Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2017

Παπαζάχος για σεισμό στην Μυτιλήνη: Ενεργοποιήθηκε ρήγμα που έχει δώσει έως και 6,6 Ρίχτερ (vid)


Το μπαράζ των σεισμικών δονήσεων στη Λέσβο φαίνεται να ανησυχεί τους σεισμολόγους.

Την ανησυχία του για την ενεργοποίηση ενός ρήγματος βόρεια της Μυτιλήνης εξέφρασε ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Παπαζάχος, με αφορμή τους τρεις σεισμούς άνω των 5 Ρίχτερ στο νησί.

Ο καθηγητής Κώστας Παπαζάχος μάλιστα μιλά για ένα φαινόμενο που μπορεί να χαρακτηριστεί ανησυχητικό, καθώς όπως επισημαίνει πρόκειται για την ενεργοποίηση ενός ρήγματος που έχει δώσει μεγαλύτερους σεισμούς στο παρελθόν και πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί.

Τις τελευταίες ημέρες μια σειρά δονήσεων άνω των 5 Ρίχτερ σημειώθηκε στα παράλια της Τουρκίας στα βόρεια της Λέσβου.

Η τελευταία δόνηση τα ξημερώματα (επίσης άνω των 5 Ρίχτερ έκανε ξανά τους κατοίκους της Λέσβου να ανησυχήσουν.

Χαρακτηριστικό αυτού είναι ότι στις 7.15 σήμερα το πρωί σημειώθηκε νέος μετασεισμός 4,2 βαθμών.

Ο καθηγητής Κώστας Παπαζάχος μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ τόνισε ότι οι απανωτοί σεισμοί δεν δείχνουν απαραίτητα εκτόνωση του φαινομένου. Το φαινόμενο, είπε ο καθηγητής είναι σε εξέλιξη. Είναι ένα δύσκολο φαινόμενο, όπως τόνισε, μιλώντας για ένα ρήγμα βόρεια του νησιού σε απόσταση 10-15 χιλιομέτρων το οποίο είναι γνωστό από το παρελθόν.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής κ. Παπαζάχος το ίδιο ρήγμα στο παρελθόν έχει δόσει σεισμούς που έχουν προκαλέσει ζημιές στη Λέσβου και ειδικά στις βόρειες περιοχές της. Μάλιστα είναι ένα ρήγμα το οποίο το 1865 έχει δώσει σεισμό 6,6 Ρίχτερ, ενώ το 1974 έχει δώσει σεισμό 7 Ρίχτερ. Ο σεισμός αυτός, όπως είπε ο καθηγητής, ευτυχώς έγινε πιο ανατολικά και είχε μικρότερες επιπτώσεις για το νησί.

Όπως τόνισε ο Κώστας Παπαζάχος η δημιουργία σεισμών από το ρήγμα αυτό είναι ένα φαινόμενο μάλλον ανησυχητικό. Έτσι, ανέφερε ο καθηγητής, η τοπική κοινωνία θα πρέπει να λάβει τα στοιχειώδη προληπτικά μέτρα.

Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...