Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2017

Το σκοτεινό πέπλο του Κινηματογράφου


Το Hollywood, και γενικότερα η βιομηχανία του κινηματογράφου, προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να προβάλλει, μέσω των ταινιών ,εικόνες, καταστάσεις και γεγονότα που έχουν ως στόχο να προετοιμάσουν το κοινό για το τι πρόκειται να συμβεί τα επόμενα χρόνια.

Ένα από τα διασημότερα είδη ταινιών είναι η επιστημονική φαντασία. Μεγάλα διαστημόπλοια, εξωγήινοι με μεγάλα κεφάλια, εισβολές παράξενων όντων στον κόσμο των ανθρώπων, αποτελούν μια γεύση των καταστάσεων που προβάλλονται συχνά μέσω των ταινιών. Οι εξωγήινοι, σύμφωνα με τα κλισέ των ταινιών φαντασίας, εισβάλουν στη Γη, διαπραγματεύονται με τον Αμερικανό Πρόεδρο και μετά από επικές σκηνές μάχης, φεύγουν ηττημένοι από τον παγκόσμιο στρατό που έχουν σχηματίσει τα Ηνωμένα Έθνη. Σε άλλες περιπτώσεις οι εξωγήινοι συνυπάρχουν με τους ανθρώπους κάτι που καταρρίπτει το στερεότυπο των ''κακών'' εξωγήινων. Όλες αυτές οι περιπτώσεις θέλουν να προωθήσουν μια συγκεκριμένη λογική. Ότι αν κάποια στιγμή η Γη δεχθεί εξωγήινη απειλή, οι άνθρωποι πρέπει να ενωθούν υπό μία παγκόσμια κυβέρνηση και έναν παγκόσμιο στρατό. Το ''Τέταρτο σενάριο'' βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Η διαδικασία ένωσης όλων των λαών υπό την απειλή ενός εξωγήινου εχθρού προετοιμάζεται με μαεστρία.Σε μια άλλη κατηγορία συναντούμε τις ταινίες τρόμου. Αυτές οι ταινίες προβάλλουν σκηνές φόνων, μαρτυρίων, βασανισμών και αποτρόπαιων σκηνών βίας. Συνήθως, ένα κακό πνεύμα τείνει να στοιχειώνει κάποιο σπίτι ή ένα άτομο οδηγώντας τις εξελίξεις με ταχύ ρυθμό. Η προπαγάνδα αυτών των ταινιών βασίζεται στην εξής λογική. Οποιαδήποτε θρησκεία μπορεί να αντιμετωπίσει έναν δαίμονα. Είτε ο ιερέας είναι αιρετικός (Καθολικός, Προτεστάντης), είτε είναι Εβραίος ραβίνος το καλό πάντα νικάει. Έτσι, δημιουργείται η άποψη ότι όλες οι θρησκείες και τα δόγματα είναι το ίδιο, οπότε η Πανθρησκεία είναι κάτι που έχει βάση και υπόσταση.


Τέλος, οι πολεμικές ταινίες αποτελούν το τρίτο είδος ταινιών που αποτελεί όργανο προπαγάνδας. Σκηνές δράσης μέσα σε πολεμικά μέτωπα, παγκόσμιες συγκρούσεις και αιματηρές μάχες προβάλλουν εικόνες, στις οποίες πρέπει να συνηθίσουν τα μάτια των ανθρώπων. Ένας μελλοντικός πόλεμος είναι προ των πυλών και η μεγαλύτερη απόδειξη είναι η μανία που έχει καταλάβει τον Κινηματογράφο να προωθεί αυτού του είδος τις ταινίες.


Η έβδομη τέχνη αποτελεί μια πολύ διάσημη μηχανή διασκέδασης. Αμέτρητοι είναι οι φανατικοί των ταινιών σε όλο τον κόσμο. Οπότε το συγκεκριμένο πεδίο αποτελεί έναν πολύτιμο θησαυρό για αυτούς που θέλουν να διαμορφώσουν τις απόψεις του κοινού. Τα μελλοντικά γεγονότα περιγράφονται πίσω από το πέπλο του κινηματογράφου και αυτό που είναι σημαντικό είναι η κατανόηση τους. Κριτική σκέψη και γνώση οδηγούν στην επιβίωση. Άγνοια και αμάθεια οδηγούν στην πτώση.Γιώργος Κωστόπουλοςel.gr 
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...