Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2017

Οι επιστήμονες που προσπαθούν να σώσουν τα αρχαιότερα και ψηλότερα δέντρα


Oι περισσότεροι επιστήμονες εργάζονται με μηχανήματα και υπολογιστές σε υπερσύγχρονα εργαστήρια για να βρουν λύσεις και να αλλάξουν το κόσμο. Όμως αυτή η ομάδα από την Καλιφόρνια, βιώνει μια μοναδική εμπειρία καθώς οι εργασίες και οι έρευνες απαιτούν από τα μέλη της να βρεθούν σε ύψος έως και 80 μέτρων, στην κορυφή των αρχαιότερων και μεγαλύτερων δέντρων του πλανήτη.


Οι ερευνητές που μελετούν τις Σεκόγιες και την απειλή από την πολύχρονη ξηρασία που θέτει σε κίνδυνοι τους μοναδικούς αυτούς οργανισμούς, έχουν ένα πολύ σημαντικό καθήκον, αλλά απολαμβάνουν και ένα από τα ομορφότερα τοπία του πλανήτη.

Ο Anthony Ambrose και η ομάδα του από το πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ εργάζονται στο Εθνικό Πάρκο και ένα από τα καθημερινά τεστ που καλούνται να κάνουν, απαιτεί να βρεθούν στις κορυφές των δέντρων ώστε να συλλέξουν δείγματα για να μετρήσουν την ποσότητα νερού που έχει φτάσει ως εκεί.

Τα δέντρα χρειάζονται έως και 800 λίτρα νερού την ημέρα, αλλά έχουν προσαρμόσει μια καταπληκτική ικανότητα να επανέρχονται γρήγορα και επιτυχώς μετά από μεγάλες περιόδους ξηρασίας. Αυτή όμως την περίοδο τα δέντρα παρουσιάζουν για πρώτη φορά σημάδια κόπωσης και δεν ανταποκρίνονται. Οι επιστήμονες τα χαρακτηρίζουν «στρεσαρισμένα» και προσπαθούν να εντοπίσουν πώς μπορούν να βοηθήσουν στην επιβίωσή τους.
Πηγή:lifo.gr
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...