Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2017

Μπαίνουν στα σπίτια Ελλήνων της Αλβανίας, καίνε σημαίες – Κλίμα φόβου στην ομογένεια


Κάνοντας λόγο για ανοχή της τοπικής αστυνομίας, «για τη δράση της οποίας υπάρχουν ερωτηματικά», ο ελληνικός μειονοτικός Δήμος Δρόπολης στο νομό Αργυροκάστρου αποδίδει σε αλβανικούς εθνικιστικούς κύκλους την εκστρατεία εκφοβισμού και τρομοκρατίας των κατοίκων στα χωριά της ομογένειας.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται κύμα διαρρήξεων, καταστροφή πινακίδων στην ελληνική γλώσσα, αλλά και υποστολή σημαιών. Αποκορύφωμα τα συνθήματα περί Τσαμουριάς.

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ Παναγιώτης Μπάρκας, στο δημοτικό συμβούλιο, που συνήλθε προκειμένου να εξετάσει τις «ανησυχητικές διαστάσεις που έχουν λάβει τα κρούσματα των επιθέσεων», έλαβαν μέρος οι πρόεδροι των 36 κοινοτήτων που απαρτίζουν το Δήμο Δρόπολης. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τις τελευταίες εβδομάδες έγιναν διαρρήξεις σε περισσότερα από 100 σπίτια.

Ελληνικό σπίτι στο Δήμο Δρόπολης με και χωρίς την ελληνική σημαία

Σύμφωνα με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, οι δράστες είχαν άριστη πληροφόρηση για τους στόχους, και γνώριζαν σε ποια σπίτια οι οικογένειες απουσιάζουν έστω και για λίγες ημέρες. «Σε πολλές περιπτώσεις δεν παίρνουν τίποτε από τα σπίτια, απλά τα κάνουν άνω-κάτω και φεύγουν», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αχιλλέας Ντέτσικας.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στα χωριά των μειονοτικών είναι ότι νέοι από τη Δερβιτσιάνη που μένουν στα Ιωάννινα συγκρότησαν εθελοντικές ομάδες περιπολίας για 10 ημέρες. Με το που σταμάτησαν οι περιπολίες, οι διαρρήκτες επέστρεψαν και μάλιστα επέκτειναν τις… δραστηριότητές τους και σε επιχειρήσεις και αυτοκίνητα.

Επιπλέον, πριν από δύο εβδομάδες οι άγνωστοι αφαίρεσαν την ελληνική σημαία από σπίτι στο χωριό Γράψη, ενώ υπάρχουν μαρτυρίες για δύο σημαίες που κάηκαν μέσα στις αυλές των σπιτιών.

Με βάση τα όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου, οι Έλληνες ομογενείς αποφεύγουν να κάνουν επώνυμες καταγγελίες καθώς θεωρούν ότι έτσι θα στοχοποιηθούν ακόμα περισσότερο. 


pontos-news.gr Δείτε επίσης:


ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...