Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2017

Αρχαίο Θέατρο Αχαρνών: 10 χρόνια από την αποκάλυψη ενός σπουδαίου μνημείου


"Αρχαίο Θέατρο Αχαρνών: 10 χρόνια από την αποκάλυψη ενός σπουδαίου μνημείου",
η οποία έλαβε χώρα στις 17 Ιανουαρίου 2017, στην αίθουσα "Δημήτρης Μητρόπουλος" του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Προλογίζουν και απευθύνουν χαιρετισμό οι:
- Ιωάννης Κασσαβός, Δήμαρχος Αχαρνών,
- π. Αναστάσιος Σαργέντης, εκπρόσωπος Μητροπολίτου Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως,
- Ιωάννα Τσούπρα, Περιφερειακή Σύμβουλος και
- Μαρία Μίχα, Προέδρος της Κίνησης ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΝ.
Την εκδήλωση συντονίζει ο Σταύρος Μπένος, Πρόεδρος του Συλλόγου ΔΙΑΖΩΜΑ.
-----------------------------------
Η ολοκλήρωση της ανασκαφής και η πλήρης αποκάλυψη του Αρχαίου Θεάτρου Αχαρνών αποτελεί στόχο σειράς εκδηλώσεων και δράσεων για την αποκατάσταση, ανάδειξη και προβολή του μνημείου, που πραγματοποιούν η Κίνηση Πολιτών " ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΝ " και το Σωματείο " ΔΙΑΖΩΜΑ ". Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συγκεκριμένη εκδήλωση.
Στον πρόλογό της η κα Μαρία Μίχα, τόνισε ιδιαιτέρως την καθοριστική σημασία της ενεργού συμμετοχής των πολιτών – μελών του Διαζώματος και του Επισκηνίου στο ζήτημα της ανάδειξης του σπουδαιοτέρου μνημείου των Αχαρνών.
------------------------------------------------
Το Αρχαίο θέατρο Αχαρνών αποκαλύφθηκε το Φεβρουάριο του 2007 από την αρχαιολόγο Μαρία Πλάτωνος-Γιώτα, κατά τη διάρκεια εκσκαφής για την ανέγερση οικοδομής, σε οικόπεδο στο κέντρο του σημερινού Δήμου Αχαρνών. Πρόκειται για ένα μνημείο μεγάλης σπουδαιότητας, την ύπαρξή του οποίου μαρτυρούσαν δύο σημαντικότατες επιγραφές του β΄ μισού του 4ου αι. π.Χ..
Το θέατρο χρονολογείται στο πρώτο μισό του 4ου αι. π.Χ. και είχε διάρκεια ζωής έως τα ύστερα ρωμαϊκά χρόνια. Η χωρητικότητά του υπολογίζεται σε 1.500-2.000 θεατές περίπου. Ο χώρος φιλοξενούσε μουσικούς και ωδικούς αγώνες, παραστάσεις αρχαίου θεάτρου και επίσημες τελετές του αρχαίου δήμου.
Η μέχρι τώρα ανασκαφική έρευνα έχει φέρει στο φως μια ολόκληρη κερκίδα με 11 σειρές καθισμάτων, τμήμα της χαλικοστρωμένης ορχήστρας, μικρό τμήμα του διαζώματος και τον αποχετευτικό αγωγό του θεάτρου. Το υπόλοιπο τμήμα του θεάτρου βρίσκεται κάτω από σύγχρονα κτίσματα.

Πηγές:
Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής
http://www.diazoma.gr/
http://www.episkinion.org/
-------------------------------------------
Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ ευχαριστούν θερμά την Κίνηση Πολιτών ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΝ και το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ για την πρόσκληση τηλεοπτικής καταγραφής της εκδήλωσης.


Πηγή έρευνας: Φρυκτωρίες διαδικτυακό κανάλι
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...