Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017

Μετά τις ΤΤΙΡ και ΤΡΡ ήρθε η σειρά και της ΝΑFTA - N.Tραμπ: «Θα αλλάξει από την αρχή αλλιώς αποχωρούμε»


O AMEΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΚΟΨΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την ΤΡΡ την οποία ανακοίνωσε η προεδρία Ν.Τραμπ λίγο μετά την ορκομωσία του νέου Προέδρου και την «εξαφάνιση» από την ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου και της υπό διαπραγμάτευσης ΤΤΙΡ ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι θα επανδιαπραγματευθεί από την αρχή και την εμπορική συμφωνία NAFTA όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά.

Προγραμματίζει άμεσα τη διεξαγωγή συνομιλιών με τους ηγέτες του Καναδά και του Μεξικού σχετικά με την επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου για τη Βόρεια Αμερική (NAFTA).

«Θα αρχίσουμε διαπραγματεύσεις σχετικά με τη NAFTA. Η επαναδιαπραγμάτευση θα επικεντρωθεί όχι μόνο στη NAFTA, αλλά και σε ζητήματα μετανάστευσης και ασφάλειας των συνόρων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ στη διάρκεια τελετής για την ορκωμοσία των υψηλόβαθμων συμβούλων του στο Λευκό Οίκο.

Η επαναδιαπραγμάτευση της παραπάνω αναφερόμενης συμφωνίας είχε προεξαγγελθεί προεκλογικά, προκειμένου να επιτύχει πιο ευνοϊκούς όρους για τις ΗΠΑ καθώς από το 1994 που η NAFTA άρχισε να εφαρμόζεται μαζί με άλλες διεθνείς συμφωνίες, προκαλούν την οργή των ψηφοφόρων στις κεντρικές βιομηχανικές πολιτείες των ΗΠΑ αφού είναι υπεύθυνες για την απώλεια θέσεων εργασίας και τη μείωση των εισοδημάτων των λευκών γηγενών Αμερικανών

Ο πρεσβευτής του Καναδά στις ΗΠΑ δήλωσε ότι είναι ξεκάθαρο πως ο Τραμπ ενδιαφέρεται περισσότερο απ' όλα για τη μείωση των εμπορικών ελλειμμάτων των ΗΠΑ, τόσο με το Μεξικό, όσο και με την Κίνα.

«Δε νομίζω ο Καναδάς βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των κινήσεων στην Ουάσιγκτον», δήλωσε ο Ντέιβιντ Μακνότον στο Κάλγκαρι της Αλμπέρτα, παραμονές της διεξαγωγής διήμερης κυβερνητικής σύσκεψης για το χειρισμό από τον Καναδά των κινήσεων της νέας αμερικανικής κυβέρνησης.

Ειδικοί στις εμπορικές σχέσεις, πανεπιστημακοί, αλλά και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, υποστηρίζουν ότι η πολιτική εφαρμογής μηδενικών δασμών της NAFTA θα είναι πολύ δύσκολο ν' αλλάξει, ενώ, τόσο ο Καναδάς, όσο και το Μεξικό, θα πρέπει να προχωρήσουν σε ουσιαστικές παραχωρήσεις.

Παράλληλα τονίζουν ότι η διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης θα διαρκέσει αρκετά χρόνια.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό, αλλά και τον πρόεδρο του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο, προκειμένου να συνεργαστούν για την τροποποίηση της NAFTA.

Ο ίδιος έχει πολύ καλή γνώμη για τον Μεξικανό πρόεδρο και όλοι γνωρίζουν πόσο ο Ν.Τραμπ μετράει τις προσωπικές «χημείες» στις συναλλαγές του ως γνήσιος businessman.

«Ο πρόεδρος είναι εκπληκτικός. Νομίζω ότι θα έχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για το Μεξικό και τις ΗΠΑ, αλλά και για όλους τους εμπλεκόμενους», τόνισε ο Τραμπ.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει αποκαλύψει το πως θα τροποιηθεί η NAFTA, αλλά σίγουρα θα επιδιώξει τη μείωση του αριθμού των βιομηχανικών μονάδων που εγκαταλείπουν τις ΗΠΑ, ώστε οι θέσεις εργασίας να παραμείνουν εντός της αμερικανικής οικονομίας ενώ επιδιώκει και την κατασκευή τείχους στα σύνορα μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού ώστε να αποτρέψει την παράνομη μετανάστευση.

Σημειώνεται ότι το οικονομικό κόστος για την κατασκευή του τείχους θα απαιτήσει να καλυφθεί από το Μεξικό.

Η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (NAFTA) είναι μια εμπορική συμφωνία μεταξύ του Μεξικού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και του Καναδά.

Η συμφωνία υπογράφτηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους τον πρωθυπουργό του Καναδά Μπράιαν Μαλρόνει και τον πρόεδρο του Μεξικού Κάρλος Σαλίνας στις 17 Δεκεμβρίου 1992 στο Σαν Αντόνιο στην αμερικανική πολιτεία του Τέξας και άρχισε να λειτουργεί στις 1 Ιανουαρίου 1994.

Αφαιρούσε τους φόρους στα εμπορευόμενα προϊόντα μεταξύ των ΗΠΑ του Καναδά και του Μεξικού. Επίσης προστάτευε τα πνευματικά δικαιώματα, τις ευρεσιτεχνίες και τις εμπορικές επωνυμίες μεταξύ αυτών των τριών κρατών.

Ανανεώθηκε με το Βορειοαμερικάνικο Σύμφωνο Περιβαλλοντικής Συνεργασίας που βοήθησε στην τοποθέτηση περισσότερων περιβαλλοντικών κανονισμών και στην μείωση της ρύπανσης. Επίσης ανανεώθηκε με το Βορειοαμερικάνικο Σύμφωνο Εργατικής Συνεργασίας που στην ουσία εξομοίωσε τους εργατικούς κανονισμούς

Με την αφαίρεση της φορολόγησης μεταξύ των εξαγόμενων εμπορικών προϊόντων των ΗΠΑ του Καναδά και του Μεξικού, το Μεξικό αγοράζει περισσότερα προϊόντα από τις ΗΠΑ.

Οι ετικέτες των εξαγόμενων προϊόντων αυτών των τριών κρατών έχουν γαλλικές,ισπανικές και αγγλικές επιγραφές. Με αυτόν τον τρόπο Μεξικάνοι και Αμερικάνοι, που μιλούν ισπανικά, μπορούν να διαβάσουν την ισπανική ετικέτα, Αμερικάνοι και Καναδοί μπορούν να διαβάζουν την αγγλική ετικέτα και οι Καναδέζοι που μιλούν γαλλικά μπορούν να διαβάσουν τη γαλλική ετικέτα.

Η NAFTA επίσης ενθαρρύνει την παράνομη μετανάστευση Μεξικανών στις ΗΠΑ εφόσον οι μικρές επιχειρήσεις δεν μπορούν να προστατευτούν από τις χρεώσεις πολλοί μικροιδιοκτήτες στο Μεξικό δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις τιμές των προϊόντων χρηματοδοτούμενων από τις ΗΠΑ και έτσι πολλές από αυτές χρεοκοπούν.

Ως αποτέλεσμα πολλοί Μεξικάνοι μεταναστεύουν στις ΗΠΑ για να αναζητήσουν εργασία φυσικά παράνομα και όπως όπως.ΠΗΓΗ
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...