Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2017

Τσέχικη κυβέρνηση προς τους πολίτες για την αντιμετώπιση των τρομοκρατών: «Πυροβολήστε τους μόνοι σας»


Πριν από μερικούς μήνες, ο Τσέχος πρόεδρος Μίλος Ζέμαν ενθάρρυνε τους πολίτες της χώρας του να προετοιμαστούν για «Ολοκαύτωμα» από τους ισλαμιστές τρομοκράτες.

Παρόλο που οι Μουσουλμάνοι αποτελούν μειοψηφία στην χώρα (4000 σε σύνολο 10 εκατομμυρίων ανθρώπων), ο φόβος για τους ισλαμιστές εκτόξευσε τις πωλήσεις όπλων.

Τώρα το υπουργείο Εσωτερικών της Τσεχίας προετοιμάζει συνταγματική αλλαγή, σύμφωνα με την οποία, ο κάθε πολίτης επιτρέπεται να φέρει και να χρησιμοποιεί όπλα ενάντια σε τρομοκράτες. Μάλιστα προβάλλουν το επιχείρημα ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να σώσει ζωές σε περίπτωση επίθεσης, αν οι αρχές καθυστερήσουν να επέμβουν.

Ας σημειωθεί ότι η Τσεχία έχει ήδη μία από τις πιο επιεικείς νομοθεσίες στην Ευρώπη με 800.000 καταχωρημένα όπλα και 300.000 άδειες οπλοφορίας. Οι Τσέχοι έχουν, σύμφωνα με τον νόμο, το δικαίωμα να προστατεύουν την περιουσία τους όταν αυτή απειλείται.

Αντίθετα στην υπόλοιπη Ευρώπη η πολιτική για την οπλοκατοχή είναι πολύ πιο αυστηρή. Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι το 2015, η Γαλλία πίεσε την Ευρωπαϊκή ένωση να εφαρμόσει αυστηρότερη πολιτική. Τότε η Τσεχία ήταν αυτή που αντέδρασε σφόδρα σ” αυτήν την αλλαγή. Τσέχοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι ο περιορισμός της οπλοκατοχής θα περιόριζε αντίστοιχα την δυνατότητα δημιουργίας ενός αξιόπιστου σώματος εφέδρων, εφ” όσον δεν θα υπήρχε η δυνατότητα εκπαίδευσής τους. Επιπλέον τα όπλα που κατείχαν ήδη οι Τσέχοι θα θεωρούνταν αυτομάτως παράνομα, δημιουργώντας έτσι τις συνθήκες για την δημιουργία μαύρης αγοράς, απ” την οποία θα μπορούσαν να προμηθευτούν όπλα οι τρομοκράτες.

Τελικά μετά από μήνες διαπραγματεύσεων η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να κάνει πιο αυστηρή την νομοθεσία, αφού απαγορεύει την πώληση καραμπίνων στρατιωτικού τύπου, ενώ για να βγάλει κανείς άδεια οπλοφορίας απαιτείται να περάσει από ψυχολογικό τεστ.

Έτσι ανεξάρτητα απ” το τι θα ψηφίσει το τσεχικό κοινοβούλιο, θα πρέπει να υπάρξει προσαρμογή με την αυστηρότερη ευρωπαϊκή νομοθεσία
πηγή: pentapostagma
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...