Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2017

Συνεχής τουρκική προκλητικότητα


Τις τελευταίες ημέρες οι Τούρκοι ανεβάζουν συνεχώς το γεωπολιτικό θερμόμετρο προβάλλοντας αξιώσεις επί του Αιγαίου Πελάγους.

Η τακτική αυτή δεν είναι νέα, ωστόσο καθίσταται πιο επικίνδυνη σε μια εποχή, όπου το καθεστώς Ερντογάν προσπαθεί να εκτονώσει την πίεση που ταλαιπωρεί το Τουρκικό Κράτος.
Οι Τούρκοι ανέκαθεν προκαλούσαν την ελληνική πλευρά. Είτε με παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου (που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα), είτε με παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων, είτε με μεγαλοστομίες που προέρχονται συνήθως από υψηλά πολιτικά πρόσωπα. Η κρίση στα Ίμια, το 1996, αποτέλεσε την πιο επικίνδυνη φάση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά την εισβολή στη Κύπρο. Η τουρκική πλευρά, με την υποστήριξη των ξένων δυνάμεων, δημιούργησε θερμό επεισόδιο στα Ίμια οδηγώντας τις δύο χώρες στα πρόθυρα πολέμου. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, όντας έτοιμες ανά πάσα στιγμή, έσπευσαν να αντιμετωπίσουν την απειλή. Η επιτυχία του ελληνικού στρατού, όμως, σβήστηκε από το φάσμα της Ιστορίας, καθώς αν και οι βραχονησίδες Ίμια καταλήφθηκαν από τις ελληνικές δυνάμεις, η πολιτική ηγεσία της χώρας, υπό τις οδηγίες των Η.Π.Α., παρέδωσε την εθνική κυριαρχία επί αυτών, οδηγώντας τη χώρα στην απώλεια εδάφους. Οι βραχονησίδες αυτές, πλέον, θεωρούνται ουδέτερες (γκρίζες ζώνες), ικανοποιώντας τον στόχο της Τουρκίας σχετικά με την απώλεια των νησίδων από την Ελλάδα.

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί η παράνομη εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο. Οι Τούρκοι ερμηνεύοντας το διεθνές δίκαιο όπως ήθελαν, θεώρησαν τον εαυτό τους προστάτη του νησιού. Έτσι, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιωαννίδη τον Ιούλιο του 1974, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κατέλαβαν με δύο προσπάθειες (Αττίλας 1 και 2) το 33% του νησιού. Η ελληνική πολιτική ηγεσία, για ακόμα μία φορά αποδείχθηκε ανίκανη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας, καθώς αντί να προστάξει την ένοπλη αντιπαράθεση με τους Τούρκους, παρέδωσε σιωπηλά τη Βόρεια Κύπρο στις ορέξεις των Τούρκων. Πλέον, το βόρειο τμήμα του νησιού, μετά και την εκδίωξη των Ελληνοκυπρίων, αποτελείται από Τούρκους πολίτες που μεταφέρθηκαν εκεί σταδιακά από το επίσημο τουρκικό Κράτος.

Ακολουθώντας τη γραμμή προς το παρελθόν, βλέπουμε ότι οι Τούρκοι ήταν πάντοτε προκλητικοί και επικίνδυνοι. Οι σύμμαχοί μας, όμως, είναι ακόμα πιο επικίνδυνοι καθώς αφήνουν μονίμως την Ελλάδα ξεκρέμαστη. Η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ δεν της δίνει κανένα πλεονέκτημα καθώς σε κάθε τουρκική πρόκληση η Δύση σιωπά. Ένα πραγματικά ανεξάρτητο Κράτος υπερασπίζεται μόνο του την εδαφική του κυριαρχία. Στόχος δεν είναι ο πόλεμος, αλλά αυτός είναι η έσχατη λύση. Δεν πρέπει να είμαστε ο καρπαζοεισπράκτορας των διεθνών τραμπούκων, αλλά ένας ισάξιος αντίπαλος. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι ικανές να φτάσουν μέχρι τον πυρήνα του Τουρκικού Κράτους αν η Τουρκία οδηγήσει τις δύο χώρες σε πόλεμο.
Κανείς δεν πρέπει να προκαλεί ένα πληγωμένο άλογο σαν την Ελλάδα. Όταν μια χώρα ζει μια οικονομική καταστροφή, αυτό δε σημαίνει ότι είναι αδύναμη. Η ειρήνη είναι ο στόχος κάθε λαού. Ο πόλεμος είναι όμως μια επιλογή. Η χειρότερη όλων.Γιώργος Κωστόπουλοςel.gr 
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...