Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2017

Φορολογούν και τα έσοδα των σχολείων από τα κυλικεία!


Νέος φόρος: Φορολογούν τα έσοδα των σχολείων από τα κυλικεία σαν να είναι επιχειρηματική δραστηριότητα!

Η κυβέρνηση φορολογεί τα έσοδα των σχολείων από τα κυλικεία σαν να είναι επιχειρηματική δραστηριότητα γεγονός που έχει προκαλέσει εντονότατες αντιδράσεις σε δασκάλους και γονείς που βλέπουν να χάνουν ένα σημαντικό κονδύλι για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων.

Η εγκύκλιος που προβλέπει τη φορολόγηση των εσόδων των σχολικών επιτροπών με συντελεστή 29% έχει μάλιστα και αναδρομική ισχύ. Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας ζητά την άμεση παρέμβαση των συναρμόδιων υπουργείων καθώς και την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου. Σε σχετική της ανακοίνωση σημειώνει:

Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός το ότι οι λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, εδώ και χρόνια έχουν μειωθεί πάνω από 50%, από τις πολιτικές που εφαρμόζουν οι μνημονιακές κυβερνήσεις, υποβαθμίζοντας με αυτόν τον τρόπο ακόμα περισσότερο τη λειτουργία του δημόσιου σχολείου.

Συχνά, κάτω από αυτές τις συνθήκες πολλοί δήμοι δεν αποδίδουν τις λειτουργικές δαπάνες όπως οφείλουν ή κινούνται με αδιαφανείς διαδικασίες επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο την ήδη επιβαρυμένη λειτουργία των σχολείων.

Μέρος της οικονομικής ενίσχυσης των σχολείων, αποτελούν τα έσοδα από την εκμίσθωση των κυλικείων (από τους μαθητές και τους γονείς τους δηλαδή) που είναι εξαιρετικά μειωμένα λόγω της οικονομικής δυσχέρειας των οικογενειών.

Όμως με νέα εγκύκλιο της Ανεξάρτητης αρχής δημοσίων εσόδων (ΔΕΑΦ Β 1016062 ΕΞ 2017/1.2.17) τα έσοδα αυτά θα φορολογούνται ως εισόδημα από... επιχειρηματική δραστηριότητα με συντελεστή 29% και μάλιστα αναδρομικά!!

Οι συνέπειες της εφαρμογής αυτής της εγκυκλίου θα είναι εξαιρετικά αρνητικές για τη λειτουργία των σχολείων, αφού αφενός θα μειωθούν τα έσοδα από τις, πενιχρές, λειτουργικές δαπάνες, αφετέρου η προσπάθεια να μεταφερθεί το κόστος στα κυλικεία θα αναγκάσει πολλά από αυτά να κλείσουν.iefimerida
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...