Σάββατο, 7 Ιανουαρίου 2017

Ποιοι είναι οι Ουιγούροι-Τούρκοι και πως η Τουρκία με τις θεωρίες του Παντουρκισμού-Πανοθωμανισμού έρχεται σε ρήξη με την Κίνα


Greek Spirit

Οι Ουιγούροι είναι- όπως μπορείτε να διαβάσετε και στα άρθρα που παραθέτουμε αυτούσια παρακάτω-φυλετική ομάδα περίπου ογδόντα εκατομμυρίων -Τουρκικής καταγωγής και κατοικούν στην επαρχία Xinjiang της βορειοδυτικής Κίνας της οποίας αποτελούν επαρχία απο το 1949. Οι Ουιγούροι αποτελούν ένα δυναμικό κομμάτι της Τουρκικής φυλής .Κατά την προσπάθεια των Οθωμανών.
Τούρκων να εγκαθιδρύσουν το πρώιμο κράτος τους στην Μ. Ανατολή σε Βυζαντινά και Αραβικά εδάφη οι Ουιγούροι χρησιμοποιήθηκαν ως οι διοργανωτές της Οθωμανικής κρατικής οργάνωσης λόγω του υψηλού μορφωτικού επιπέδου τους το οποίο οφείλονταν στην επιρροή και επαφή με τον Κινέζικο πολιτισμό.

Οι Ουιγούροι αποτελούν μια καταπιεσμένη μειονότητα στην Κίνα και έχουν αποδυθεί σε ένοπλο αποσχιστικό αγώνα ο οποίος κλιμακώθηκε μετά το 2009 οπότε και κατεστάλησαν με βία απο το Κινέζικο κράτος διαδηλώσεις τους στην πρωτεύουσα της επαρχίας Xinjiang , το Ουρουμτσί.

Ως μουσουλμάνοι γρήγορα ενέδωσαν στα παρακλάδια της Αλ Κάιντα η οποία τους προσέφερε πολεμική τεχνογνωσία απαραίτητη για τον αποσχιστικό αγώνα τους με αντάλλαγμα την συμμετοχή τους στο πόλεμο της Συρίας.Το 2007 ο κ. Ερντογάν στα πλαίσια επίσημου ταξιδιού στην Κίνα επισκέφθηκε και την επαρχία των Ουιγούρων και από τότε υιοθέτησε μια καταγγελτική στάση εναντίον της Κίνας σχετικά με την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους. Η στάση αυτή αποτέλεσε σημείο τριβής μεταξύ Τουρκίας -Κίνας και οι συνεχείς ταραχές και η βίαια καταστολή τους τροφοδοτούσαν την εριστικότητα της Τουρκίας η οποία είχε αυτοανακηρυχθεί προστατης των Ουιγούρων στα πλαίσια της θεωρίας του Παντουρκισμού. 
 
https://2.bp.blogspot.com/-OS8VQyjk7nM/Ux5JXag-03I/AAAAAAAABpw/D8OHIy0hyuM/s1600/xinjiang+flag.jpg
Η σημαία των αυτονομιστών Ουιγούρων

Η τριβή αυτή στις σχέσεις Κίνας Τουρκίας δεν εμπόδισε την σύναψη εμπορικών συμφωνιών μεταξύ τους που εκτός από την εξαγωγή -εισαγωγή αγαθών εκατέρωθεν αφορούν και σε τεράστια κατασκευαστικά projects των Κινέζων στην Τουρκία.Ωστόσο η Τουρκία έχει πάρει ''ζεστα'' το θέμα των Ουιγούρων και προσπαθεί να διατηρεί στενές σχέσεις με απευθείας αεροπορική σύνδεση από την Κωνσταντινούπολη και συνεχίζει την άσκηση πίεσης στην Κινεζική κυβέρνηση για την εκτέλεση έργων υποδομής στην επαρχία Xinjiang . 
 
https://4.bp.blogspot.com/-VXAf_-cgd8U/Ux5Jeiv_aVI/AAAAAAAABp4/LbgIieykRNo/s1600/xinjinag+ouigours.jpg

