υπουργού της Τουρκίας. Το τηλεγράφημα θα έλεγα πώς είναι η απάντηση προς όλους εκείνους που θεωρούν ότι υπάρχει χώρος συνεργασίας με την γειτονική χώρα, ειδικά πάνω σε θέματα εθνικής σημασίας για εμάς, όπως είναι η ενέργεια αλλά και η διατήρηση μιας εύθραυστης συμφωνίας για το μεταναστευτικό που ευνοεί μόνο την απέναντι πλευρά.

Είναι σημαντικό εδώ να τονιστεί λοιπόν πώς η Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως «αποστάτης», ως χώρα με μικρή ισχύ που στέκεται εμπόδιο και δεν είναι ο αυτοσκοπός της στρατηγικής της Τουρκίας. ( στο Geopolitics το έχω αναφέρει πολλές φορές.)

Αναρωτιέμαι αν το ΥΠΕΞ μας έχει κάποια υπηρεσία πληροφοριών που αναλύει τέτοια μηνύματα (το σύνολο των ηλεκτρονικών μηνυμάτων του Berat ανέβηκε στις 1/12 από το wikileaks). Το συγκεκριμένο πάντως αναρτήθηκε στις 4/12 και είναι γραμμένο στα Τουρκικά και στα Αγγλικά.Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείαςgeopolitics.com.gr 
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...