Η Κίνα παρόλο που είχε να αντιμετωπίσει τον ένοπλο αγώνα των Ουιγούρων αλλά και την ανάμειξη τους στην Συρία ως ισλαμιστές αντάρτες είχε μέχρι σήμερα διατηρήσει το θέμα μακριά απο την διεθνή σκηνή. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις σε σιδηροδρομικό σταθμό της Κίνας τον Μάρτιο του 2014 αλλά και η χθεσινή (21-5-2014)στην επαρχία Σινγιάνγκ με 31 νεκρούς και τουλάχιστον 90 τραυματίες φέρνει τους Ουιγούρους στο διεθνές προσκήνιο και τους εντάσσει στον άξονα του κακού .
Βέβαια μικρό το κακό για τους Ουιγούρους διότι και η Αλ Κάιντα θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση αλλά στην Συρία εξοπλίζεται από την ''διεθνή κοινότητα''.

Ωστόσο σε ότι αφορά την Κινέζικη κυβέρνηση οι Ουιγούροι αυτονομιστές έγιναν και επίσημα αναγνωρισμένοι εχθροί της με ότι σημαίνει αυτό με όσους τους ''σιγοντάρουν '' οι οποίοι δεν είναι άλλοι από τους Τούρκους.

Μην ξεχνάμε ότι η συμμετοχή των Ουιγούρων στον πόλεμο της Συρίας στην πλευρά των ισλαμιστών ανταρτών εναντίον του Άσαντ τους κάνει συμμέτοχους στις διευκολύνσεις που δίνει η Άγκυρα στους Ισλαμιστές αντάρτες σε επίπεδο εξοπλισμού -εκπαίδευσης καιπαροχής καταφυγίου.

Έτσι εκτός από την διπλωματική όχληση που υφίσταται η Κίνα στο έδαφός της απο την εμμονή της Τουρκίας να καταγγέλλει την καταπίεση των Ουιγούρων προκύπτει άλλη μια πηγή τριβής.

Μένει να δούμε πως θα επηρεαστούν οι σχέσεις των Κινέζων με τους Τούρκους σε μια εποχή που η Τουρκική οικονομία περνάει κρίση και οι επενδυτές από το Κατάρ και τον Αραβικό κόσμο την εγκαταλείπουν αναβάλλοντας μεγάλα κατασκευαστικά projects εφόσον το οικονομικό περιβάλλον στην Τουρκία δεν εμπνέει εμπιστοσύνη.

Σε αυτή την συγκυρία η Κίνα θα μπορούσε στα πλαίσια της ψύχρανση των σχέσεων της με την Τουρκία να αποσύρει το ενδιαφέρον της για κατασκευή έργων υποδομής όπως πυρηνικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας και κατασκευή σιδηροδρόμων .

Αυτό θα είναι ένα συντριπτικό χτύπημα για την Τουρκία . Άλλη δυσμενέστατη συνέπεια για την Τουρκία είναι η απομάκρυνση από τον υπό διαμόρφωση άξονα Ρωσίας -Κινας-Ιράν -Ινδίας ο οποίος θα αποτελέσει σύντομα το αντίπαλο δέος για τις ΗΠΑ-Ε.Ε και τους συμμάχους τους .Μπορεί η Τουρκία να ήτανε πάντα προσδεδεμένη στο 'αρμα των ΗΠΑ και της Γερμανίας αλλά πάντα αυτοπροβαλλόταν ως η γέφυρα για την Μέση Ανατολή και Ευρασία.

Όλα τα δεινά της Τουρκίας στην εξωτερική πολιτική είναι αποτελέσματα των θεωριών Νταβούτογλου για τον Παντουρκισμό-Πανοθωμανισμό και τα οράματα για την ανασύσταση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας με τα οποία η Τουρκία όχι μόνο ήρθε σε ρήξη με όλες τις όμορες της χώρες αλλά και ανοίγει και νέο κύκλων τριβών με τις Ευρασιατικές .Μοναδική επιτυχία !!
 
 
 
 
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...